MANŞET

Apostil Nedir | Apostil Şerhi 2023

Apostil Nedir | Apostil Şerhi 2023

Resmi makamlardan alınan bir belgenin, yine o ülkenin resmi makamları tarafından, yabancı ülkelerde geçerli olmak üzere onaylandığı işleme apostil denir.

APOSTİL ŞERHİ

Apostil şerhi , teknolojinin gelişmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış bir evraktır. Uluslararası Lahey sözleşmesi ile düzenlenmiş; sözleşmeye taraf ülkelerden birisinin resmi makamları tarafından düzenlen belgenin, taraf olan diğer devletlerde yasal olarak geçerli olmasını sağlayan bir tasdik işlemidir. Her adli iş için apostil şerhi almak mümkün değil. Somut olayın niteliğine göre ceza mahkemesi kararı haricinde hukuk mahkemelerinin kararları için apostil işlemleri yapılabilir.

Apostil şerhi içerisinde bulunması gereken hususlar;

-Belgenin düzenlenmiş olduğu ülke adı

-Belgenin imzasını atan kişi isim ve soy ismi

-Belgeye imza atan kişinin sıfatı *Belgeye mührün hangi yurtdışı makamı tarafından atıldığı

-Belgenin nerede düzenlenmiş olduğu *Belgenin düzenlenmiş ve tasdik edilmiş olduğu tarih

-Apostil şerhinin düzenlemesini yapan yetkili makam

-Apostil şerhi numarası

-Apostil şerhini düzenleyen makamın kaşe ya da mührü

-Apostil şerhini düzenleyen yetkili kişinin imzası şeklindedir.

Apostil Belgesine Neler Dahil Edilmelidir?

Apostil tasdiki için evrak hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de ana başlığın Fransızca yazılması gerektiğidir, aksi halde evrak değerlendirmeye alınmayacaktır. Apostil kimlik doğrulama belgesinde yer alması gereken sıra bilgisi şu şekildedir;

Belgeyi veren ülkenin adı

İmzalayanın adı ve soyadı

İmzalayanın unvanı

Belge üzerine basılan damga için izin bilgileri

Belgenin onaylandığı yer

Sertifikasyon Tarihi

Apostil tasdikini veren kuruluş

Apostil belge numarası

Belgeyi veren kuruluşun kaşesi veya mührü

Apostil tasdiki düzenleyen yetkilinin resmi imzası gereklidir.

Apostil belgesinde istenilen her şeyin eksiksiz bir şekilde yer alması gerekiyor. Bu istenilenlerden birinin eksik olması durumunda belgenin geçersiz sayılması karşınıza çıkacak ilk sorundur.

Apostil Nedir | Apostil Şerhi 2023

 

Geçerlilik Süresi

Bir belgeye usulüne uygun şekilde apostil şerhi konulduğu zaman apostilin geçerliliği belgenin geçerliliğine bağlıdır. Yani ilgili belge ne kadar süre için geçerli sayılacaksa apostil geçerlilik süresi de o kadar olur.

Apostilli Vekalet İşlemleri

Lahey anlaşmasında ki prosedürün uygulanmasının başında Vekaletname belgesi yer almaktadır. Uluslararası belgenin geçerliliğinin olması için apostil vekaletname işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada yeminli tercüman tarafından tercüme edilen belge noterde tasdiklenir. Ardından, valilik veya kaymakamlık mecraları tarafından onaylanan belgeler tasdik edilir. Tüm bu işlemlerden sonra Apostilli Vekaletname ilgili ülkedeki sorumlu kuruma gerekenin yapılması için ibraz edilir.

Boşanmanın Tanınmasında Apostil Şerhi

Yabancı bir ülkede verilen boşanma kararının Türkiye’de de geçerli olması isteniyorsa bunun için tanıma davası açmak gerekiyor. Eğer yabancı Devlet kararında boşanma hükmü dışında boşanmanın fer’isi diyebileceğimiz hükümler de varsa, örneğin nafaka, mal paylaşımı vs. gibi kararlar varsa bu sefer tenfiz davası açmak gerekiyor. Ancak her ne şekilde olursa olsun ister tanıma olsun ister tenfiz olsun her halükarda apostil şerhine ihtiyaç vardır. Boşanma kararını veren mahkemenin bağlı olduğu Devlet kuralları çerçevesinde boşanma kararına apostille şerhi konulmalıdır. Aksi halde boşanmanın Türkiye’de tanınması veya tenfizi mümkün olmaz.

Apostil Tasdiki Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

1961 yılında yapılan Lahey Anlaşmasında birçok ülke bulunuyor. Bu ülkelerin sayısı oldukça fazladır. Bu sayının fazla olması apostil belgesinin ihtiyacının maksimum seviyede olduğunu gösteriyor. Bu ülkeler; Almanya, Yunanistan, Türkiye, İngiltere, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cum. Azerbaycan, İsrail, İtalya, Hindistan. Lahey anlaşmasına göre 113 ülke apostil tasdik geçerliliği vardır.

Apostil Şerhinin İptal Olması – Kabul Olmaması

Lahey Konvansiyonuna belirli bir çekince koyarak taraf olması ve o çekinceye aykırı bir apostil şerhi getirilmesi gibi durumlarda geçerli olmaz.

Apostilli belge ibraz edilen ülkenin olağanüstü hal durumunda olması ve bu durumda kanuni düzenlemeler gereği şerhin kabul edilmemesi söz konusu olabilir. Geçerlilik şartlarını taşımayan apostilli evrakın iptali de istenebilir.

İşlemlerde Avukat Desteği

Apostil dediğimiz zaman yalnızca o işlem söz konusu değildir. Çoğu zaman ortada belirli bir hukuki süreç söz konusudur ve bu şerh işlemleri o sürecin yalnızca bir parçasıdır. Bu anlamda eğer hukuki süreç bir avukat ile takip ediliyorsa apostil işlemleri konusunda da o avukattan veya şerhin talep edildiği yerdeki avukatlardan yardım almak gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu