Çifte Vatandaşlık Talebinin Reddi
Çifte Vatandaşlık Talebinin Reddi
Çifte Vatandaşlık Nedir?
Birden fazla ülkenin vatandaşı olabilme durumuna çifte vatandaşlık adı verilmektedir. Çifte vatandaş; kişinin ailesi ile gelebilen bir hak olabilir. Bir yerde belli bir süre yaşamış olma sonucunda da çifte vatandaş olma hakkı elde etmek mümkündür. Kişilerin yaşadıkları ülkeye başka bir ülkenin vatandaşı olduğuna dair belgeleri sunmaları son derece önemlidir aksi halde bulundukları devlet sadece kendi vatandaşı olarak işlemler yürütebilir ve bu sonrasında iki devlet arasındaki belge alışverişinde tutarsızlık yaşanmasına neden olabilir.
Birtakım şartların yerine getirilmesinin ardından başvuruda bulunan kişiler, iki ülkenin de vatandaşı olarak ayrıcalıklardan faydalanabilmektedirler. Türkiye vatandaşları arasında başta Almanya, Hollanda, Fransa olmak üzere pek çok kişinin çifte vatandaşlık hakları bulunmaktadır. Vatandaşlıkları elde etmek içinse yükümlülüklerin ağır ve keskin olduğu unutulmamalıdır.
Çifte Vatandaşlık Veren Ülkeler
Dünyadaki tüm ülkeleri listelemek mümkün değildir. Ancak Türkiye ile yakın ilişki içinde olan, bilinen ülkelerden bir kaçını saymak gerekir ise; Fransa, İtalya, İngiltere, Hollanda, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Bosna-Hersek’tir.
Çifte Vatandaşlık Nasıl Alınır?
Çifte vatandaşlık elde etmek için her şeyden önce bazı özelliklere sahip olunması gerektiğini bilmelisiniz. Her ülkenin vatandaşlık kriterleri farklı olduğundan ilk olarak ülkeyi detaylıca araştırmayı ihmal etmemelisiniz.
Ülke araştırmasını yaptıktan sonra ne sebeple çifte vatandaşlık istediğinize karar vermelisiniz. Kan bağı, ikamet ya da doğum çifte vatandaşlık sağlayan yollardan biridir. Bunun hemen arkasından kendi ülkenizde nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmalısınız. Sonrasında vatandaşı olmak istediğiniz ülkenin konsolosluğu veya büyükelçiliğine gidebilirsiniz. Sizden istenen şartları yerine getirdiğinizde çifte vatandaşlık engeliniz yoksa bir süre sonra elde etmeniz mümkün olacaktır.
Çifte Vatandaşlık Talebinin Reddi
Çifte Vatandaşlık Başvurusu Sırasında İstenen Belgeler
Çifte vatandaşlık başvurusu yapmak için resmi kurum ve dairelere sunmanız gereken belgeler;
-Başvuru sonrasında yeni vatandaşlığınızın da işlenebilmesi için nüfus cüzdanı ve fotokopisi,
-Vatandaşlığı kazanılan ülkeden alınan resmi evraklar,
-Vatandaşlığın doğum esasına göre kazanılması halinde doğum belgesi,
-Kan bağı esasına göre vatandaşlığın kazanılması halinde anne ve babaya ait kimlik belgeleri,
-Sisteme girilecek son 6 ay içerisinde çektirdiğiniz vesikalık resim,
-Daha önce vatandaşlığınızın bulunduğu ülkeden aldığınız pasaport, vize,
Bu belgelerin hepsini başvuru sırasında bir pembe dosya içerisinde toplayabilirsiniz.
Vatandaşlık Karar Aşaması Ne Kadar Sürer?
Vatandaşlık başvurusu yapan kişiler ilgili ve gerekli evraklarını tamamlayıp gerekli mercilere başvurusunu yaptıktan sonra en geç 3 ay içerisinde verilen kararın sonucuna ulaşabilmektedir.
Çifte Vatandaş Olmanın Şartları Nedir?
Çifte vatandaş olmanın şartları, ülkeden ülkeye değişmekle beraber, tamamen vatandaşlığı kazanılacak olan ülkenin takdir hakkına bağlıdır.
Ülke Sınırları İçerisinde Doğmak
Kan Bağına Göre Vatandaşlık
İkamete Göre Vatandaşlık Kazanılması
Para Karşılığı Vatandaşlık
Beyin Göçü İle Vatandaşlık
Çifte Vatandaş Olmanın Sağladığı Avantajlar
Bir ülkenin vatandaşlığına sahip olan kişiler, o ülkede oturmak, yaşamak, seyahat etmek, çalışmak, iş kurmak gibi haklara sahip olurlar. Doğal olarak çifte vatandaşlık alarak ikinci veya üçüncü bir ülkenin daha vatandaşı olan kişiler, o ülkede de bu haklara sahip olacaklardır. Ayrıca ekonomik durumu daha iyi bir ülkenin vatandaşlığına sahip olanlar o ülkede yatırım ve iş yaparak daha iyi kazançlar elde edebilirler.
Çifte Vatandaşlık Talebinin Reddi
Çifte Vatandaşların Askerlik Sorunu
Çifte vatandaş olarak doğan yahut daha sonradan çifte vatandaşlık kazanan erkek bireyler, Türk kanunları uyarınca 20 yaşına geldikten sonra askerlik görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Her ne kadar başka bir ülkenin vatandaşı olsalarda günümüzde geçerli kanunlar uyarınca Türkiye’de askerlik yapmak zorundadırlar. Türk hükümeti zaman zaman bu insanlar için bedelli askerlik çıkarsa da kural olarak askerliğin yapılması gereklidir.
Çifte Vatandaşlık Talebinin Reddi
Başvurunuzun reddedilmişse ve bu ret işleminin hukuka uygun olmadığını düşünüyorsanız elbette dava açma hakkınız vardır. Ancak bu davayı Türkiye veya Uluslararası Mahkemelerde değil, ilgili ülkenin mahkemelerinde açmalısınız.
Çifte Vatandaşlar Türk Vatandaşlığından Çıkabilir Mi?
Nüfus siciline ikinci vatandaşlığı kaydedilen kişiler istemeleri halinde, Türk vatandaşlığından çıkabilirler. Türk vatandaşlığından isteğiyle çıkan kişiler, Türk kimliğinin kendilerin sağladığı hak ve avantajlardan yararlanamazlar. Ayrıca ileride vatandaşlığına geçtikleri ülkenin, kendilerini vatandaşlıktan çıkarması halinde de vatansız kalma ihtimali vardır. Her ne kadar insanlar bir vatana sahip olarak doğduğu için vatansızlığın ne anlama geldiğini bilmese de vatansız olmak hiçbir ülkenin siyasi himayesinden yararlanamamak anlamına gelecektir.
Çifte Vatandaşlık Alamayacak Olan Kişiler Kimlerdir?
Çifte vatandaşlık talebinde bulunan fakat onaylanmayan kişiler şartları yerine getirmeyen kişilerdir. Bunun yanında tercih ettikleri ülkeye daha önce yasal olmayan yollarla giriş yapmış ve yakalanmış olan kişiler çifte vatandaşlık hakkından mahrum edilecektir.
Vatandaşlık hakkından faydalanamayacak olan bir diğer kesim ise hüküm giymiş kimselerdir. Daha önce kendi ülkesinde herhangi bir sebeple hüküm giymiş kişiler, çifte vatandaşlık elde edemezler. Aynı şekilde yurt dışında cinayetten terörizme kadar suç işleyip sınır dışı edilmiş kişiler de çifte vatandaşlık hakkı elde edemezler.