YABANCILAR VE VATANDAŞLIK HUKUKU

Tanıma Tenfiz Davası Açmak Zorunlu mudur?

Tanıma Tenfiz Davası Açmak Zorunlu Mudur?

Yurtdışında yaşayan birçok vatandaşımız bulunuyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar bazen sevdikleri için bazense gittikleri ülkede vatandaşlık alabilmek için orada bir evlilik gerçekleştiriyor. Bu evlilik yürümediğinde veya amacına ulaştığında ise boşanıyor. Fakat bu boşanma ülkemizde geçerli olarak görünmüyor. Ülkemizde de tanıma-tenfiz davası açılarak boşanmanın onaylatılması gerekiyor. Aksi takdirde bireyler tekrar evlenemiyor.

Tanıma-tenfiz davası oldukça teferruatlı belgeler istiyor. Bu sebeple bu dava açılmadan önce kesinlikle daha önce bu konuda deneyimi olan bir avukatla çalışmak gerekiyor. Aksi halde dava yanlış şekilde açılıp yıllar sürebiliyor ve bu daha büyük bir mağduriyet yaratıyor.

Yabancı mahkeme kararlarının Türk Hukuku bakımından da geçerli olabilmesi için, bu kararın Türkiye’de tanıma veya tenfiz davası açılması gerekmektedir.

Genel olarak Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda gibi Türklerin yoğunlukta olduğu ülkelerdeki vatandaşlar sıklıkla ; “Almanya’da boşandım ancak Türkiye’de hala evli görünüyorum.” “Hollanda’da boşandım ancak Türkiye’de hala evli gözüküyorum.” “Yurtdışında boşanmama rağmen Türkiye’de evli görünüyorum.” vs. Şeklinde şikayetlerle sorunlarını dile getirmektedirler. Yabancı bir ülkede verilen boşanma kararının da Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma veya tenfiz davası açılması gerekmektedir.

Bu bakımdan tanıma veya tenfiz davası bir bakıma tespit davası şeklindedir.

Tanıma Tenfiz Davası Açmak Zorunlu mudur?

Yurtdışında gerçekleşen boşanma davasının Türkiye’de de geçerli olabilmesi için tanıma tenfiz davası açılır. Şayet bu dava açılmazsa Şahıs Türkiye’de hala evli görünerek;
Vefatı halinde eski eşi mirasçısı olur,
Tekrar evlenmek isterse zaten evli göründüğü için evlenemez,
Gayrimenkul alım satımında sorunlar yaşanabilir,
Müşterek çocuk varsa çocuğun velayeti ile ilgili sorunlar yaşanabilir.

Tanıma Ve Tenfiz Davaları İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Tanıma Tenfiz Davası için gerekli belgeler;

Yurtdışında gerçekleşen boşanma kararının aslı veya onanmış örneği,
Boşanma kararını kesinleştiğine dair şerh veya ek yazı,
Konsolosluktan alınacak apostil şerhi,
Yeminli tercüman vasıtasıyla boşanma kararının Türkçe tercümesi gerekmektedir.

Tanıma ve tenfiz kararı verilebilmesi için ilgili yabancı mahkeme kararının kamu düzenine açıkça aykırılık teşkil etmemesi gerekir.
Bu belgeler hazırlandıktan sonra dava iki şekilde sürebiliyor. Öncelikle iki taraf da Türkiye’de bir avukata vekâlet vermişse dava açılıyor.

Mahkeme dava gününe karar veriyor. Avukatlar karşılıklı çalışarak maksimum üç ay içinde boşanma kararını çıkartıyor.
Diğer durumda ise taraflardan biri Türkiye’de bir avukata vekâlet veriyor. Dava açılıyor, vekâlet vermeyen eşe bir tebliğ yollanıyor. Eğer bu tebliğe yurtdışından herhangi bir itiraz gelmezse boşanma sonuca bağlanıyor ve sonuç vekâlet vermeyen eşe tekrar yollanıyor. Bu durumda ise dava maksimum on iki ay içinde tamamlanıyor.

Tanıma Tenfiz Avukatı İle Dava Süresi

Kısaca doğru tanıma tenfiz avukatı ile bilinçli şekilde açılmış bir dava maksimum bir sene sürüyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın tek yapması gereken doğru avukatı bulabilmek.

Tanıma Tenfiz Davalarında Yetkili Mahkeme Neresidir?

Tanıma tenfiz davalarında yetki ise;

Davalının yerleşim yeri Mahkemesi,
Yerleşim yeri yoksa sakini olduğu yer mahkemesi,
Türkiye’de sakini olduğu yer de yoksa Ankara, İstanbul ve İzmir Mahkemeleri yetkilidir.

Tanıma Tenfiz Davası Avukatsız Açılır Mı?

Tanıma tenfiz davaları usul ve resmi işlemler hususunda oldukça karmaşık davalar olup, sürecin sağlıklı şekilde başlayıp sonuçlanması gerek uluslararası hukuk gerekse Türk Medeni Kanunu ile ilgili bilgi ve tecrübe gerektirmektedir.

Bu sebeple kişilerin bu süreci en sağlıklı şekilde yürütebilmesi ve en kısa sürede dava sürecini sonuçlandırabilmesi için tanıma tenfiz avukatı ile bu süreci yürütmesi gerekmektedir. Zira bu tip davalarda tecrübeli tanıma tenfiz avukatının, tanıma tenfiz davalarında avukatlık ve danışma hizmeti vermesi dava dilekçesinin usule uygun hazırlanması, gerekli belgelerin temini ve tebliğ prosedürüne ilişkin bilgi ve tecrübesiyle sürecin en kısa sürede bitirilmesini sağlayacaktır.

Tanıma Tenfiz Davası Açmak Zorunlu mudur

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu