EN SON EKLENENLER

Yaş Küçültme Veya Büyültme Davasının Hukuki Niteliği

Yaş Küçültme Veya Büyültme Davasının Hukuki Niteliği

Yaş düzeltme yani yaş küçültme veya yaş büyültme davası, nüfus sisteminde görünen yaşı, mahkeme kanalıyla büyültmek veya küçültmek için açılan bir davadır.

Yaş düzeltme davasına toplum nezdinde yaş küçültme davası, yaş büyültme davası, yaş değiştirme davası gibi çeşitli isimleri bulunmaktadır. Emeklilik, askerlik, eğitim hayatı gibi oldukça mühim olan konuların yolunda gitmesi için yaş düzeltme davası her zaman açılabilinir.

Yaş Küçültme Veya Büyültme Davası Ne Zaman Açılabilir ?

Yaş düzeltme davasında zamanaşımı yoktur. Bu davalar her zaman açılabilinir.

Yaş yalnızca mahkeme kararıyla düzeltilebilinir. İdari bir işlemle yaşın küçültülmesi veya büyültülmesi mümkün değildir.

Yaş Küçültme Veya Büyültme İçin Hangi Şartlar Gerekli ?

Yaş düzeltme davasının kabul edilmesi için birtakım şartlar öngörülmüştür. Bu şartların var olması halinde yaş düzeltilmesine karar verilebilmektedir. Yaş düzeltme davasının kabul edilebilmesi için:

· Doğumun hastane veya doğum evinde gerçekleşmemiş olması,
· Görünüş itibari ile beyan edilen yaşa uygun olunması,
· Kaydedilmesi istenen aynı yaşta bir kardeşin bulunmaması gerekmektedir.

Hastanede yada resmi bir sağlık kuruluşunda doğmamış olması:

Hastanede veya doğum evinde (resmi sağlık kuruluşu) doğum yapmamış olma şartının aranmasındaki neden şudur. Resmi sağlık kuruluşları doğum olması halinde, kişinin doğduğu tarihi gösteren resmi bir belge (Doğum belgesi) vermektedir.

Bebeğin nüfus kaydına tescil işlemleri söz konusu Doğum Belgesine istinaden gerçekleşmektedir. Kişi doğum evinde ya da hastanede doğduğu takdirde, doğduğu tarih ve dolayısıyla yaşı zaten belirli olacaktır. Dolayısıyla mahkeme bu kayıtları dikkate alacak, kişinin talebini red edecektir.

Yaş Küçültme Veya Büyültme Davasının Hukuki Niteliği

Kişinin Dış Görünüşünün, Olduğunu İddia Ettiği Yaş İle Uyumlu Olması:

Öte yandan kişinin dış görünüşüyle iddia ettiği yaşı arasında bariz bir farkın bulunmaması gerekir. Yani 25 yaşında olduğunu iddia eden kişinin, dış görünüş itibarıyla 40 yaşında görünmesi mahkemenin karar verirken dikkat edeceği diğer bir husustur.

Aynı Yaşta Kardeşin Bulunmaması:

İkiz gebelik dışında aynı anda iki hamilelik yaşanması mümkün değildir. Dolayısıyla kardeşler arasında en az (erken doğum olsa bile) 180 günlük bir sürenin bulunması gerekir.

Bu itibarla kişinin mahkemede iddia ettiği yaşta bir kardeşi var ise ve bu kardeşi de ikiz kardeşi değil ise bu takdirde iddianın gerçek dışı olduğu kabul edilir ve davanın reddine karar verilir.

Haklı Bir Nedenin Olması:

Nüfus kayıtları aksi ispat oluncaya kadar geçerli olan, mahkeme kayıtları ile ancak değiştirilebilen kayıtlardan olması nedeniyle, bu kayıtların dava konusu edilmesinde davacının korunması gereken bir hukuki yararının olması gerekir.

Bu hukuki yarar dava açılırken dilekçede ayrıca ve açıkça belirtilmesi gerekir. Yani bu kaydın nüfus kaydında bulunmasının kişiye verdiği zorluklar, zararlar ya da sıkıntıların belirtilerek bu davayı açmasındaki hukuki yararı da belirtmesi gerekir.

Yaş Küçültme Veya Büyültme Davasının Hukuki Niteliği

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu