MANŞET

Tensip Zaptı Hazırlandı | Tensip Zaptı Aydın

Tensip Zaptı Hazırlandı | Tensip Zaptı Aydın

Tensip Ne Demek?

Kelime anlamı olarak uygun görme, yaraştırma anlamına gelmektedir. Tutanak kelimesi ile beraber kullanıldığında ise, hakimin duruşma için neleri gerek gördüğünü ifade ediyor demek abes olmayacaktır.

Eğer tensip zaptı hazırlandı ise, bir davanın yaklaştığını haber vermektedir.

Tensip Tutanağı Nedir?

Tensip tutanağı, davanın dosyaları açıldığı vakit ilk duruşma yapılmadan evvel mahkemenin kendisini tuttuğu bir tutanaktır. Bu tutanakta kimse çağrılmamış ya da duruşmalar henüz gerçekleşmemiştir. Bu tutanak üzerinde hakimin neler yapacağını ve yaptığını yazmakla beraber iki taraftan da ne yapmaları gerektiği hakkında yazılar tensip tutanağında yazmaktadır. Tensip tutanağına kısacası duruşma hazırlığı tutanağı da dersek doğru olur.

Tensip tutanağına cevap verilmezse ne olur?

Gelen tensip tutanağına davalı kişi cevap vermezse ve 2 hafta süre geçmiş olursa kanıt, delil ya da şahit sunma yetkisini ve itiraz etmeyi kaybeder. Bundan dolayı eğer boşanma davasında davalı 2 hafta içerisinde cevap vermezse bir nevi inkar etmiş olarak bilinir. İnkar edildiği için ve cevap vermediği içinde ön inceleme kapsamına girilemez ve davacı ikinci bir dilekçe yazma hakkına sahip olur. İkinci dilekçe yazıldıktan sonra yine cevap verilmezse duruşma günü belirlenir ve her iki taraf çağrılır.

Tensip Zaptı Nedir?

Tensip zaptı, davanızı açtıktan sonra mahkemenin ilk duruşma görülmeden önce ön hazırlık olarak düzenlediği bir tutanaktır. Mahkeme dava dilekçesindeki zorunlu unsurların bulunup bulunmadığını araştırıp tespitini sağlar. Bu zabıt davanızı açtığınız mahkeme tarafından düzenlenmekte olup varsa dava dilekçesinde eksik olan hususların giderilmesi, ilk duruşma tarihinin bildirilmesi ve duruşmaya getirilmesi gereken dosya ve belgelerin istenmesini sağlar.

Tensip zaptının düzenlenmesi dosyanızın ilgili mahkemeye geldiği, hakimin dosyanızı incelediği ve yapılması gereken işlemleri belirlediği anlamına gelmektedir. Bu bakımdan tensip zaptı taraflara ve üçüncü kişilere, ön hazırlık olarak davanın ilk duruşmasına kadar neler yapılması gerektiğini bildirmekte olan mahkeme belgesi şeklinde tanımlanabilir.

Tensip Zaptı Hazırlandı | Tensip Zaptı Aydın

Tensip Zaptı Hangi Davalarda Hazırlanır?

Hukuk davalarının tamamında görüldüğü üzere Aile Mahkemelerinin görev alanındaki davalar için de tensip zaptı hazırlanır ve dava sürecinin seyri belirlenir.

Boşanma davaları,

Alacak davaları,

Tazminat davaları,

Miras davaları,

Gibi hukuk mahkemelerinde yürütülen davalarda ilk duruşma öncesi tensip zaptı hazırlanır.

Hukuk Davalarında Tensip Zaptı Hazırlanması

Hukuk davalarında (boşanma davası, tazminat davası, miras, alacak, tapu iptal davası vb.) düzenlenen tensip zaptı davanın gidişatını önemli ölçüde etkiler. Mahkeme tensip zaptı ile;

Davanın taraflarının birbirlerinin dilekçelerine cevap süresi içinde cevap verebileceklerini,

İlk duruşmaya kadar toplanması gereken delillerin toplanmasına,

Tarafların her türlü delillerini bildirmesinin istenmesine,

Tarafların veya üçüncü kişilerin yapması gereken başkaca bir yükümlülük varsa bu durumun kendilerine bildirilmesine,

karar verir.

Delillerin gösterilmesi için tensip zaptı ile verilen süre bağlayıcı değildir. Yargılamanın tensip zaptı düzenlenmesinden sonraki aşamalarından biri olan ön inceleme aşamasında dahi delillerin bildirilmesi mümkündür.

Ceza Mahkemesinin Hazırladığı Tensip Zaptı

Ceza davalarında tensip zaptı şüpheli hakkındaki iddianame kabul edildikten sonra hazırlanır. Hazırlanan zabıt ile duruşmanın günü tayin edilir ve şikayetçi ile sanık ve varsa vekilleri duruşmaya çağrılır. Ayrıca duruşmaya kadar tarafların, ilgili üçüncü kişilerin yahut mahkemenin yapması gereken işlemler bu zabıtta belirtilir.

Dava Dilekçesinde Bulunması Gereken Zorunlu Unsurlar

Dava dilekçesinde bulunması gereken zorunlu unsurlar Hukuk Muhakemeleri Kanununun 119. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenmiştir. Bu maddede belirtilen zorunlu unsurlar:

Davanın açıldığı mahkemenin adı

Davayı açanın adı, soyadı ve adresi

Davalının adı, soyadı ve adresi

Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası

 

Tarafların kanuni temsilcileri var ise adı, soyadı ve adresleri

Davacı kendini vekil ile temsil ettiriyor ise davacı vekilinin adı, soyadı ve adresi

Dava malvarlığına ilişkin bir konu teşkil ediyor ise bu malvarlığının yani dava konusunun değeri

Davacının iddia ettiği vakıaların dayanaklarının sıra numarası ile açık özetlerinin yapılarak yazılması

 

Davacı tarafından dava dilekçesinde iddia edilen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceğinin belirtilmesi

Dava konusunu oluşturan hukuki sebeplerin açık bir şekilde belirtilmesi

Davacının davada beklediği yararı, istediği sonucu kısaca talebini açık bir şekilde yazması

Davacının imzası

 

Davacının kanuni temsilcisi var ise kanuni temsilcinin imzası

Davacı kendini avukat marifetiyle yani bir vekil ile temsil ettiriyor ise vekilin imzası.

Bu unsurlardan herhangi birinin eksik olması halinde bu husus tensip zaptı muhteviyatında belirtilir.

Tensip Zaptı Aşaması Ne Kadar Sürer?

Tensip zaptı, esasen mahkemenin duruşmaya yaptığı hazırlıkları içerir. Hukuk davalarında birkaç günde tensip zaptı hazırlanır. Ceza davalarında iddianamenin kabulü süreci de bulunduğundan, tensip zaptının düzenlenmesi iddianamenin mahkemeye verilmesinden sonra 15-20 günü bulmaktadır.

Tensip zaptı bozma ne demek?

Tensip zaptında duruşma günü, dava dilekçesine karşı cevap dilekçesinin süresi içinde verilebileceği gibi tarafların ve mahkemenin yapması gerekenler belirtilir. İş mahkemesi sıfatıyla davaya bakıldığı tensip zaptında belirtilmemiş ise bu durum Yargıtay’da bozma sebebidir.

Tensip Zaptı Hazırlandı Ne Demek?

Yargılama süresince, UYAP veya e – devlet sisteminde sıkça karşılaşılan ifadelerden birisi olan tensip zaptı hazırlandı ifadesi ile mevcut dosyanın yetkili mahkemeye ulaştığı ve hakim tarafından tetkik edilerek tarafların yapması gereken işlemlerin bu tutanak ile ifade edildiği belirtilir.

Yazılı yargılama usulüne tabi olan uyuşmazlıklarda, tensip zaptı hazırlandı, duruşma günü verilmedi şeklinde bir ifade ile karşılaşılması da olasıdır. Söz konusu ifade ile tensip zaptını hazırlayan mahkemenin duruşma günü belirlemediği fakat hazırlık işlemlerinin sürdüğü anlaşılır. Tensip zaptı ile belirtilen işlemlerin tamamlanmasına karşın dosya duruşma için yeterli bulunmadığı takdirde duruşma günü tayin edilmemiştir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu