MANŞET

Adli Para Cezası Ne Zaman Tebliğ Edilir

Adli Para Cezası Ne Zaman Tebliğ Edilir

Mahkeme kararıyla verilen ve ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilen aynı zamanda adli sicile işleyen para cezaları adli para cezalarıdır. İdari para cezaları idari kurumların düzen ve asayişi sağlamak amacıyla uyguladığı bir yaptırım olup ödenmeleri durumunda bütün sonuçları ortadan kalkacaktır.

Idari para cezası adli sicile işlenir mi?

İdari para cezası, adli sicil kaydına (sabıka kaydına) işlemez. Yalnızca sanıklar tarafından işlenen suçlar mahkeme ilamının kesinleşmesinin ardından sabıka kaydına işler. İdari para cezası kabahatler kanuna tabi suçlar olduğundan sabıka kaydına işlemez

Hangi suçlar adli para cezasına çevrilir?

Kasten işlenmiş olan suçlar da bir yıl ve altındaki hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir. Kasten işlenmeyen suçlar da yani taksirle işlenen suçlar da ceza miktarına bakılmaksızın tüm cezalar adli para cezasına çevrilebilir.

Adli para cezası ödenmezse ne olur?

Bir gün karşılığı ödenmesi gereken para anlamına gelmektedir. Ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilebilir ve yalnızca mahkemeler hükmedebilir. Hükümlü ödeyeceği miktarı mağdur olan kişiye değil, Devlet Hazinesine ödeyecektir.

İdari para cezası nereden sorgulanır?

Kişiler idari para cezası sorgulama işlemi ile haklarında idari ceza olup olmadığını öğrenebilirler. İdari para cezası sorgulama işleminizi İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerinden yapabilirsiniz.

Adli Para Cezası Nasıl ve Nereye Ödenir?

Para cezasının tahsili için İnfaz Savcılığınca gönderilen ödeme emrini alan hükümlü, Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu‘na başvurmalıdır. Adliyede bulunan bu büroya başvuran hükümlüye, Vergi Dairesi’ne yöneltilen bir yazı yazılarak verilir. Vergi Dairesine (Adliyelerde Maliye Veznesi), yazı ile giden hükümlü, ödeme sonucu aldığı dekontu, tekrardan Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu‘na giderek, büroya teslim etmelidir. Büroya teslim ile adli para cezası ödenmiş ve ödendiği, gerek elektronik gerekse fiziki dosyaya kaydedilmiş olmaktadır.

Adli para cezası nasıl infaz edilir?

Adli para cezası, tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün; peşin olarak yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır. Böylece, ceza adli sicil kaydından silinir.

Adli para cezalarına af var mı?

Kişiler hakkında kesinleşmiş bulunan adli para cezalarını affetmek yetkisi, diğer tüm cezalarda olduğu gibi TBMM’ye aittir. TBMM, bu yetkisini çıkaracağı genel af ya da özel af niteliğindeki bir af kanunu ile kullanabilir.

Adli para cezası en az kaç taksit olur?

Taksit süresi iki yılı geçemez ve taksit miktarı dörtten az olamaz. Kararda, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde geri kalan kısmın tamamının tahsil edileceği ve ödenmeyen adlî para cezasının hapse çevrileceği belirtilir.

Adli para cezası ne zaman silinir?

Hakkında adli para cezası verilen kişi, bu cezayı ödediği takdirde cezası infaz edilmiş olur. Bu durumda adli sicil kaydı silinir ancak arşiv kaydının silinmesi için 5 yıl daha geçmesi gerekmektedir.

Adli para cezası ertelenir mi?

Adli para cezasının ertelenmesi, kanuni engel nedeniyle mümkün değildir. TCK’ da ancak hapis cezalarının ertelenebileceği düzenlendiğinden adli para cezaları hakkında erteleme kararı verilemez (TCK md.51).

Kesinleşmiş cezalara af var mı?

Kesinleşmiş ceza mahkumiyeti tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkar. Yani, hüküm infaz edilmez. Disiplin cezası, mahkumiyet dışındaki bir nedenle verilmişse, genel af, disiplin cezasını ortadan kaldırmaz.

Adli para cezası ne zaman tebliğ edilir?

Cumhuriyet savcısı otuz gün içinde adlî para cezasının ödenmesi için hükümlüye 20 nci maddenin üçüncü fıkrası uyarınca bir ödeme emri tebliğ eder.

Adli para cezası hagb yi bozar mi?

Kişiye mahkeme tarafından hükmedilen adli para cezasına Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı verilebilir. Ancak bu adli para cezası hapis cezasından çevrilmiş olmamalıdır. Eğer hükmedilen adli para cezası hapis cezasından çevrilme ise Hükmün Açıklanmasının Geriye bırakılmasına karar vermek mümkün değildir.

Adli para cezası geri alınabilir mi?

5237 sayılı TCK’nın 74.maddesinde;”(1) Genel af, özel af ve şikayetten vazgeçme, müsadere olunan şeylerin veya ödenen adlî para cezasının geri alınmasını gerektirmez. (2) Kamu davasının düşmesi, malların geri alınması ve uğranılan zararın tazmini için açılan şahsi hak davasını etkilemez.

Adli Para Cezası Ne Zaman Tebliğ Edilir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu