Taahhütlü Abonelik Sözleşmesini Nasıl Fesh Edebilirsiniz
Taahhütlü Abonelik Sözleşmesini Nasıl Fesh Edebilirsiniz
ABONELİK SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmeyi sağlayan sözleşmeler abonelik sözleşmesi olarak kabul edilir. Elektrik, doğal gaz, internet, telefon ve dijital görüntülü yayınlar için alınan hizmetler bu kapsama girer.
TAAHHÜTLÜ ABONELİK NEDİR?
Bir mal veya hizmete taahhütnamede belirtilen süre kadar abone kalmayı taahhüt ederek hizmetin bedelinden indirim aldığınız veya taksitle cep telefonu satın aldığınız sözleşmelere taahhütlü abonelik sözleşmesi denir.
Bu tür sözleşmelerde dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:
• Abonelik sözleşmesinin bir örneğinin size verilmesi zorunludur.
• Taahhüt süresince sözleşme ve taahhütname koşullarında aleyhinize değişiklik yapılamaz.
• Taahhütnamenin yazılı veya elektronik posta yoluyla tarafınıza ulaştırılması zorunludur. Bu taahhütname, sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır.
• Taahhütnamede; taahhüdün geçerlilik süresi, mal veya hizmetin nitelikleri, tüm vergiler dahil toplam fiyatı, tarifenin taahhüt verilmeden önceki fiyatı, aylık yapılan indirim miktarı, taahhüdün süresinden önce sonlandırılması durumunda ödenecek bedelin hesaplanma yöntemi yer almak zorundadır.
• Taahhüdünüzü telefonda veriyorsanız söz konusu bilgilerin size telefonda aktarılması zorunludur.
• Taahhüt kapsamında satın aldığınız mal veya hizmetin bedeli, taahhütsüz abonelik bedelinden daha yüksek olamaz.
• Taahhütlü aboneliğin sona ermesinden en az 1 fatura dönemi öncesinden bu durum size bildirilmelidir.
• Taahhütlü abonelik kapsamında taksitle cep telefonu satın aldıysanız hizmet sağlayıcı firma da malın ayıbından sorumludur.
TÜKETİCİ OLARAK HAKLARINIZ NELERDİR?
• Abonelik sözleşmesine konu mal veya hizmet sözleşmeye uygun olarak size teslim veya ifa edilmelidir. Hizmete ilişkin ücretlendirme, hizmetin size fiilen sunulmasıyla başlar. Bakım, kontrol, onarım gibi sebeplerle hizmet sunumunun durdurulacak olması halinde, bu durumun en az 48 saat öncesinden size bildirilmesi zorunludur.
• Abonelik süresince; imzalamış olduğunuz sözleşme, taahhütname ve tarifenize ilişkin ayrıntıları ücret ödemeksizin talep edebilirsiniz. Sözleşme süresi sonunda sizden açık bir talep veya onay almadığı halde mal veya hizmet sunmaya devam eden satıcı veya sağlayıcı, sunulan bu mal veya hizmet için sizden hiçbir bedel talep edemez. Ödeme bildiriminin (fatura), son ödeme tarihinden en az 7 gün önce size gönderilmesi zorunludur.
• Ödeme bildiriminde yer alan tutarın hatalı olduğu gerekçesiyle bildirimin düzenlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde itiraz edebilirsiniz. Bu itiraz, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde incelenerek sonuçlandırılmalı ve sonucu hakkında size bilgi verilmelidir. Belirsiz süreli veya süresi 1 yıl ve daha uzun bir sözleşmeyi herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin istediğiniz zaman feshedebilirsiniz.
Taahhütlü Abonelik Sözleşmesini Nasıl Fesh Edebilirsiniz
TAAHHÜTLÜ ABONELİK SÖZLEŞMESİ KENDİLİĞİNDEN YENİLENİR Mİ?
Altı ay, bir yıl gibi süresi önceden belirlenmiş abonelik sözleşmeleri tüketicinin onayı olmadan uzatılamaz. Taahhütlü abonelik sözleşmesine sürenin bitiminde sözleşmenin belirlenen süre kadar uzayacağına ilişkin hüküm konulamaz. Ancak taahhütlü abonelik sözleşmesinin kurulmasından sonra, sözleşmenin sona ereceği tarihe kadar tüketicinin talepte bulunması veya onay vermesi hâlinde sözleşme süresi uzatılabilir.
Abonenin kendiliğinden talepte bulunması veya kendisine sunulan talebe onay vermesi durumunda yeni kurulacak olan sözleşmenin taahhütlü olup olmayacağı tereddüde mahal verebilir. Bu durumda, yeni kurulan sözleşmenin taahhütlü abonelik sözleşmesi olarak değerlendirilebilmesi için, abonenin sözleşmenin uzamasının yanı sıra gerekli şartlara uyularak taahhütname konusunda da aydınlatılması ve rızasının alınması gerekir. Aksi takdirde, yeni sözleşme alelâde bir abonelik sözleşmesi olarak değerlendirilmelidir.
TAAHHÜTLÜ ABONELİK SÖZLEŞMESİNİ NASIL FESHEDEBİLİRSİNİZ?
Belirli süreli aboneliklerde tüketiciye tanınan fesih hakkı sözleşme süresinin bir yıldan uzun ya da bir yıl veya daha az süreli olmasına göre değişmektedir.
Tüketici bir yıl veya daha uzun süreli abonelik sözleşmesini istediği zaman hiçbir gerekçe göstermeksizin ve hiçbir cezai şart ödemeksizin sözleşmeyi feshetme hakkında sahiptir.
Ancak bir yıldan daha az süreli sözleşmelerde ise, tüketici ancak abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde veya tüketicinin hizmetten yararlanmasına engel geçerli bir sebebin varlığı halinde sözleşmeyi feshedebilir.
Sözleşmeyi sonlandırmak için fesih bildirimini satıcı veya sağlayıcıya yöneltmek yeterlidir. Fesih bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde sözleşme sonlandırılmalıdır. Fesih talebinin yerine getirilme süresi günlük süreli yayınlarda 15 gün; haftalık süreli yayınlarda 1 ay; aylık süreli yayınlarda 3 aydır. Daha uzun süreli yayınlarda ise bildirimden sonraki ilk yayını müteakiben sözleşmeniz sona erecektir. Abonelik sözleşmenizin sonlandırıldığına ilişkin bilginin size verilmesi zorunludur. Fesih bildiriminin gerçekleşmesinden itibaren 15 gün içinde ödemiş olduğunuz ücretin geri kalan kısmı ve varsa sizden alınan güvence veya depozito bedellerinin güncel tutarları kesinti yapılmadan tarafınıza iade edilmelidir.
Sözleşmenin feshedilmesiyle birlikte, taahhütlü abonelik sözleşmesi ileriye etkili olarak sona erer. Ancak, sözleşmenin taahhüt süresi içerisinde haksız feshinden dolayı satıcı/sağlayıcı belirli bir miktar bedel talep edebilir.
TAAHHÜTTE KARŞILAŞTIRILAN SÜRENİN SONA ERMESİNDEN ÖNCE SÖZLEŞMEYİ HAKLI BİR SEBEP OLMADAN SONLANDIRAN TÜKETİCİ NE GİBİ SONUÇLARLA KARŞILAŞIR?
Taahhütlü abonelik sözleşmesinin süresinden önce haklı bir neden olmaksızın feshedilmesi hâlinde, satıcı ve/veya sağlayıcı kendisine bir miktar bedel ödenmesini isteyebilir.
Taahhütlü aboneliklerde tüketicilerin sıklıkla karşılaştıkları sorun, taahhütten önce sözleşme feshetmek istediklerinde karşılaştıkları fahiş tazminat miktarlarıydı.
Ancak, 2015 yılında ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle tazminat miktarı talebi için satıcı ya da sağlayıcılara iki sınırlama getirilmiş;
Birincisi, tüketiciden en fazla, taahhütlü abonelik sebebiyle sözleşme konusu mal veya hizmetin taahhütsüz aboneliklerindeki fiyatından yapılan indirimlerin sözleşmenin sona erdirildiği döneme kadar ki toplamı kadar ücret talep edebilirler.
İkincisi ise, taahhüt süresi kapsamında henüz ödenmemiş toplam bedelin, bu meblağdan düşük olması halinde (birinci sınır) tüketici lehine olan düşük bedel talep edilebilecektir.
Belirli süreli aboneliklerde tüketiciye tanınan fesih hakkı
Taahhütlü Abonelik Sözleşmesini Nasıl Fesh Edebilirsiniz
Av. Hande SAVAŞ
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.