MANŞET

Nafaka Avukatı Tedbir Nafakası İsteyebilir Mi

Nafaka Avukatı Tedbir Nafakası İsteyebilir Mi

Nafaka, boşanma davası devam ederken veya boşanma davası son bulduğunda eşlerin geçimini sağlaması, evin ve çocuklarının bakımını sürdürebilmesi için, geçimi sıkıntıya düşecek olan eşe, karşı taraf tarafından ödenir.

İstanbul ve Türkiye’nin her yerinde hizmet veren nafaka, boşanma davası gibi aile hukuku alanlarında uzman avukat kadromuz nafaka ile ilgili her türlü sorunuza cevap vermektedir.

Nafaka Çeşitleri

Boşanma davasında aile mahkemesi yardıma muhtaç taraf için nafaka verilir. Bu nafakanın amacı maddi olarak yardıma muhtaç tarafın hayatını sürdürebilmesini sağlamaktır.

Nafaka çeşitlerine gelince üç çeşit nafaka vardır. Bunlar Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, katılım nafakası ve yardım nafakası dır.

Bununla ilgili nafaka avukatı ile görüşmelerde fayda vardır.

Aile Mahkemelerinde nafaka davası açabilmek için haklı bir neden bulunması gerekmektedir. Haklı nedenlerin en başında eşin evin ekonomik sorumluluklarını yerine getirmemesi ve evine özen göstermemesi söylenebilir.

Boşanma aşamasında ise yoksulluğa düşecek eş diğerinden ağır kusurlu olmamak kaydıyla nafaka talep edebilir.

Tedbir Nafakası Nedir?, Nafaka Avukatı Tedbir Nafakası İsteyebilir mi?

Boşanma davası (ayrılma davası) süresince yardıma muhtaç olan taraf için maddi olarak hayatını sürdürebilmesi geçinebilmesi ve barınabilmesi amacıyla için belli bir miktar nafaka verileceği mahkeme tarafında karar bağlanır.

Boşanma mahkemesi hakimim bu nafaka bağlanırken tarafların maddi durumlarına bakarak karar verir.

Bu nafakaya tedbir nafakası denir. Tedbir nafakasının icrası ise ara karar ile il icra müdürlüğünden ilamsız icra yolu ile tahsil edilebilir. Bu icra takibine yapılacak itiraza iptal davası ise ancak aile mahkemesine yapılabilir. Tedbir nafakasını boşanma avukatı var ise tedbir nafakası isteyebilir.

Nafaka, boşanma sürecinde ve sonrasında tarafların ve varsa çocukların hakim tarafından belirlenen yükümlü olan tarafın diğer tarafa ödeyeceği tutar nafaka olarak nitelendirilmektedir.

Boşanmada nafaka çeşitlerini boşanma süreci ve boşanma sonrası süreçteki niteliklerine göre Tedbir nafakası İştirak nafakası ve Yoksulluk nafakası olarak sınıflandırmak mümkündür.

Nafaka çeşitleri çocuklara veya taraflara yahut boşanma sürecine ilişkin olması durumuna göre farklılık göstermektedir

Tedbir nafakası, boşanma davası devam ederken, boşanma davası ve ayrılık davalarına bakmakla görevli olan Aile mahkemelerinden talep üzerine bağlanabileceği gibi, talep edilmeksizin hakimin gerekli gördüğü durumlarda geçinmekte sıkıntı yaşayacak tarafa tedbir nafakası bağlanabilir.

Tedbir nafakası bağlanırken, boşanma davasını kimin açtığına, hangi sebeple boşanma davası açıldığına ve eşlerin kusuruna bakılmaz. Tedbir nafakası ödenmediği takdirde icraya konulabilir.

Nafaka Avukatı

Yoksulluk Nafakası, boşanma davası bittikten sonra eşin yoksulluğa düşecek olması halinde süresiz şekilde yoksulluk nafakası bağlanır. Ancak kısa süreli evliliklerden doğan süresiz nafakalar, hakkaniyet duygusunu sarsmakta, nafaka ödeyen eşi zor duruma düşürmektedir.
Tartışmalar devam etmekle, yeni Yargıtay kararı doğrultusunda kısa süreli evliliklerde süreli nafaka bağlamak ya da hiç yoksulluk nafakasına hükmedilmemesi gündemdedir.

Nafaka Avukatı

İştirak Nafakası, çocuğun velayetini alan eş, çocuğun ihtiyaçlarını gidermek durumundadır. Velayeti alamayan eş ise, çocuğun bu bakım ve eğitim giderlerine katılmak ve velayeti alan eşe yardımcı olmak zorundadır.

İşte bu giderlere katılması için, boşanma davasına bakan Aile mahkemesi hakimi gerekli gördüğü miktarlar ölçüsünde velayeti alamayan eşin iştirak nafakası ödemesine karar verir.

İştirak nafakası talep edilmemiş olsa dahi hakim kendiliğinden iştirak nafakası bağlayabilecektir. İştirak nafakası çocuk, ergin olana yani 18 yaşını doldurana kadar devam eder.

Nafaka Ödenmemesi Halinde Şikayet Koşulları Nelerdir?

a- Nafaka hakkında verilmiş bir karar olmalıdır.
b- Aylık nafaka tahsiline ilişkin İcra Takibi başlatılmalı ve takip Kesinleşmiş olmalıdır.
c- İcra Emrinin Tebliği tarihinden itibaren şikayet tarihine kadar en az 1 ay süre işlemiş olmalıdır.
d- Ödenmeyen aylık nafakaya ilişkin şikayet, bahsi geçen aya ilişkin nafakasın ödeme gününden itibaren en çok 3 ay içinde yapılmalıdır.

Nafaka Avukatı

Nafakanın Arttırılması Davası

Mahkeme tarafından hükmedilen nafaka, paranın alım gücünün azalması, ev kirasının artması, çocuğun yaşının büyümesi ile çocuğun ihtiyaçlarının artması, çocuğun okul çağına gelmesi ile ihtiyaçlarının artması, çocuğun tedavi masrafı gerektiren hastalığı nedeniyle tedavi masraflarının artması gibi nedenlerle yetersiz kalabilir.

Bu durumda nafaka alacaklısı olan taraf mahkeme tarafından hükmedilen nafakanın arttırılmasını mahkemeden isteyebilir.

Nafakanın arttırılması için belirli bir süre geçmesi şart olmayıp kısa süre içerisinde sıra dışı olaylar ile nafaka artık yetersiz gelmeye başlayabilir.

Bu bakımdan nafakanın arttırılması için kesin bir süre ön görülmemiştir. Ancak tarafların durumunda sıra dışı bir değişim bulunmadığı takdirde her 2 yılda bir nafakanın arttırılması için dava açmak mümkündür.

Nafaka Avukatı

Nafakanın Kaldırılması Davası

Nafakanın kaldırılması kimi zaman hiçbir davaya gerek kalmadan kendiliğinden gerçekleşse de, pek çok durumda nafakanın kaldırılması için nafaka yükümlüsünün dava açması zorunluluğu bulunmaktadır. Nafakanın kaldırılması davası birden fazla sebeple açılabilmektedir.

Tedbir Nafakasının Kaldırılması

Tedbir nafakaları mahkeme kararının olumlu veya olumsuz şekilde kesinleşmesi ile kendiliğinden son bulmaktadır. Ancak bunun dışında sebeplerle tedbir nafakasının kaldırılması için mahkemeye müracaat edilmesi gereken haller de bulunmaktadır.

Dava devam ederken lehine nafaka tesis edilen çocuklar nafaka ödeyen taraf ile birlikte yaşamaya başlarsa, Çocuklar eşler arasında el değiştirirse veya taraflar aynı konut içerisinde birlikte yaşamaya başlarlarsa artık tedbir nafakasının devamı için hukuki bir sebep kalmaz ve kaldırılması mümkün hale gelir.

Nafaka Avukatı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu