Yıkım Kararına İtiraz Ve İptal Davası Çankırı
Yıkım Kararına İtiraz Ve İptal Davası Çankırı
Yıkım Kararına İtiraz
Yıkım kararı kişilerin mülkiyet hakkını sınırlandıran ciddi bir karardır. Bir yapı hakkında yıkım kararı alınması için kanundaki usul ve esaslara uygun olarak yapılması gerekir. Aksi halde hukuka aykırılık doğmuş olacaktır. Aynı zamanda kişilerin mülkiyet hakkının da ihlaline yol açacaktır. Mülkiyet hakkı Anayasa’da koruma altına alınmış bir haktır.
XII. Mülkiyet hakkı
Anayasa Madde 35 – Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir.
Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir.
Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.
Bu halde yıkım kararının hukuka aykırı olarak alınmış olması halinde Anayasa’da koruma altına alınmış olan mülkiyet hakkına da müdahale olacaktır.
Bir yapı hakkında yıkım kararı alınmışsa yapı maliklerinin bu kararın kaldırılmasını dava açmadan önce idareden isteyebilir.
Yıkım Kararı
Yıkım kararı Belediye encümeni tarafından verilebilir. Yıkım kararı verilebilmesi için yapının; imara, usule, mevzuata aykırı olması gerekir. Ancak bu hallerde dahi en son seçenek olarak yıkıma başvurulması gerekir. Örneğin kanuna göre, ruhsat alınarak yapılması gereken inşaatın ruhsatsız veya mevzuata aykırı olarak yapılmış olabilir. Bu durum idari merciler tarafından tespit edilmiş olması halinde hemen yıkım kararı verilmez. Yıkım kararı uygulanması gereken son seçenektir. Zira açıklandığı üzere mülkiyet hakkı Anayasa’da koruma altına alınmış bir haktır. Yıkım kararının verilme usulü 3194 sayılı İmar Kanunu’nda düzenlenmiştir.
Yapı Tatil Zaptı
Bir yapı ruhsat alınmadan yahut ruhsata, mevzuata aykırı olarak yapılmışsa ve bu durum ilgili merciler tarafından tespit edilmişse öncelikle yapı mühürlenir ve inşaat durdurulur. İşte bu halde ruhsata ve yapıya; yapı tatil zaptı asılır. Bu zaptta inşaatın durdurulduğuna ilişkin karar yer alır. Bu zaptın kapıya asıldığı tarih tebliğ tarihi sayılır.
Yapı tatil zaptını alan ilgili, inşaatın durdurulmasına sebep olan aykırılığın giderilmesi halinde kararı veren yetkili merciden inşaat durdurma kararının kaldırılmasını talep edebilir. Ancak bunun idare tarafından verilen süre içerisinde yapılması gerekir. İlgilinin yaptığı taleple birlikte idare, aykırılığın giderilmiş olduğunu görürse mührü kaldırır.
Yapı tatil zaptını alan ilgili, inşaattaki aykırılıkları gidermezse yapının ruhsatı iptal edilir. Ruhsatın iptali ile birlikte idare yapı hakkında yıkım kararı verir.
Görüldüğü üzere hukuka aykırı bir yapı için öncelikle yapı tatil zaptı düzenlenir. Bu zapta rağmen aykırılıklar giderilmezse yıkım kararı verilir.
İdare Tarafından Verilen Yıkım Kararına İtiraz
Yıkım kararını veren mercii idaredir. Dolayısıyla bu işlem bir idari işlemdir. Yıkım kararı verilen yapı hakkındaki kararın kaldırılması idareden talep edilebilir. Yani dava açmadan önce çözümü idareden istenebilir. Ancak bu zorunlu değildir. Yani idare başvuru yapılmadan doğrudan iptal davası da açılabilir.
İdarenin yıkım kararının tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde verilen kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile karara itiraz edilebilir. İdare 60 gün içerisinde cevap vermek zorundadır. Ancak 60 günlük sürenin dolmasına rağmen idare cevap vermiyorsa sürenin dolmasıyla birlikte yine 60 gün içerisinde iptal davası açılabilir.
Yıkım Kararına İtiraz Ve İptal Davası Çankırı
İdare Tarafından Verilen Yıkım Kararına Karşı İptal Davası
İdare tarafından verilmiş olan yıkım kararı hukuka aykırı olarak verilmişse bu kararın kaldırılması için önce idareye başvurulabileceği gibi doğrudan davada açılabilir. Verilen yıkım kararının hukuka aykırı olmasına örnek olarak şu haller verilebilir:
- Yapı tatil zaptı düzenlenmeden önce yapı hakkında yıkım kararı verilmiş olması,
- Yapı tatil zaptının yetkili olmayan bir idari merci tarafından düzenlenmiş olması. Aynı zamanda yapı tatil tutanağında yapıda hukuka aykırı olan nedenin açıksa belirtilmiş olması gerekir. Aksi halde tutanak hukuka aykırı olarak düzenlenmiş olur.
- Yıkım kararının yetkili olmayan bir idari merci tarafından verilmiş olması.
- Yapının tamamında değil de bir kısmında aykırılık varsa bir kısmının mühürlenmiş olması gerekir. Eğer ki tamamı mühürlenirse verilen karar hukuka aykırıdır.
- Yapı tatil tutanağında ilgili kişiye yapıdaki aykırılığın giderilmesi için süre verilmesi gerekir. Aksi halde verilen karar hukuka aykırıdır.
Bu sayılanlar sadece birkaç sebepten biridir. Somut olayın özelliklerine göre başka hukuka aykırı durumlarda oluşabilir. İdare tarafından verilen yıkım kararlarına karşı iptal davası; İdare Mahkemelerinde açılabilir. İdare mahkemesi verilen kararın hukuka uygun olup olmadığı denetler ve kararı uygun bulması halinde ilgili bu karara karşı üst mahkemeye başvurabilir.
İdarenin yıkım kararından önce vermiş olduğu yapı tatil tutanağına karşı da iptal davası açılabilir. ,
Yapı tatil tutanağı ve yıkım kararına karşı iptal davası açılması ile verilen kararın icrası kendiliğinden durmaz. Bu nedenle iptal davasının yürütmeyi durdurma talepli açılması gerekir. Aynı zamanda verilen bu kararlara karşı itiraz edilmesi halinde de kendiliğinden yürütme durmaz.
Yıkım Kararına İtiraz Ve İptal Davası Çankırı
Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.