Velayet Davasında Çocuğun Görüşü Alınır Mı
Velayet Davasında Çocuğun Görüşü Alınır Mı
Açılan velayet davalarında veya boşanma davasında verilecek velayet kararı için hâkim, belli yaşın üstündeki çocukların velayetini düzenlerken çocuğu dinlemeli ve velayet konusundaki görüşünü sormalıdır.
Velayet verildikten sonra ne olur?
Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velayetin kaldırılmasını gerektirmez. Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir.
Velayet Babadayken anne alabilir mi?
Türk Medeni Kanunu’nun 335. Maddesi uyarınca yasal bir sebep olmadıkça ergin olmayan çocuk anne ve babasının velayeti altında olup evlilik devam ettiği sürece anne ve baba velayeti birlikte kullanırlar.
Velayet devredilebilir mi?
Velayet hakkı, kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Bu sebeple hakkın devredilmesi veya haktan feragat edilmesi mümkün değildir. Evlilik devam ettiği sürece anne ve baba bu hakkı birlikte kullanırlar.
Velayet davasında çocuğa ne sorulur?
Kurul, idrak gücüne sahibi 8 yaş ve üstü çocukların kendisini ifade edebileceğini, velayet davasında çocuğa fikri sorulması gerektiğine hükmetti. Kararla birlikte; mahkemeler velayet davalarında karar vermeden önce çocuğa “Anneni mi, babanı mı istiyorsun” sorusunu yöneltecek.
Velayet alma ne kadar sürer?
Aile mahkemesinin velayet konusunda verilen kararın gerekçeleri ile yazılması ve hakimin onaylanma süresi ise 30 gündür. Bu süre ile velayet davası 209 gün içerisinde belirlenen makul sürede sonuçlanması hedeflenmiştir.
Boşanmada çalışmayan anneye velayet verilir mi?
Çalışmayan anneye de velayet verilebilir. Zira her ne kadar çocuğun bakım ve yetiştirilme yükümlülüğü çalışmayan kadına da yüklense de, velayeti alamayan babanın da çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katılma yükümlülüğü devam etmektedir. Velayet davasında mühim olan çocuğun yararı ve çocuğun korunmasıdır.
Kimler velayet davası açabilir?
Anne ve babanın, velayet görevini ağır şekilde kötüye kullandığı, velayet altındaki çocuğa karşı görevlerini aşırı şekilde ihmal ettiği ve çocuğa karşı sorumluluklarını savsakladığı durumlarda velayetin kaldırılması davası gündeme gelebilmektedir.
Çocuğun kaç yaşına anneye verilir?
0-4 yaş aralığında olan bir çocuk anne bakımına muhtaçtır. Hâkim genellikle bu yaş aralığında bulunan çocukların velayet hakkını anneye vermektedir. Annenin maddi durumuna ya da yaşam tarzına bakılmaksızın velayet kararı verilir, çünkü bu yaş aralığındaki çocuklar anne bakımına muhtaç çocuklardır.
Hangi durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez?
Anne haysiyetsiz bir hayat sürüyorsa veya bir akıl hastalığı varsa veya çocuğa bakmasının sakıncalı olduğu ciddi bir neden varsa hakimin takdiri ile babaya da verilebilir.
Velayet Anne ve Baba Dışında Başkasına verilebilir mi?
Çocuğun velayet hakkı yalnızca anne ve babaya verilmektedir. Anne ve babanın vefat etmesi halinde çocuğun üstün yararı ve menfaatine göre çocuğa vasi atanacaktır. Yani anne ve baba dışında kimseye velayet verilmez.
Aldatmada çocuğun velayeti kime verilir?
Aldatmadan dolayı açılmış olan bir boşanma davasında çocuğun velayet durumuyla alakalı hükümler söz konusudur. Aldatmak bir ağır kusur olarak değerlendirilse de velayetin belirlenmesinde tek başına bu durum etken olmaz. Hakim çocuğun üstün yararını araştırır. Aldatmaya rağmen çocuğun üstün yararı aldatan eşin yanında kalmasını gerektiriyorsa çocuk o eşe verilir.
Çocuğu Babasına Göstermeyen Anneye ceza ne olabilir?
Çocuğu mahkeme kararına rağmen göstermeyen ebeveyn hakkında şikayet yoluyla İcra Ceza Mahkemesi’nde dava açabilmek mümkündür. Mahkeme çocuğu göstermeyen ebeveyn hakkında iki aydan altı aya kadar tazyik hapsiyle cezalandırmasına karar verebilir.
Velayet Davasında Çocuğun Görüşü Alınır Mı