MANŞET

Tefecilik Suçu Ve Cezası

Tefecilik Suçu Ve Cezası

Tefecilik suçu kazanç elde etmek amacıyla bir başkasına “geri almak kaydıyla para verme” şeklinde işlenen ekonomik bir suçtur. Bir kimseye kazanç sağlandıktan sonra faizli olarak paranın geri alınması şeklinde işlenir. Uygulamada en çok karşılaşılan örnekler: senet kırdırmak, kredi kartından para çekerek bir kısmını komisyon olarak alınmaktadır.

Tefecilik suçunun konusu paradır. Yabancı para yahut Türk Lirası olmasının bir önemi yoktur. Örneğin bir miktar nakit para karşılığında alacağın çek yahut senede bağlanması halinde tefecilik suçu oluşur. Tefecilik suçunun oluşması için tefecinin kazanç sağlama amacıyla bu işi yapması gerekir. Ayrıca suçun oluşması bakımından tek bir kişiye karşı ödünç para verilmesi yeterlidir. Bu işin bir mesleğe dönüşüp birden fazla kişiden kazanç sağlanıp sağlanmadığına bakılmaz. Zira birden fazla kişiden bu kazancın sağlanması halinde zincirleme suç hükümleri uygulanacak ve ceza artırılacaktır.

Ödünç para verilmesi bakımından suçun oluşması için yetkili organlardan izin alınmamış olmamalıdır. Yahut verilen izin iptal edilmiş ve buna rağmen yapılmış olmalıdır.

Tefecilik Suçunda Suçun Mağduru Ceza Alır Mı?

Tefecilik suçunda suçun faili, bir kimseden kazanç sağlamak için “ödünç para vererek” daha sonra bu alacağı faize, senede yahut malvarlığa bağlayarak geri alan kişidir.

Suçun mağduru ise paraya ihtiyacı olan kişinin ödünç parayı alan ve daha sonra bir borç üstelenen kişidir. Tefecilik suçu aslında iki taraflı bir karşılaşma suçudur. Ancak kanun ödünç para alan kişiyi cezalandırmamaktadır.

Senet Veya Çek Kırdırma Yoluyla Tefecilik Nasıl Yapılır?

Ticaret Kanununa göre, çek, bono, senet (kambiyo senetleri) ödeme aracı olarak kullanılmaktadır. Uygulamada çek yahut senet ciro edilerek tefeciye verilmektedir. Yani gerçek bir borç ilişkisine dayanan vade tarihi henüz gelmemiş çek veya senet alacaklısı; tefeciye gitmekte ve bu çek yahut senedin karşılığını vadesinden önce tefeciden almaktadır. Tefeci çek yahut senetteki miktarın bir kısmını komisyon olarak kendisine alır ve geri kalanını alacaklı kişiye verir. Alacaklının buradaki amacı senetteki alacağını vadesinden önce almak için tefeciye gitmesi ve tefecinin amacı ise senedi vadesinden önce kırmasından ötürü alacaklıdan bir komisyon alması ve daha sonra borcun kalanını çek, senet borçlusundan almasıdır. Yargıtay bu yolla tefecilik suçunun işlenmesine ” çek veya senet kırdırma yoluyla tefecilik suçu” denilmektedir.

Kredi Kartı Kullanarak Pos Cihazı Tefeciliği Nasıl Yapılır?

Tefecinin, kişiye nakit olarak belirli para vermesinin karşılığında verdiği paranın üzerine faiz koyarak toplam miktarın kişinin kredi kartından çekmektedir. Yargıtay suçun bu şekilde işlenmesine ” pos cihazı tefeciliği” olarak adlandırmaktadır.

Tefecilik Suçu Nasıl İspat Edilir?

Ceza yargılamasında özel delil araçları kullanılamaz. Suça ilişkin her vakıa her türlü delille ispat edilebilir. Ancak delilin hukuka aykırı olmaması gerekir.

Tefecilik suçunun faili ile mağdurun arasındaki bağ incelenerek, para alışverişi dışında ilişkilerinin mevcut olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Yine kişiler arasında akrabalık, arkadaşlık gibi bir bağ var mı bunlara bakılır. Aynı zamanda vergi dairesinden alınmış belgeler, kart ekstreleri, sms, mail yazışmaları, whatsap, tanık, ses görüntü kayıtları vb. her türlü araç vakıanın ispatında delil olarak kullanılabilir.

Tefecilik Suçunda Zamanaşımı ve Görevli Mahkeme 

Tefecilik suçunun kovuşturulması ve kovuşturulması için dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Asliye Ceza Mahkemesinde dava görülmektedir.

Tefecilik Suçu Ve Cezası

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu