EN SON EKLENENLER

Avukatın Azli Ve Hukuki Sonuçları Adana

Avukatın Azli Ve Hukuki Sonuçları Adana

Avukata verilen vekaletnamenin belli gerekçelerle sona erdirilmesidir. Avukatlık kanunu madde 174’de düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.” Avukatın azli herhalde sağlanabilir. Ancak avukat haklı sebep olmadan azlediliyorsa avukatlık ücreti ödenmek zorundadır.

Avukatlık ücreti henüz kararlaştırılmadan önce avukat azledilmişse Avukatlık Kanunu madde 164/4’e göre; “değeri para ile ölçülebilen dava ve işlerde asgari ücret tarifelerinin altında olmamak koşuluyla ücret itirazlarını incelemeye yetkili merci tarafından davanın kazanılan bölümü için avukatın emeğine göre ilâmın kesinleştiği tarihteki müddeabihin değerinin yüzde onu ile yüzde yirmisi arasındaki bir miktar avukatlık ücreti olarak belirlenir.

Değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanır.”

Avukatın Azlinde Haklı Sebepler

Avukat hiçbir neden gösterilmeden azledilebileceği gibi haklı bir sebep dahilinde de azledilebilir. Ancak ikisi arasında sonuç farkı vardır. Avukatın haklı hiçbir sebep olmaksızın azli isteniyorsa ücretin tamamı ödenmek zorundadır. Ancak haklı sebeple azledilmesi halinde avukat hiçbir ücret talep edemez. Bu haklı sebepler şöyle sıralabiilir:

  • Müvekkile gerekli bilgi vermekten kaçınmak ve müvekkili aydınlatmamak,
  • Duruşmalara mazeretsiz olarak girilmemesi,
  • Takip edilen işteki kanuni sürelerin kaçırılması,
  • avukatın disiplin ve cezai soruşturma gerekecek davranışlarının bulunması,
  • Masrafların müvekkile bildirilmemesi yahut geç bildirilmesi nedeniyle müvekkilin zarara uğraması,
  • Gerekli dikkate ve özeni göstermemiş olması, vekalet görevini kötüye kullanılması,
  • Kusurlu davranışlar neticesinde aradaki ilişkinin zedelenmiş olması.

Avukatlık Kanunu madde 34’e göre, “Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.”

Avukatın Borçlar Kanunu’nundan kaynaklanan özen borcu vardır. Bu maddelere göre vekil, müvekkiline karşı vekaletini sadakat ve özen yükümlülüğü vardır. Müvekkilinin yararına hareket etmek zorundadır. Aynı zamanda müvekkilini zarara sokacak fiillerde bulunamaz.  Avukat ağır ihmal ve kusurunun bulunduğu her halde haklı sebeple azledilebilir. Yani vekalet ilişkisi son bulmaktadır. Verilen vekaletnamenin geri alınmasıdır.

Avukatın Hak Ve Yükümlülükleri

Avukatın sahip olduğu hak ve yükümlülükleri ise şöyle sıralamak mümkündür:

  • Avukat işinin özenli, doğru ve dürüst gerçekleştirmek zorundadır.
  • Avukat, aldığı bir işten her zaman geri çekilebilir. Geri çekilmeyi müvekkiline bildirmek zorundadır. Bildirim yapmadığı sürece işi özenli takip etme yükümlülüğü devam eder. Sadece uygun olmayan zamanlarda çekilemez. Eğer uygun olmayan zamanlarda müvekkiline zarar vermek için kasten hareket etmişse bu fiilinden sorumluluğu olur.
  • Avukat iş ve evraklarını en az 3 yıl saklamak zorundadır.
  • Avukat işin ücreti konusunda Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin altında ücret belirleyemez.
  • Avukatın müvekkiline karşı sır saklama yükümlülüğü vardır.
  • Müvekkil ve avukat ücret konusunda peşin olarak anlaşmışsa; ücret ödenmediği sürece avukat işe başlayamayabilir.
  • Avukat ücretinin ödenmemesi halinde; müvekkiline göndermek üzere almış olduğu mal ve ücretleri elinde tutabilir.
  • Avukat aldığı işi yanında çalışanlarına yaptırabilir. Ancak bunu denetimi ve gözetimi altında yaptırmak zorundadır. Çalışanların kusur yahut ihmalinden dolayı ortaya çıkan zararlardan asıl avukat sorumludur.

Avukatın Azli İşlemi Nerde Gerçekleştirilir?

  • Müvekkil, hazırladığı azilnameyi noterden avukata göndermelidir.
  • Notere gitmeden müvekkil ile avukat yazılı bir sözleşme yapabilir. Bu sözleşmede avukatın azledildiği, vekalet görevinin son bulduğuna dair içerik olmalıdır. Sözleşmeyi her iki tarafta incelemelidir.

Avukat azli noter aracılığıyla veya yazılı bir sözleşme ile gerçekleştirilmelidir. Yargıtay kararlarında farklı yöntemlerde vardır. Örneğin bir Yargıtay kararında kişinin mahkemeye giderek, avukatını azlettiğine dair bir dilekçe vermesi sonucunda yapılan azil işlemi kabul edilmiştir.

Avukatın Azli Ve Hukuki Sonuçları Adana

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu