MANŞET

Boşanma Davası Sırasında Alınan Nafaka

Boşanma Davası Sırasında Alınan Nafaka

Nafaka kelime anlamı olarak geçinmek olan şeylerin bütünü, geçimlik anlamına gelirken hukuk alanın nafaka birinin geçindirmekle yükümlü olduğu kimselere mahkeme tarafından bağlanan aylık anlamına gelmektedir.

Nafaka, boşanma davasından önce, boşanma davası esnasında ve boşanma davasının bitmesi akabinde olmak üzere her koşulda istenebilir.

Nafaka davası boşanma davaları kapsamında görülen davalar olduğu gibi boşanma davalarından bağımsız bir şekilde ele alınan davalar olarak da biliniyor.

Özellikle nafaka konusu mahkeme tarafından kişilerin gelir durumları göz önüne alınarak verilen bir karar olarak biliniyor. Nafaka hakkı elde edebilmek için eşlerden birinin herhangi bir sigortalı işte çalışmaması, belli bir gelirinin olmaması nedeniyle boşanma halinde yoksulluğa düşecek durumda olması gerekiyor.

İstanbul Nafaka Avukatı ,Nafaka Avukatı Ankara ,Nafaka Avukatları, Nafaka Artırım Davası Avukatı, Nafaka Davası Avukatları

Boşanma Davası Sırasında Alınan Nafaka

Nafaka Türleri

Nafaka davası, Yoksulluk nafakası, İştirak nafakası,

Yoksulluk durumuna düşen kişiye, nafaka bağlanması ancak mahkeme kararıyla mümkündür. Bunun için nafaka davası açmak gerekir.

Yardım nafakasının da farklı kanuni düzenlemelere dayanan türleri vardır. Reşit olan çocuğa bağlanan eğitim nafakası, yoksulluk durumuna anne baba(usul) veya çocuğa (füru) kaşı olan yardım nafakası yükümü gibi…

Yardım nafakası Türk Medeni Kanunu 364 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.

Tedbir nafakası ise, nafaka talebini içeren bir davada, dava başından sonuna kadar geçici olarak hükmedilen nafaka türüdür.

Yoksulluk Nafakası

Bakıma muhtaç olan taraf nafaka ödemekle yükümlü olarak kabul edilen taraftan boşanma davası sona erdikten sonra süresiz nafaka talebinde bulunabilir. Fakat bunun için bir şart vardır. O şart ise nafaka talep eden tarafın ağır kusurlu olmaması gerekmektedir.

Bu ağır kusurdan kasıt ise; eşi aldatmak gibi nafaka alımını engelleyici davranışlardır. İstenilen nafaka bedelini alabilmek için öncelikle ağır bir kusura sahip olunmamalıdır. Bunun yanı sıra İstanbul nafaka avukatı kadrosunda yer alan tecrübeli ve işinde iyi olan avukatlar tercih etmeniz durumunda şansınız artacaktır

İştirak Nafakası

Bu nafaka türünün temelinde Türk Medeni Kanunu’nun 327.maddesinde yer alan hüküm yatmaktadır. Bu hükümde derki; çocuğun korunması, barınması, eğitimi için gereken giderleri çocuğun ana ve babası karşılamalıdır. Tarafların boşanması durumunda çocuğun velayetini alan taraf diğer taraftan çocuğun bakımı için gerekli parayı talep eder. Talep ettiği bu para ise iştirak nafakası olarak adlandırılır.

Tedbir Nafakası

Yukarıda bahsedilen nafakalar ile tedbir nafakası arasındaki en önemli fark; tedbir nafakası, boşanma davası sonuçlanmadan dava süreci boyunca verilmesidir. Boşanma davasının ne kadar zaman alacağının bilinmediği durumlarda, ihtiyaç duyan tarafı mağdur etmemek adına, boşanma süresi boyunca verilmesi öngörülen nafaka türüdür.

Boşanma Davası Sırasında Alınan Nafaka

Boşanma davası açtım, hemen nafaka bağlanır mı?

Açılan boşanma davası sonrasında dava dilekçesinde kendinizi nasıl ifade ettiğiniz ayrıca önemli bir husus olmakla birlikte hakim sosyal kültürel ekonomik durum araştırması yaptıktan sonra tedbir nafakası bağlanmasına karar verebilir.

Çocuklarım ve kendim için aynı anda nafaka alabilir miyim?

Evet alabilirsiniz. Sadece çocuklara yahut sadece eşe nafaka verilir algısı halkımızda çok yaygın olan yanlış bir görüştür. Şartlar oluşuyorsa hem eşe hem de çocuklara nafaka bağlanabilir.

Ne zamana kadar nafaka için dava açabilirim?

Şartların varlığı halinde nafaka alacaklısı her zaman nafaka bağlanmasını talep edebilir. Bu konuda bir zamanaşımı yoktur.

Ödenmeyen nafakayı almak için ne yapılabilir?

Para borcu gibi icra edilebilir niteliği olan nafakanın, ödenmemesi halinde, ödenmeyen nafaka için icra takibi yolluna başvurularak devlet gücü ile ödenmesi sağlanabilir.

Erkek nafaka ödemezse ne olur?

Nafaka ödememe suçunun yaptırımı 3 aya kadar tazyik hapis cezasıdır. Tazyik hapis cezaları ertelenemez, tekerrüre esas olmaz, seçenek yaptırımlara çevrilemez, uzlaştırma hükümleri uygulanmaz. İcra ve İflas Yasası’nda bu suç için dava zamanaşımı öngörülmemiştir.

Nafaka ödemeyen baba nereye şikayet edilir?

Nafaka borçlusunun nafaka borcunu ödememesi nedeniyle dava açacak olan kişi, şikayetini icra ceza mahkemesine yapacaktır. Görevli mahkeme, icra ceza mahkemesidir.

Nafaka kaç ay ödenmezse hapis cezası olur?

Nafakanın ödenmemesine ilişkin hapis cezası talepli şikayet, şikayet tarihinden geriye dönük olarak üç aylık nafakaya tabidir. Üç ay boyunca ödenmez ise hapis cezası çıkacağı anlamına gelmemektedir. Ancak hapis cezası için yalnızca şikayetten geriye son üç aylık istenebilecektir.

Boşanma Davası Sırasında Alınan Nafaka

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu