Şirket Avukatı 2022 | İstanbul Şirket Danışmanı
Şirket Avukatı 2022 | İstanbul Şirket Danışmanı
Şirketler hukuku; bir şirketin kuruluş aşamasından tasfiyenin sonlanması aşamasına kadar gelişen süreçleri düzenleyen hukuk dalıdır. Şirketler hukuku kapsamlı ve uzmanlık gerektiren bir alandır. Bu hukuki sorunların çözümünde ise şirket avukat danışmanlık hizmeti almaları faydalarına olacaktır. Ticaret Hukukundan kaynaklanan konuları kapsayan hukuk hizmetini şirket avukatları sağlamaktadır. İşletmeler kurulduğu andan itibaren çeşitli hukuki sorunlar ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Şirket Avukatı 2022 | İstanbul Şirket Danışmanı
Şirket Avukatı Kimdir?
Şirket avukatı, şirketlerin iş hayatında karşılaştığı hukuki sorunlara ilişkin olarak danışmanlık hizmeti veren ve yargılama konusu olan uyuşmazlıklarda şirketleri temsil eden kişilerdir.
Şirket avukatı, Türk Ticaret Kanununda tarif edilen ticaret şirketlerinin hukuki düzenleme ve ilişkileri ile ilgilenmektedir. Şirketler hukuku ile sadece ticaret kanununda düzenlenmemiştir.
Ticaret Kanununun dışında Borçlar Kanunu ve diğer mevzuatlarda da şirketler hukukunu düzenleyen hükümler bulunmaktadır. Şirketler hukukunun ana kurumu Ticaret Bakanlığıdır.
Bu anlamda şirket avukatı, şirketler hukukunu ilgilendiren mevzuata hakim olarak hukuki uyuşmazlıkları çözmektedir.
Şirketlerin bir hukuk danışmanı ile düzenli olarak çalışması halinde, hukuki ilişkiyi doğuran sözleşmenin düzenlenmesi, yargılama aşaması ve icrası tek bir hukuk bürosu tarafından gerçekleştirilmektedir.
Şirketin karşılaşabileceği hukuki uyuşmazlıkları daha önce takip ettiği davalardan tecrübe eden şirket hukuk danışmanı, sonrasında hazırlayacağı sözleşmelerde daha iyi hukuki koruma sağlayacaktır. Şirketin hukuki işlerini sürekli yaptıkça şirketin faaliyet gösterdiği sektörün tabi olduğu mevzuata daha hakim olacaktır.
Şirket Avukatı 2022 | İstanbul Şirket Danışmanı
Avukatlık Ücreti
Asal Hukuk Danışmanlık Bürosu olarak şirket avukatlığı veya şirket müşavirliği hizmeti kapsamında şirketinize vereceğimiz hizmetler dahilinde bir ücret belirlenir. Şirket avukatının firmanıza sağlayacağı katkıları göz önünde bulundurduğunuzda avukatlık ücreti çok cüzi bir rakam olacaktır.
Hangi Şirketlerin Tüzel Kişiliği Vardır?
Tüzel kişiliği olan şirketler Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiş olan şirketlerdir.
Tüzel kişiliğe sahip şirketler şu şekilde sıralanabilmektedir:
Şirket avukatlarının çalışma alanı dâhilinde yer alan şirketler; anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünen komandit şirketler şeklindedir.
Anonim şirketler, şirket avukatı bulundurma zorunluluğu bulunan şirketler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada anonim şirket avukatı olan kişiler zorunlu bir hizmeti yerine getirmekle mükelleftirler.
Şirket Avukatı Ne İş Yapar?
Kuruluş sürecinde esas sözleşmenin düzenlenmesi ve işlemlerin takibi,
Şirket yetkililerinin her türlü hukuki sorularını cevaplandırma,
Sözleşme taslaklarının düzenlenmesi ve değiştirilmesi,
Gerektiğinde sözleşme müzakerelerine katılmak,
Önleyici hukuk tedbirleri ile doğabilecek hukuki ihtilaflarla ilgili bilgilendirmelerde bulunmak,
Yönetim kurulu ve genel kurul toplantı tutanaklarının düzenlenmesi,
İnsan kaynakları birimlerine hukuki destek vermek,,
İş sözleşmelerinin revize edilmesi,
İşçi özlük dosyalarının ileride uyuşmazlığa mahal vermeyecek şekilde revizesi,
Sermaye artırımı veya azaltılması için gerekli işlemlerin yapılması,
Şirketin kuruluşundan tasfiyesine kadar tüm hukuki prosedürlerde yol gösterir.
Şirketin hazırladığı tüm sözleşmeleri düzenler, karşı taraftan gelen tüm sözleşmelerin kontrolünü sağlar,
Şirketin sermaye arttırma veya azaltma işlemlerini yürütür,
Hukuki danışmanlık hizmeti vererek, şirketin ihtiyaç duyduğu tüm hukuki bilgileri sağlar,
Şirketin tüm tahsilat işlemlerindeki icra işlemlerini yürütür,
İş hukuku davalarında işçi ve işveren haklarını korur,
Maaş haciz müzekkerelerine cevap verilmesi,
Hukuka aykırı vergi cezalarına ilişkin itirazların yapılması ve iptali için davaların açılması,
İhtarname ve ihbarnamelerin düzenlenmesi, gelen ihtarnamelere cevap verilmesi,
İdari para cezalarının iptali için Sulh Ceza Mahkemeleri’nde gerekli davaların açılması,
Arabuluculuk ve uzlaşma görüşmelerine katılma,
Şirket ile ilgili tüm vergi ihtilaflarına ilişkin hukuki işlemleri gerçekleştirir.
Şirket Avukatı 2022 | İstanbul Şirket Danışmanı
Şirketler Kaç Ortak ile Kurulabilir?
Şirketlerin ortak sayısı kanun ile düzenlenmiştir. Buna göre şirket türüne göre şirketler:
Anonim şirket en az bir ortak ile,
Limited şirkte en az bir en fazla 50 ortak ile,
Kolektif şirket en az iki kişi ile,
Komandit şirket biri komandite biri de komanditer ortak olmak üzere en az iki kişi ile,
Kooperatifler ise en az 7 ortak ile,
Kurulabilmektedirler.
Hangi Şirketler Şirket Avukatına İhtiyaç Duymaktadır?
Türk Ceza Kanunu uyarınca 332. Madde dâhilinde ve Avukat Kanunu’nun 35’inci maddesi ekseninde anonim şirketler, esas sermaye miktarlarının beş katı ve daha fazlasına sahipse sözleşmeli bir şirket avukatı bulundurmak mükelleftir. Sermaye miktarının yanı sıra üye sayısı 100 üzerinde olan kooperatiflerde sözleşmeli bir şirket avukatı bulundurma zorunluluğuna dâhildir. Şirketler bünyelerinde şirket avukatı bulundurmadıkları her ay için önceden belirlenmiş ceza meblağlarını ödemekle sorumlu tutulmaktadır.
Şirket avukatlığı, bir şirketin kuruluş aşamasından, hizmet verdiği süre zarfında sermaye artırımından, sözleşmelerin hazırlanmasına kadar birçok hukuki konuları kapsayan bir hukuki danışmanlık hizmetidir.
Şirket avukatları, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere hizmet vermektedir.
Şirket avukatı nedir?
Şirket avukatı, bir şirkette hukuki danışmanlık hizmeti veren avukatlara denilir.
Hukuk müşaviri olarak da adlandırılan bu avukatlar, limitet, anonim ya da komandit olması fark etmeksizin bu hizmetleri her şirkete sunarlar.
Şirket avukatlığı zor mu?
Şirket avukatlığı zevklidir fakat bir o kadar yorucudur. Hem hukuki anlamda her şeyi bilmek zorundasınız. Hem de şirketler istediği zaman sizi yanınızda isterler.
Şirketlerde hukuk departmanı ne iş yapar?
Hukuk müşaviri, şirket veya kamu kurumuna, hükümet düzenlemeleri, sözleşmeler ve vergi gibi iş faaliyetleri ile ilgili yasal konularda tavsiyede bulunur. Bireysel veya kurumsal yasal faaliyetlerin denetimini sağlar. Dava sırasında müvekkillerini temsil eder.
Avukat şirket yönetim kurulu üyesi olabilir mi?
Avukat; Avukatlık Kanunu 12. madde uyarınca ticari şirkette ortak olabilir, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklık yapabilir.
Kimler hukuk danışmanı olabilir?
Hukuk danışmanı olmak isteyen kişiler, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk lisans programını tamamlamak zorundadır. Hukuk bölümünden mezun olan kişilerin ise avukatlık stajı yapması ve avukatlık ruhsatnamesi alması gerekir. Avukat olan kişiler aynı zamanda hukuki danışmanlık yapmaya da hak kazanır.
Ticaret hukuku avukatı ne iş yapar?
Ticaret hukuku avukatı, ticaretin hukuk ile ilişkinin düzenlenmesini ve denetlenmesini gerekirse yargılanmasını sağlar. Ticaret davalarına bakacak bir avukat alanında uzman olursa müvekkil için dava olumlu sonuçlanır. Yapılacak prosedürler ile ticaret alanı güvenli bir alan haline gelir.
Uluslararası Hukuk Şirket avukatı ne iş yapar?
Uyuşmazlıkların çözümlenmesi ve kanunlar ihtilafı Yabancı şirketlerin Türkiye’deki teşvik ve yatırımlarına hukuki danışmanlık hizmeti vermek. Yabancılar hukuku ve vatandaşlık hukukunu ilgilendiren konularda hukuki destek. İthalat ve ihracat konusunda hukuki denetim ve hukuki altyapı desteği.
Şirketlerde Sözleşmeli Avukat Bulundurmamanın Cezası Nedir?
Avukatlık Kanunu’ nun 35. Maddesine göre esas sermaye miktarının beş katı ( 250.000 TL ) veya daha fazla esas sermayesi olan anonim şirketler ve üye sayısı 100 veya daha fazla olan yapı kooperatiflerine sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verilmektedir.
İdari ceza tebliğ edildikten 7 gün içerisinde ilgili kişi sulh ceza hakimliğine itirazda bulunabilir. Söz konusu idari ceza, anonim şirketin yönetim kurulu üyelerine değil, şirket tüzel kişiliğine kesilmektedir.
Ancak yönetim kurulu üyelerinin kanundan doğan bu yükümlülüğü ihlal etmeleri halinde kusurları var ise vermiş oldukları zarardan dolayı hem şirkete hem de pay sahiplerine karşı sorumlu oldukları için haklarında tazminat davası açılabilecektir.
Bu kapsamdaki hukuki danışma hizmetlerimizin türleri hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Şirket Avukatı 2022 | İstanbul Şirket Danışmanı