MANŞET

Yabancılar Hukuku Avukatı Bursa

Yabancılar Hukuku Avukatı Bursa

Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku nedir?

Yabancılar hukuku, bir devletin veya ülkenin bir ülkeye gelen yabancılar için uyguladığı kanunların oluşturduğu hukuk dalıdır. Yabancılar hukuku genel anlamda mütekabiliyet ilkesine dayanmakta olup, yabancılara Türkiye’de uygulanacak olan hukuk kuralları yabancının vatandaşı olduğu ülkeye göre farklılık göstermektedir.

 

Yabancılar hukuku kapsamında kişilerin yabancı tanımını net yapmaları gerekmektedir. Bir devlet kapsamında tabii olma hakkı olmayan kişiler ecnebi ya da yabancı olarak nitelendirilmektedir.

Özel hukukun bir parçası olan bu hukuk dalı kapsamında kişilerin haklarının korunması ve belirli bir noktaya kadar bulundukları yabancı devlette nelerde söz sahibi olabilecekleri ile alakalı tüm detaylar bu alanda belirtilmiştir.

Hem vatandaşların hakkının korunması hem de direkt olarak yabancıların haklarının muhafaza edilmesi için özel bir alt yapı oluşturulmuştur. Siyasi haklardan amme haklarına kadar farklı başlıklar bulunuyor.

Tüm bu detaylar ile alakalı sorun yaşamadan hakların muhafaza edilmesi için avukatlık büromuz ile iletişime geçebilirsiniz. Daha öncesinde alanında başarılı çalışmalara imza atmış olan ekip arkadaşlarımız bu konuda size yardımcı olacaktır.

Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku, Türkiye’deki yabancıların kişisel ve maddi haklarını kapsayan hukuk dalıdır. İkamet ve seyahatleri, çalışma izinlerini, evlilik ve boşanma işlemlerini, T.C vatandaşından çocuk sahibi olma ve nüfus kayıt işlemleri ile vatandaşlık başvuru işlemlerini içerir.

Kolay olmayan prosedürler çerçevesinde Erdoğan Hukuk Bürosu yabancılar ve vatandaşlık hukuku alanlarında profesyonel dava ve danışmanlık hizmeti sunmakta, özellikle yabancıların Türkiye’ye gelirken ve Türkiye’de yaşadıkları hukuki problemlerin çözümünü sağlamaktadır.

Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku nedir?


Hizmetlerimiz

Yabancıların Türkiye’de çalışma izinlerinin alınması ve uzatılması işlemlerinin takibi ve sonuçlandırılması,

Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye’de gayrimenkul alım-satım işlemlerinin takibi ile gayrimenkullerin kiralanmasına ilişkin sözleşmelerin hazırlanması,

Yabancıların Türkiye’de oturma izin başvurularının yapılması ve takibi,

Yabancıların Türk vatandaşlığına geçiş işlemlerinin yapılması ve takibi,

Yabancı gerçek kişilere Türkiye’deki miras hukukuna ilişkin danışmanlık hizmetlerinin verilmesi ile haklarının korunması,

Yabancıların Edinebileceği Haklar,

Seyahat – İkamet Hak ve Özgürlüğü,

Sözleşme Yapma Hakkı,

Basın Özgürlüğü,

Dernek Kurma ve Üye Olma Özgürlüğü,

Kişi Dokunulmazlığı,

Yabancıların Türkiye’de Çalışması,

Çalışma İzni,

Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma,

Türk Soylu Yabancıların Çalışma İzin ve Hakları,

Yabancı Sermayeli Şirket Kurma Şirketlere Ortak Olabilme Hakkı,

Yabancıların Sosyal Güvenlik Hakları,

Eğitim Hak ve Özgürlüğü,

Gayrimenkul Edinme Hakkı,

Miras Hakkı,

Yabancıların Türkiye’ye gelirken ve ülkemizde yaşayacakları hukuki uyuşmazlıkların çözülmesinde hızlı hareket ediyor, oturma izni, çalışma izni ve vatandaşlık alınmasına ilişkin prosedürleri, Emniyet Müdürlüğü, İş ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve vatandaşlık işlemlerine ilişkin ilgili resmi kurumlar nezdinde takibini yapıyoruz.

ASAL HUKU DANIŞMANLIK olarak yabancılar ve vatandaşlık hukuku alanlarında profesyonel danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.

 


Tanıma Tenfiz Davaları

Yabancıların ülkemizdeki durumlarının, temel hak ve özgürlükler dışında farklı düzenlemelere tabi olması gibi yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın da bu ülkelerde aynı durumla karşı karşıya olduğu aşikardır.

En nihayetinde, yabancı ülkede yaşayan Türk vatandaşları da o ülkenin hukuk düzenine tabidir ve herhangi bir uyuşmazlık durumunda bu ülke mahkemelerine başvuracaktır. Ancak, yabancı ülke mahkemesinde alınan kararın ülkemizde de geçerli olması istendiğinde durum biraz karışık hale gelmektedir.

Bu sebeple, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’da tenfiz ve tanıma uygulamaları düzenlenmiştir.  Tenfiz Kararı, yabancı mahkemelerde hukuk davalarına ilişkin kesinleşmiş ilamların Türkiye’de icra olunmasını sağlayan karardır.

Bu kararın alınabilmesi için, ilamın verildiği mahkemenin mensubu olduğu ülke ile bizim ülkemiz arasında karşılıklılığın ve kanunda belirtilmiş diğer bazı şartların gerçekleşmesi gerekir.

Tanıma kararı ise yabancı mahkemece verilen ilamın, ülkemizde kesin delil veya kesin hüküm teşkil etmesini sağlayan karara tanıma kararı denir. Bu kararın verilmesi, tenfiz şartlarını sağlamasına bağlıdır. Bu kararların verilmesi için açılması gereken davaya tanıma tenfiz davası denir.


Yurtdışında Boşanan Çiftlerin Türkiye’deki Durumu

Yurtdışında boşanan bir kişinin Türkiye’de boşanmış sayılması, Türkiye’de dava açmasına bağlıdır. Dava açılmadığı takdirde kişi Türkiye’deki nüfus kayıtlarında evli sayılmaya devam edecektir. Açılması gereken davanın türü tanıma tenfiz davasıdır ve bu davanın açılabilmesi için boşanma kararının bazı ülkelerde görülebildiği gibi belediye, valilik gibi kurumlar değil mahkeme tarafından verilmiş olması gerekir.

Yabancılar Hukuku ile ilgili düzenlemelerin, geniş bir kaynak alanına yayılması , bu konuyla ilgili problemlerin çözümünde alan uzmanlığına ihtiyaç duyulmasına sebebiyet vermektedir. Büromuzda iç hukuk kaynaklarına olduğu kadar uluslararası sözleşmelere de hakim avukatlarımız, bu konuya dair uzmanlık ihtiyaçlarınızı en sağlam şekilde gidermeyi ilke edinmişlerdir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu