MANŞET

Terekenin Tespiti Davası | Miras Avukatı İstanbul

Terekenin Tespiti Davası | Miras Avukatı İstanbul

Terekenin Tespiti Davası, miras bırakanın mal varlığından emin olunmadığı durumlarda, mirasçının ne kadarlık bir mirası kaldığının anlaşılması için açılması gereken bir dava türüdür.

Terekenin tespiti davası, Mirasçıların miras bırakanın tüm malvarlığının tam ve doğru bir şekilde tespit edilmesi amacıyla açtığı delil tespiti niteliğindeki davadır.

Mirasçılar bu davayı terekeye ilişkin herhangi bir hak kaybına uğramamak adına açar.

Tereke Nedir: Tereke, miras bırakanın ölümünün sonucu olarak ortaya çıkan ve mirasçılara kalan aktif ve pasif malvarlığının tümünü ifade eden hukuki bir terimdir.

Tereke Nedir ve Nasıl Tespit Edilir?

Tereke, mirasbırakanın yaşamını yitirmesi halinde meydana gelen ve mirasçılara intikal eden aktif ve pasif malvarlığının tamamını ifade eden miras hukuku kavramıdır. Terekenin tespiti işleminde miras bırakana ait aktif ve pasiflerin tamamı hesaba dahil edilir. Aktiflerin tamamından pasiflerin tamamı çıkarılarak mirasçılara intikal edecek net tereke belirlenir. Terekenin aktifi kavramından anlaşılması gereken; murisin taşınır ve taşınmaz malları, alacakları ve alacaklarına bağlı faizlerdir. Terekenin pasifleri ise miras bırakanın borçları ve birtakım masraflarıdır.

Miras bırakanın malvarlığından çıkarılacak olan borç ve masraflar şu şekilde ifade edilebilir:

Miras bırakanın borçları,
Cenaze giderleri,
Terekenin mühürlenmesi ve yazılması için yapılan masraflar,
Muris ile birlikte yaşayan kişilerin 3 aylık geçim giderleri,
Eğitimine devam eden ve engelli çocuklara ödenecek tazminat bedeli.
Sıralanan borç ve giderler, murisin malvarlığından çıkarılmadığı takdirde terekenin mirasçılar arasında paylaştırılması mümkün değildir.

Yetkili Ve Görevli Mahkeme

Terekenin tespiti davası mirasbırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır.
Terekenin tespiti davası çekişmesiz yargı işidir ve çekişmesiz yargı işlerinde genel görevli mahkeme olan Sulh Hukuk Mahkemesi yetkili merciidir. Mallara ve haklara ilişkin kayıtların tutulması, terekenin mühürlenmesi, muhafazası mümkün olmayan malların satımı ve bedelinin bankada depo edilmesi vs. gibi tedbirler ihtiyati tedbirlere örnektir. Terekenin tespitine ilişkin dava re’sen de, ilgililerce de açılabilir.

Mirasçılar içinde kendisine vasi atanmış yahut atanması icap eden biri varsa,
Mirasçılardan birine ulaşılamıyor ve temsilcisi de yoksa
Mirasçılardan yahut ilgililerden biri murisin vefatından sonra başlamak üzere bir ay dâhilinde istemde bulunursa,
Defter tutma aşaması tamamlanır. Bir önlem alınmasına lüzum yoksa bu aşamadan sonra hâkim terekeyi hak sahiplerine teslim eder.

Terekenin Paylaştırılması (Mirasın Taksimi)

Mirasbırakanın ölümü ile bırakmış olduğu malvarlığı (tereke) hakkında mirasçılar kendi oranlarında anlaşmaları veya kendileri tarafından belirlemiş olduğu oranlar üzerinden anlaşmaları halinde paylaşım yapabileceklerdir. Ancak mirasçılardan birisinin yapılan taksim işlemine rızası yok ise mirasın taksimi talebiyle dava açabilecektir.

Terekenin tespiti davasıyla birlikte mirasçılar mirasın taksimi talebinde de bulunabilecektir. Mirasçı terekenin tespiti ile birlikte tereke temsilcisi ve mirasın paylaştırılmasına dair talepte bulunmaz ise mahkeme taleple bağlı olduğundan taksime ilişkin kendiliğinden karar veremeyecektir.

Terekenin Tespiti Davasında Zamanaşımı ve Hak Düşürücü Süre

Terekenin tespiti davasında herhangi bir zamanaşımı süresi veya hak düşürücü süre mevcut değildir. Ancak 3. kişilerin zamanaşımıyla mal kazanımı gibi haller düşünüldüğünde, terekenin tespiti davasının açılması gerektiği düşünülen hallerde en kısa zamanda bu davaların açılması tavsiye edilir.

Tereke Tespit Edildikten Sonra Mirasın Reddi Mümkün müdür?

Evet, mümkündür. Terekenin tam ve net olarak tespit edilmesi ve mirasın deftere geçirilmesi ile beraber mirasçılara mirası kabul veya ret hakkında beyanda bulunmaları için bir aylık süre tanınır. Söz konusu bir aylık süre içerisinde miras reddedilmediği taktirde kabul edilmiş sayılır.

Terekenin Tespiti Davası | Miras Avukatı İstanbul

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu