Boşanma Davasında İlk Duruşma
Boşanma Davasında İlk Duruşma
Boşanma Davasında İlk Duruşma Nasıl Geçer?
Ön inceleme olarak bilinen bu duruşma, tahkikat öncesidir. Bu süreçte mahkeme tarafından dava incelenir ve tahkikat aşamasına hazırlık yapılır.
Tarafların dava için sunmuş oldukları delillerin, belgelerin, gerekçelerin hakim önünde avukat vesile ile veya kişinin kendisinin sunulmasıdır.
Bu duruşmada hakim her iki tarafları ve bu tarafların gerekçelerini dinler.
Daha sonra ise hazırlamış oldukları belgeler var ise bu belgeleri bir inceleme altına alır. Daha sonra tarafların kararında herhangi bir değişiklik olmazsa taraflara bir tahkikat günü ve saati verilir.
Boşanma Davasında İlk Duruşma: Ön İnceleme Duruşması
Boşanma davasında ilk duruşma aşamadı boşanma işlemlerini başlatan kişilerin dava sürecinde yapmış oldukları ikinci adımdır.
İlk adımları ise dava süreci için gerekli olan dilekçe, belge ve protokollerin hazırlanmasıdır.
Kişilere verilen dilekçe aşaması karşılıklı olarak her iki tarafa da iki defa verilir. Bu dilekçelerin her biri için ise kişilere 2 haftalık bir sure verilir.
Bu surenin sonunda ise kişilere bir ön inceleme tarihi verilir. Bu tarih ise genel olarak davanı açıldığı tarihten 5- 6 ay kadar sonra olmaktadır.
İlk Duruşmada (Ön İnceleme Duruşmasında) Hangi İşlemler Yapılır?
Tarafların ilk itirazları hakim tarafından incelenir.
Taraflarının birbirleri ile uyuşmazlık içinde oldukları konuşalım değerlendirmeleri yapılır.
Taraflara sunmuş oldukları gerekçelere yönelik hazırlamış oldukları belgeleri hakim önünde sunabilmeleri için süre verilir.
Tarafların sunmuş oldukları delillerin toplanabilmesi için gerekli olan işlemler yapılır.
Hakim her iki tarafı da barışa davet eder.
Son olarak da tahkikat günü ve saati taraflara bildirilir.
Çekişmeli boşanma davası ilk celsede biter mi?
Bu davalar, anlaşmalı boşanma davasında olduğu gibi tek celse ile sona eren bir duruşma değildir. Ön inceleme duruşması, ön inceleme sonrası tahkikat aşaması ve sözlü tahkikat olmak üzere yazılı yargılama usulüne tabi yapılması gereken zorunlu duruşmalar bulunmaktadır.
İlk duruşmada karar verilir mi?
Gidilmeyen duruşma ilk duruşma ise, mahkeme sanık veya şikayetçi hakkında ikinci duruşmaya zorla getirilme kararı verecektir. İlk iki duruşmaya da katılmama halinde, sanık hakkında yakalama kararı verilebilir.
Eşim boşanma davası açtı gitmezsem ne olur?
Boşanma davalarında duruşmalara gidilmemesi durumunda hukuki bir yaptırım uygulanmaz. Boşanma davasını açan taraf mahkeme görüleceği zaman orada bulunmazsa bu durum davanın düşmesine neden olabilir.
Dava açılan karşı taraf, davaya katılmadığı takdirde ise süreçler uzamakta ve dava neticelenememektedir.