Evlenmenin Şartları | Aile Hukuku Avukatı İstanbul
Evlenmenin Şartları | Aile Hukuku Avukatı İstanbul
Evlenmek isteyen kişilerde Medeni Kanun tarafından aranan bazı şartlar vardır. Evlenmenin şartları maddi ve şekli olarak 2’ye ayrılır.
Evlenmenin Maddi Şartları
- Evlenme Ehliyeti
Bir kişinin evlenebilmesi için evlenme ehliyetinin bulunması gerekir. Evlenme ehliyeti ise kişinin ayırt etme gücünün bulunması ve kanunca öngörülen yaşa gelmiş ve bazı kişiler için yasal temsilcinin izninin alınması gerekir.
1.Ayırt Etme Gücü
Ayırt etme gücü kanunda şöyle tanımlanmıştır.
Ayırt etme gücü
Madde 13- “Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ya da bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes, bu Kanuna göre ayırt etme gücüne sahiptir.”
Sürekli ayrıt etme gücünden yoksun bulunan kişiler evlenemez. Buna rağmen kişi evlenmişse evlilik mutlak butlanla sakattır ve iptali gerekmektedir. Evliliğin mutlak butlanla sakat olması demek kanunun emredici hükümlerine aykırı olduğu için geçersizdir ve iptali gerekir.
Türk Madeni Kanunu madde 125- “Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemez.”
Ayırt etme gücü geçici olarak kaybedilmişse evlilik nisbi butlanla sakattır. Bu halde evlenmenin gerçekleştiği andan itibaren 5 yıl içerisinde dava açılarak evliliğin iptali istenebilir.
2. Evlenme Yaşı
Madde 124-
“Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.”
Kanun da evlenme yaşı 17 olarak belirlenmiştir. Kural olarak 17 yaşını doldurmayan kişiler evlenemez. Ancak bir istisna öngörülmüştür. Olağanüstü bazı durumlarda mahkeme kararı ile kişinin evlenmesine izin verilebilir. Örneğin kadının gebe olması. Hakim kişinin anne ve babasını dinlemesi usuli olarak mecbur olsa da hakim anlatılanlarla bağlı değildir. Re sen araştıracak ve karar verecektir.
3. Yasal Temsilcinin İzni
Yırt etme gücüne sahip kısıtlı ve küçüklerin evlenmeleri yasal temsilcilerinin iznine bağlıdır. Bir kişi ergin olsa ancak kısıtlıysa evlenmek için yine de yasal temsilcisinin izni aranır.
- Evlenme Engelleri
1.Kesin Evlenme Engeli
Medeni Kanun Madde 129-Aşağıdaki kimseler arasında evlenme yasaktır:
1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında,
2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında,
3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
Kanunda sayılan bu kişiler arasında evlenmek yasaktır.
Evlenmenin Şartları | Aile Hukuku Avukatı İstanbul
2.Başka Biriyle Evli Olmamak
Madde 130-
Yeniden evlenmek isteyen kimse, önceki evliliğinin sona ermiş olduğunu ispat etmek zorundadır.
Evliliğin geçerli olabilmesi için evlenecek kişilerin başka birileri ile evliliğin bulunmaması gerekir. Örneğin kişi kayıp ona ulaşılamıyor bu halde mahkemeden eşin gaipliğine karar verilmesi ve evliliğin mahkeme tarafından fesh edilmesi istenmelidir.
3.Akıl Hastalığı
Akıl hastaları ancak evlenmelerinde sakınca bulunmadığına dair alacakları resmi sağlık raporu ile evlenebilirler. Eğer resmi sağlık raporu olmadan evlenilirse evlilik mutlak butlanla sakat olacaktır. Yani yapılan evlilik geçersiz olduğu için iptali istenmelidir.
- Geçici Evlenme Engeli
1. Bekleme Süresi
Kadın için bekleme süresi
Madde 132- Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.
Doğurmakla süre biter.
Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.
Kadınların boşanma durumundan sonra yeniden evlenebilmeleri için kanun tarafından beklemeleri gereken bir süre vardır. Bu süre kanun tarafından belirlenmiştir. 300 gündür. Buna iddet süresi denir. İddet süresinin amacı kadının hamile olma ihtimaline karşılık soybağına ilişkin yaşanabilecek problemlerin önüne geçilmesi içindir.
2. Bulaşıcı Hastalık
Kişiler evlenmeden önce muayeden geçmeleri gerekir. Evlenmeye engel hastalıklar Umumi Hıfzısıhha Kanunun 123 ve 124. maddelerinde belirtilmiştir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, frengi, belsoğukluğu ve yumuşak şankr ve cüzzüma. Bu hastalıklara sahip kişilerin iyileştiklerine dair resmi sağlık raporu verilmedikçe evlenemezler.
Evlenmenin Şekli Şartları
Evelenmenin şekli şartları ise ilgili merci önünde resmi olarak evlenmek için tamamlanması gereken aşamalardır. Evelenecek kişilerin yerleşim yerlerindeki evlendirme memurluğuna başvuru yapmaları gerekir. Evlendirme memuru tamamlanması gereken evrakları inceler. Eksik evrakları tamamlattırır yahut evlenmeye engel yasal bir engel varsa başvuru reddedilir. Yapılan inceleme sonucunda evlenmelerinde engel bulunmayan eşlere talepleri halinde evlenme izin belgesi verilir. Evlenme izin belgesinin geçerlilik süresi 6 aydır. Evlenme izin belgesi ile daha sonra evlenmek için yahut yurtdışında evlenmek için bu belgeyi kullanabilirler.
Evlenmenin Şartları | Aile Hukuku Avukatı İstanbul
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.