MANŞET

Adli Tatilde Duraksamayan Davalar

Adli Tatilde Duraksamayan Davalar

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 6494 sayılı Kanun’la değişik 61. maddesi uyarınca her yıl bir eylülde başlamak üzere, 20 temmuzdan 31 ağustosa kadar çalışmaya ara verilmesi düzenlenmiştir. Buna HMK, CMK, Danıştay Kanunu gibi kanunlar da paralel düzenlemeler yaparak yargı kolları arasında adli tatile yönelik karar birliği sağlanmıştır.

Bu düzenlemeler uyarınca her yılın adli tatili 20 Temmuz günü başlayacak ve 31 Ağustos akşamına kadar sürecektir. Dolayısıyla yeni adli yıl, 1 Eylül tarihinde başlayacaktır.

Adli tatillerde bazı işlemlere ara verilse bile bazı işlere devam edilmektedir. Bazı mahkemelerin duruşmalarına adli tatillerde de devam edilirken, nöbetçi mahkemeler aracılığıyla hukuki işlemlerde halka hizmet verilmeye devam edilmektedir.

Adli tatillerde tüm mahkemeler tatile girmezler; icra daireleri, sulh hukuk mahkemeleri, iş mahkemeleri, kadastro mahkemeleri gibi mahkemeler çalışmalarına devam etmektedir.

Adli tatilde duraksamayan davalar Hukuk Muhakemeleri Kanununun 103. maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre adli tatillerde ara verilmeyecek davalar şunlardır:

1.Adli tatilde, ancak aşağıdaki dava ve işler görülür:

İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve
diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.
Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.
Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.
Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.
İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.
Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.
Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.
Çekişmesiz yargı işleri.
Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

2. Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.

3. Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap
dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya gönderilmesi işlemleri de yapılır.
4. Bu madde hükümleri, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.

Adli Tatilde Duraksamayan Davalar
Adli Tatilde Duraksamayan Davalar

Peki adli tatilde süreler nasıl işleyecektir?

İYUK madde 8 bu sorumuza cevap vermektedir.

1. Süreler, tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlar.
2. Tatil günleri sürelere dahildir. Şu kadarki, sürenin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar.
3. Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.

YARGITAY KARARI

11. Ceza Dairesi 2021/33359 E. , 2021/12007 K.

“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Dolandırıcılık

Adli tatil süresi içerisinde yapılan tebliğ işleri geçerli olup, 5271 sayılı CMK’nin 331. maddesi ve 14.02.1934 gün 47/1 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı gereğince, karar tebliğinin adli tatil içerisinde yapılması halinde sürelerin işlemeyeceği ve temyiz süresinin adli tatilin bittiği günden itibaren başlayacağı gözetildiğinde, sanık müdafisinin temyiz isteminin süresinde olduğu kabul edilerek yapılan incelemede;
Sanığa yüklenen dolandırıcılık suçu nedeniyle, hükümden sonra 02.12.2016 tarih ve 29906 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren 6763 sayılı

Kanun’un 34.maddesi ile değişik 5271 sayılı CMK’nin 253. ve 254. madde fıkraları gereğince uzlaştırma işlemleri için gereği yapılarak sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri zorunluluğu,
Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafisinin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden, diğer yönleri incelenmeyen hükmün 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nin 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 09.12.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Stajyer Av. Kübra Obut

Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu