Şirkette Zorunlu Avukat Görevleri Nelerdir
Şirkette Zorunlu Avukat Görevleri Nelerdir
Şirkette Zorunlu Avukat Bulunmazsa Ne Olur ?
136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda bulunan işbu madde her ne kadar 6762 sayılı eski Türk Ticaret Kanunu’nun 272. Maddesine atıfta bulunmuş olsa da işbu madde hükmü 14.02.2011 tarih ve 27846 sayılı Resmi Gazetede 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 332. Maddesinde korunmaktadır.
Bu kapsamda, TTK’nun 332’inci maddesi uyarınca anonim şirketlerin kurulması için öngörülen minimum sermaye miktarı 50.000.-TL’dir.
Sonuç itibarı ile esas sermaye miktarı 250.000.- TL sermaye ve fazlasına sahip Anonim Şirketler ya bordrolarında bir avukat çalıştıracak ya da sözleşmeli olarak bir avukattan devamlı hizmet alacaklardır.
Anonim Şirketlerde zorunlu avukat bulundurmaya ilişkin bu yasal yükümlülük ilk olarak 2001 tarihinde getirilmiş, daha sonra 2008 yılında birtakım değişiklikler geçirmiş ve 2011 yılı sonu itibari ile de Anayasa Mahkemesinin konuya ilişkin kararı kapsamında uygulaması netlik kazanmıştır.
Şirkette Zorunlu Avukat Bulunmazsa Ne Olur ?
2021 Yılı için 250.000TL ve üstü esas sermayesi bulunan anonim şirketlerin avukat bulundurması yasal zorunluluktur.
Bu yasal zorunluluğa uymayan şirketlere, bulundukları ildeki Baro Başkanlıkları tarafından sözleşmeyi ibraz etmesi için bir yazı gönderilmektedir.
Bu yazıya istinaden sözleşme ve dayanak belgeler sunulmadığı takdirde Baro Başkanlıkları tarafından o ilin Cumhuriyet Başsavcılığı’na şirket hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır.
Avukatlık Kanunu’na aykırı olarak A.Ş’lerde avukat bulundurulmazsa asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası uygulanacaktır.
1136 sayılı Avukatlık Kanun’unun 35/3 maddesi uyarınca sermayesi 250.000 TL ve üzeri olan Anonim Şirketlerin ya bordrolarında bir avukat çalıştıracak ya da sözleşmeli olarak bir avukattan devamlı hizmet almaları zorunludur.
ŞİRKETTE ZORUNLU AVUKAT BULUNMAZSA NE OLUR?
Anılan yükümlülüğü yerine getirmeyen Anonim Şirketlere ise, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat bulundurmadıkları her ay için idari para cezası uygulanacaktır.
2021 yılında bir ay avukat bulundurmayan anonim şirkete 3.577,50 X 2 = 7.155,00 TL idari para cezası verilir.
Anonim şirkette sözleşmeli avukat yıl boyu bulundurulmadıysa toplamda 85860TL idari para cezası uygulanacaktır.
ZORUNLU ŞİRKET AVUKATLIĞI
Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesi uyarınca 250.000TL ve üstü esas sermayesi olan bir anonim şirketiniz varsa davanız, icra takibiniz veya sizlerden gelen tabirle avukatlık işiniz olmasa dahi sözleşmeli avukat bulundurulması yasal zorunluluktur.
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacak soruşturmada sözleşme, avukata ait serbest meslek makbuzu, makbuzlara ilişkin ödeme dekontu ibrazı gerekmektedir. Yalnızca anonim şirket avukatlık sözleşmesi yapılması yeterli değildir.
Zorunlu Şirket Avukatlığı
Ofisimiz Ticaret Hukuku, İş Hukuku, İcra ve İflas Hukuku alanında uzmanlık düzeyinde faaliyet göstermekte olup, şirketlerin avukatlık ve danışmanlık hizmeti ihtiyaçlarına çözüm sağlamaktadır.
Ayrıca 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesine göre Türk Ticaret Kanunu’na göre 2021 yılı için 250.000 veya daha fazla sermayesi bulunan şirketlerin sözleşmeli bir avukat bulundurmasını zorunlu kılmaktadır.
Bu düzenlemeye uymayan anonim şirketlere Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.
Şirkette Zorunlu Avukat Görevleri Nelerdir
Dolayısıyla, Avukat bulundurma yükümlülüğü altında olan anonim şirketlerin yüklü miktarda idari para cezaları ile muhatap olmamak için bu yükümlülüklerini yerine getirmelidir.
ANONİM ŞİRKET ZORUNLU AVUKATLIK ÜCRETİ NE KADARDIR?
Asgari Avukatlık ücreti her yıl T.C. Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. 2021 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre 1136 sayılı Kanun’un 35. maddesi gereği zorunlu sözleşmeli avukatlara ödenecek asgari ücret aylık 3405TL‘den aşağı belirlenemeyecektir.
Şirkette Zorunlu Avukat Görevleri Nelerdir
Anonim şirket ile ilgili her türlü davaların takip edilmesi,
Anonim şirket ile ilgili her türlü icra dosyalarının takip edilmesi,
Anonim şirket ile ilgili her türlü vergi ihtilaflarına ilişkin hukuki işlemleri gerçekleştirmek,
Anonim şirket ile ilgili hukuki konularda istenildiği takdirde hukuki görüş beyan etmek,
Anonim şirket adına gelen ve anonim şirket tarafından gönderilmesi gereken hukuki konularda yazışmaları gerçekleştirmek (İhtarname, ihbarname, cevabi müzekkere v.s)
Anonim şirketler ile ilgili mevzuat değişikliğini şirkete mail aracılığıyla bildirmek.
Adli ve idari kaza mercileri ile Vergi İtiraz ve Temyiz Komisyonlarına intikal etmiş bulunan ihtilaflar ile rica dairelerinden gelen adli tebligatı tebellüğ etmek ve yapılması gerekli işlemleri şirkete bildirmek,
Şirkette Zorunlu Avukat Görevleri Nelerdir
Anonim şirketin istemi halinde sözleşme düzenlemek,
Anonim şirketin avukatı tarafından düzenlenmeyen sözleşmeleri imza onayı gerçekleşmeden önce incelemek, incelenen sözleşmeye ilişkin hukuki açıdan yazılı görüş bildirmek,
Anonim şirketin genel kurulunun yasaya uygun yapılmasını sağlamak ve bu konuda şirketi bilgilendirmek.
Yazımızda detaylarıyla belirttiğimiz üzere avukat bulundurması zorunlu olan şirketlere hukuk büromuz tarafından şirket avukatlığı konusunda tecrübeli avukatlarımız ve ekibimizle sizlere hukuki danışmanlık hizmeti verilmekteyiz.
Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.