CEZA HUKUKU

Ağır Ceza Avukatı Gasp suçu

Ağır Ceza Avukatı Gasp suçu

Gasp suçu, bileşik suçlardandır. İki ayrı suç olan hırsızlık ve cebir veya tehdit suçları birleştirilerek tek ve bağımsız bir suç haline getirilmiştir. Hırsızlık suçunda olduğu gibi, yağma suçunda da, taşınır malın alınmasıyla ilgili olarak zilyedin rızasının bulunmaması gerekir.

Yağma (Gasp) Suçunun Özellikleri

Yağma suçuna konu olacak mal, taşınır maldır. Taşınmaz mallar adına yağma suçu işlenmemektedir.
Yağma suçu ile kişinin özgürlüğü, vücut dokunulmazlığının ihlali ve mülkiyet hakkının ihlali korunmak istenmiştir. Suçun hırsızlık suçundan farkı korunmak istenen değerden farklı olduğudur.

Yağma suçu, hırsızlık suçunda olduğu gibi bir kimsenin malına rızası olmadan malını elinden alması, el koymasıdır. Ancak hırsızlık suçunda cebir ve tehdit unsurları bulunmamaktadır. Yağma suçunda mal sahibinin elinden cebir (şiddet) veya tehdit ile mal alınmaktadır. Her ikisinde de rıza dışı mal elden alınmış olsa da ikisi arasındaki fark cebir veya tehdit ile ortaya çıkmaktadır.

Yağma suçunun oluşabilmesi için başkasına ait olan bir malın alınması gerekmektedir. Başkasına ait olan bir malın rızası haricinde alınırken cebir veya tehdit unsuruna başvurulması halinde yağma suçu meydana gelecektir.

Cebir veya tehdit olarak kendisinin, yakınının veya bir başkasının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik saldırı gerçekleşeceğinden ya da tehdit ile zarar vereceğinden bahisle malı teslime ya da alınmasına karşı konulmasına engel olunmasıdır. (TCK 148)

Seçimlik hareket ile işlenebilen suçlardandır. Fail, yağma suçunu cebir veya tehdit etmek fiillerinden birisi ile suç işleyebilir.

Yağma suçunun manevi unsuru olarak ancak kast ile işlenebilir. Yağma suçunun taksirle işlenmesi mümkün değildir. Fail, suçu bilerek ve isteyerek işleyebilecektir. Aynı zamanda hırsızlık suçunda olduğu gibi yağma suçunda ağır ve acil ihtiyacı karşılamak amacıyla işlenmesi halinde indirim söz konusu olmayacaktır.

Yağma suçunun diğer hali olan senet yağması, Türk Ceza Kanunu’nun 148. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenmiştir. Failin cebir veya tehdit kullanarak kendisini veya başkasını borçlandıran senedin hükümsüz kaldığını açıklayan belgeyi vermesine veya alınmasına karşı koyulması halidir. Bunun yanında kendi alacağından fazla bir alacak miktarı ile zorla senet imzalattıran fail, yağma suçunu işlemiş olacaktır.

Yağma (Gasp) Suçunun Cezası

Türk Ceza Kanunu’nun 148. maddesinde yağma suçunun temel halinin cezası belirtilmiştir. Yağma suçunun temel halini işleyen kişi hakkında 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecektir.

Cezanın alt sınırının 6 yıldan başlamış olması nedeniyle yağma suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi kararının verilmesi mümkün değildir. Bunun yanında 1 yıl veya altında olan hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesi mümkün olduğundan yağma suçundan adli para cezası verilmesi mümkün değildir.

Senet yağması olarak nitelendirilen ve failin zorla senet imzalatması, senet borcunun tamamlanmış olmasına rağmen borcun tamamlandığına dair belgelenin verilmemesi hallerinde de yağma suçunun temel halinde verilecek olan ceza ile aynı ceza verilecektir. Senet yağması suçunun cezası, 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır.

KORUNAN HUKUKİ YARAR

Yağma suçu cebir veya tehditle işlenen bir hırsızlık olduğu için, kişi hürriyeti, zilyetlik, mülkiyet hakkı ve vücut dokunulmazlığı gibi haklar koruma altına alınmıştır. Zilyetliğin korunması ile sağlanmak istenen yarar, mağdurun suça konu eşyaya mülkiyet hakkı ile sahip olma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktır. Yani mağdurun suça konu eşyayı fiili hakimiyetinde bulundurması yeterlidir.

FAİL

Yağma suçunda fail olmak içim özel bir şart gerekmemektedir. Herkes bu suçun faili olabilir. Hırsızlık suçundan farklı olarak, bu suçun akrabalar tarafından işlenmesi halinde TCK madde 167’de öngörülen şahsi cezasızlık halleri ve cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi nedenler yağma suçunda uygulanması söz konusu değildir.

MAĞDUR

Yağma suçunun mağduru, zilyetliğindeki ya da mülkiyetindeki malı vermeye veya malın alınmasına karşı koymamaya cebir ya da tehdit ile zorlanan kişidir. Kendisine cebir ya da tehdit uygulanan kişi malın zilyedi ya da gerçek sahibi olmak zorunda olmayıp şuç yerindeki üçüncü bir şahısta olabilir. Mağdurun bedenen veya ruhen kendini savunamayacak durumda olan bir kimse olması halinde yağma suçunun nitelikli hali gerçekleşir.

SUÇUN KONUSU

Yağma suçunun konusu başkasına ait taşınabilir bir maldır. Mal, hukuken, üzerinde hakimiyet kurulabilen fiziksel bir varlıktır. Hukuken mal olarak kabul edilmeyen şeyler yağma suçunun konusunu teşkil etmezler.

Yağma suçunun oluşması için, suçun konusunu oluşturan malın başkasına ait bir mal olması gerekir. Bu nedenle sahipsiz mallar, terk edilmiş mallar bu suçun konusu olamazlar.

Malın taşınabilir olmasından ise, bulunduğu yerden alınabilmesi ya da alınabilir hale getirilmesinin mümkün olması anlaşılmalıdır.

Zararın Bir Kısmı Karşılanırsa Ne Olur ?

Yağma Suçunda zararın bir kısmı karşılanırsa, dosyada etkin pişmanlığın kabul edilmesi mağdurun rızasına bağlıdır. Mağdur kabul etmezse, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanılamayacaktır.

Zararın Tamamı Karşılanırsa, Mağdurun Rızası Aranır mı ?

Yağma Suçunda etkin pişmanlıktan faydalanılabilmesi için, zararın tamamının karşılanması halinde mağdurun rızası aranmaz.

Etkin Pişmanlıktan Faydalanmak İçin Avukat Tutmak Zorunda Mısınız?

Tabii ki hiçbir dava için avukat tutmak zorunda değilsiniz. Ancak malvarlığına karşı işlenen suçlarda etkin pişmanlık soruşturma sonuna kadar veya kovuşturma sonuna kadar yapılabilmektedir. Bu süreçlerin yönetimi bir ağır ceza avukatı vasıtasıyla daha sağlıklı ilerleyecektir.

Yağma Suçu Şikayete Bağlı Mıdır?

Yağma suçu takibi şikayete bağlı olan suçlardan değildir. Yani mağdur şikayetinden vazgeçse bile, dava devam etmeye devam edecektir. Ancak mağdurun zararı kısmi olarak karşılandığında, mağdurun buna rıza göstermesi önemlidir.

Yağma Suçundan Dolayı Karakola Çağrıldığınızda Ne Yapılmalıdır?

Bir ağır ceza avukatı ile iletişime geçilmesini tavsiye ederiz. Yağma suçlarında tutukluluk tedbirinin fazla uygulandığına şahit olmaktayız. Soruşturma ve kovuşturma aşamaları kadar kollukta verilen ifade de çok önemlidir. Bu süreçte bir ağır ceza avukatı ile hareket etmek en doğrusudur.

Ağır Ceza Avukatı Gasp suçu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu