EN SON EKLENENLER

Gümrükte El Konulan Malların İadesi

Gümrükte El Konulan Malların İadesi

Gümrük, hem gerçek kişilerin hem de eşya ve malların ülkeye giriş ve çıkışlarının denetiminin yapıldığı kamu kurumudur. İlgili vergi ödemeleri de bu kuruma yapılmaktadır. Gümrük malı ise kısaca gümrükten ülkeye girişi sağlanamayan mallardır. Gümrük malları vergileri ödenmediği için gümrüğe takılmış olabilecekleri gibi bunların ülkeye girmesi yasak da olabilir. Bu şekilde ülkeye getirilen ancak gümrük işlemlerinin yasal mevzuata uygun olarak tamamlanmadığı mallara el konulmaktadır.

El Koyma işlemlerinde gümrük idaresine en kısa sürede başvurularak veya niteliğine göre el koyma kararına karşı idare mahkemesinde dava açarak ürünün iadesi için işlemlere başlanılması gerekmektedir.

Ayrıca Ceza Kanunları çerçevesinde el koyma tedbirinin uygulanması halinde ise ilgili soruşturma aşamasına ya da yürütülen ceza davasına başvurularak ürünlerin iadesi ile ilgili el koyma tedbirinin kaldırılması amaçlı süresinde başvuruların yapılması gerekmektedir.

İade kararının idari yoldan ya da ceza davası sırasında alınmasının ardından 30 günlük süre içerisinde ürünün gümrük idaresinden ya da ürünün bulunduğu yerden alınması gerekmektedir. Zira aksi halde tasfiye işlemlerine konu olabilmektedir.

Eşyanın Sahibine İade Edilmesi

Tasfiye edilen eşya veya taşıtların sahibine iadesine karar verilmesi halinde, satış bedeli Gümrük Kanununun 180 inci maddesi hükümleri çerçevesinde el koyma tarihinden iade tarihine kadar geçen süre için kanuni faizi ile birlikte hak sahibine ödenir.

Elkoymanın Tanımı

Elkoyma, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun Birinci Kitabının “Koruma Tedbirleri” başlıklı Dördüncü Kısmının, “Arama ve Elkoyma” başlıklı Dördüncü Bölümünde 123 ila 134. maddelerinde düzenlenmiş bir koruma tedbiri olup[1], Kanun’da açıkça tanımlanmamıştır.

Gümrükte El Konulan Mallar

Deniz ve hava taşıtları,
Gıda maddeleri, hayvansal ürünler, canlı hayvanlar,
Kıymetli maden ve kıymetli taşlar, sahte paralar,
Kültür ve tabiat varlıkları,
Kimyasal maddeler,
Toprak mahsulleri,
İlaçlar ve sular,
Nesli tükenmekte olan canlılar,
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamına giren kitap, resim, cd vb. ürünler.

Gümrük Perakende Mal Satışı Nerede Nasıl Yapılır?

Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı’nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen “perakende satış mağazaları” vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Perakende satışlar için gümrük idaresince “Satış Listesi” oluşturulur ve hem normal yolla hem de elektronik yolla ilan edilir. Gümrük idaresince işletilen Perakende Satış Mağazalarından Satış Listesine konu eşyaları satın alabilirsiniz.

Gümrükte el konulan eşyanın iadesi kaç gün?

Eşyanın Sahibine İade Edilmesi

Mahkeme kararının kesinleştiği ve 30 gün içinde uygulama zorunluluğunun dolduğu tarihten sonra söz konusu Kanunun 16 ncı maddesinin 2 nci fıkrasına göre; “Satılarak tasfiye edilen eşya veya taşıtların satış bedeli emanet hesabına alınır.

Gümrükte El Konulan Malların İadesi

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu