TRAFİK HUKUKU

Değer Kaybı

Değer Kaybı

Değer kaybı kimden talep edilir?

Trafik kazası yapan pek çok kişi kaza sonrasında aracında meydana gelen araç değer kaybı kimden isteyeceğini düşünür. Araç değer kaybı kimden istenir sorusunun en net cevabı şu şekilde verilebilir. Araç değer kaybı bu zarara neden olan kişi ve bu kişileri sigorta eden tarafından karşılanır.

Zorunlu trafik sigortası araç değer kaybını öder mi?

Kusurlu veya kusursuz bulunan sürücüler için araçtaki değer kaybının karşılanması oldukça önemlidir. Aracınızda ne kadar büyük oranda hasar meydana gelirse satış değeri o kadar düşüş yaşar. Araçların trafiğe çıkması için gerekli olan zorunlu trafik sigortası ve kasko, değer kaybının karşılanmasında etkilidir.

Araç değer kaybı kimden tahsil edilir?

Tazminatlar kanunen kusurlu taraf tarafından ödenmesi gereken tazminatlardır. Yani değer kaybı tutarını, kazaya neden olan sürücü öder. Eğer kazaya sebebiyet veren araca ait bir sigorta poliçesi var ise söz konusu tazminat bu poliçenin ait olduğu sigorta şirketinden yapılmalıdır.

Bir aracın değer kaybı nasıl hesaplanır?

Yaşı ve aracın yürüyen aksam denilen bölgesinin almış olduğu hasarlar tüm kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka göre araç değer kaybı hesaplanır.

Satılan aracın değer kaybı alınır mı?

Bir başka ifadeyle aracını zarara satanlar sigortadan tazminat talep edemiyordu. … Danıştay, 2015’teki düzenlemenin yürütmesini durdurarak, aracını satan kişilerin de değer kaybı tazminatı alabilmelerinin önünü açtı (itiraz no: 2017/176). Artık aracı satanlar 2 yıl içinde karşı tarafın sigortasından tazminat isteyebilir.

Araç değer kaybı kasko güvencesinde mi?

Çeşitli hasarlara uğrayan ya da kazaya karışan bir otomobilin değerinde kayıplar yaşanır.  Hasara uğrayan bir araç kasko güvencesinde mi sorusunun cevabı “evet”tir fakat söz konusu güvenceye değer kaybı dahil edilmez

Araç değer kaybı neleri kapsar?

Kazaya karışan ve bu kaza sebebiyle onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade etmektedir. Bu aracın, emsallerine göre satışı zorlaşır ve ikinci el değeri düşen araç, daha düşük bir fiyata satılmak zorunda kalır.

Araç değer kaybı tramere işlenir mi?

Trafik kazalarında hasar gören araçlar yenilenip eski haline dönse de TRAMER kayıtlarına hasarlı araç olarak geçmektedir. Bu durum da aracınız için değer kaybını işaret etmektedir. Bu da aracın orijinal halinden değer yitirmesi anlamına gelmektedir.

Araç Değer Kaybı Davası Açılması İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kaza tespit tutanağı,
Ekspertiz raporu,
Servis raporu ve servis faturası,
Sigorta poliçesi,
Aracındaki hasara ait fotoğraflar,
Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi,

Trafik sigortası hangi kazaları karşılar?

Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Muayenesiz araç kazası sigorta karşılar mı?

Aracınızın muayenesinin olmaması halinde ve araç muayenesi olmadan bir trafik kazasına karışmanız durumunda ve bu kazada kusurlu iseniz; eğer ki aracınızın sigortası varsa; sigorta şirketiniz karşı tarafın kaza masraflarını karşılar. Araç muayenesinin bulunmaması trafik kazasında önemli değildir.

Ölümlü trafik kazalarında tazminatı kim öder?

Tek taraflı ölümlü trafik kazalarında ölen kişi tamamen kusurlu olsa bile, ölen kişinin

yakınlarının tazminat taleplerinden Sigorta Şirketi sorumludur.

Trafik sigortası gecikme cezası var mı?

Trafik Sigortası Gecikme Cezası 2021

Poliçe yaptırmanız gereken günün ertesi günü trafik sigortası yeniletmeniz durumunda %5 oranında ceza ödemeniz gerekecektir. Geciktirdiğiniz her 30 gün için ise ödeyeceğiniz tutar %5 oranında artar

Araç Değer Kaybının alınması ve tazminatlarınız için çıktığınız bu hukuki süreçte avukatınız dışında kimse ile yolunuza devam etmeyiniz.

https://asalhukukdanismanlik.com/iletisim

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu