MANŞET

Tanıma Tenfiz Nedir

Tanıma Tenfiz Nedir

Yabancı ülke mahkemelerince verilen kararlar Türkiye’de kendiliğinden geçerli hale gelmemektedir. Yabancı ülke mahkeme kararlarının Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davaları açılması gerekmektedir.

Tanıma Tenfiz Nedir?

Yabancı mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi adına yapılan işleme tanıma tenfiz denir. Eğer boşanma kararı sadece boşanma hükmünü içeriyorsa tanıma davası; ancak boşanmanın yanında nafaka, velayet, tazminat gibi icrai hükümler de varsa tenfiz davası açılmalıdır.

Tanıma ve tenfiz davası açmak için gereken diğer önemli şart ise; bu davaları açarken dava hükümlerinin ya da kararlarının Türk hukuku ya da Türk kamu düzeni ile çelişmemesidir. Açık bir ifadeyle Türk hukukuna ve Türk kamu düzenine aykırı olan dava kararlarının, hiçbiri ülkemizde geçerli olarak sayılmayacaktır. Bu yüzden tanıma ve tenfiz davası açmak isteyen kişilerin bu konuya oldukça dikkat etmeleri önerilir.

Boşanma Tanıma Tenfiz İçin Gerekli Evraklar

Boşanma tanıma tenfiz davasında ilk olarak davacının kimliği ve kimliğinin fotokopisi gereklidir. Eğer dava avukat ile birlikte açılmak isteniyorsa bu durumda vekaletnamede gereklidir.

Bunların yanında:

Yabancı mahkeme ilamının kendisi
Kararın kesinleşme şerhi
Yabancı mahkeme ilamının ve kesinleşme şerhinin yabancı mahkemece onaylanmış suretleri
Yabancı mahkeme ilamının ve kesinleşme şerhinin noter onaylı tercümeleri
Yurt dışına boşanan tarafların pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopileri
Boşanma tanıma tenfiz davası için avukat tutulması halinde avukat vekaletnamesi gereklidir.

Almaya’ da Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Görevli Mahkeme; Görevli mahkeme boşanma davasına ilişkin davalar Aile Mahkemesinde görülür. Diğer Tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir.

Almanya Tanıma ve Tenfiz Davası – Berlin Tanıma ve Tenfiz Avukatı

Berlin Tanıma ve Tenfiz Davası; yabancı mahkemeler üzerinde boşanma davaları olan ve bu mahkemeler tarafından boşanmış olan Türk vatandaşlarını oldukça yakından ilgilendiren tanıma ve tenfiz davaları, yeni düzenlenen kararname ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu karara göre yabancı ülkenin hukuk kurallarına göre boşanmış olan kişilerin tanıma ve tenfiz davaları açmaları zorunlu hale getirilmiştir. Kişiler tanıma ve tenfiz davasını Türk yerel mahkemelerine açmadıkları sürece Türk yasalarınca boşanmış sayılmazlar.

Boşanmanın Tanınması Ve Tenfizi Ne Kadar Sürer?

Tanıma tenfiz davaları genel olarak çok sürmemektedir. Fakat burada tebligat ile ilgili önemli hususlar bulunmaktadır. Davanın davalıya tebliğ edilmesi gerekmektedir. Burada Türk tebligat hukuku hükümleri gerekse Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler büyük önem arz etmektedir.

Tebligat işlemlerinin usule aykırı bir şekilde yapılması süreci fazla uzatır ve gereksiz masraf çıkartır. Bu nedenle süreç bir avukat nezaretinde yürütülmelidir. Ayrıca mahkemenin iş yoğunluğu ve davanın kapsamı tanıma tenfiz davasının ne kadar bir sürede neticeleneceğine etki etmektedir.

Tanıma Tenfiz Nedir
Tanıma Tenfiz Nedir

Boşandıktan sonra boşanma iptal olur mu? – Hamburg Tanıma ve Tenfiz Avukatı

Kesinleşmiş boşanma kararının iptali mümkün değildir. Nitekim Aile Mahkemesi tarafından verilen hüküm, kesin hüküm değildir. Tarafların itiraz etme hakkı bulunur. İtiraz edilmediği takdirde karar kesinleşir.

Stuttgart Tanıma Tenfiz Avukatı – Boşanma kararı nasıl tebliğ edilir?

Taraflardan biri anlaşma protokolü ile dava dilekçesini mahkemeye sunar, mahkeme tensip tutanağı düzenleyerek karşı tarafa dava dilekçesini tebliğ eder ve duruşma tarihi tayin eder. Gerekli görülen işlemlerin yapılmasının ardından gerekçeli karar açıklanır ve gerekçeli kararın da tebliğ gerekir.

Mavi Kartlıların Tanıma Ve Tenfiz Davası Açması Gerekir Mi?

Türk vatandaşlığından ayrılıp Alman vatandaşlığına geçen ve mavi kart alan vatandaşlar tanıma tenfiz davası açmadan da boşanmalarını Türkiye’de geçerli olarak tanıtabilirler. Mavi kartlılar usulüne göre tasdik edilmiş ve onaylanmış boşanma kararı ile yurt içinde nüfus müdürlüklerine yurt dışında dış temsilciliklere yani büyükelçilik veya konsolosluklara giderek durumu bildirmeleri gerekir. Alman mahkemesinden alınan boşanma kararının kesinleşmesine müteakip yeminli tercüman aracılığı ile Türkçe’ye çevrilmesi ve onaylattırılması Mavi kartlılar için de zorunludur. Fakat karşı taraf yani eski eş Türk vatandaşı ise eski eşin kendisi Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmalıdır.

Almanya’da Boşandım Tanıma Tenfiz Davası Açmam Gerekir mi?

Almanya’da boşanma davası açıp boşanmak, Almanya makamlarında bağlayıcıdır. Aynı kararın Türkiye’de de etki doğurabilmesi için, Türk mahkemelerinde bu kararın tanıtılması gerekir. Eğer Hollanda mahkemesinde verilen kararda icrai bir husus yok ise sadece tanıma davası açılması yeterlidir. Aksi halde tenfiz de göz önünde bulundurularak dava açılacaktır.

Münih Tanıma Tenfiz Davası

Münih Tanıma Tenfiz Davası; yabancı mahkemelerin vermiş olduğu kararların Türk mahkemeleri tarafından incelenmesi kararı 2017 yılı itibariyle yürürlüğe girmiş olan kararlardır. Bu karara göre; yurt dışında boşanmış olan kişilerin boşanma kararlarının aynı şekilde ülkemizde de geçerli olması için tanıma ve tenfiz davası açmaya ihtiyaç vardır.

Aile Mahkemesi Kararına İtiraz,
Boşanma Tanıma Tenfiz Sonuçları,
Boşanma Tanıma Tenfiz Dilekçesi,
Nüfus Müdürlüğünde Boşanmanın Tanınması,
Mal Paylaşımı Kararının Tenfizi,
Tazminat Kararının Tenfizi,
Velayet Kararının Tenfizi,
Nafaka Kararının Tenfizi,
Boşanma Kararının Tanınması,

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu