EN SON EKLENENLER

Babalık Tanıma Davası Nedir

Babalık Tanıma Davası Nedir

Tanıma; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.

Baba tanıma davası hangi yer mahkemesinde açılır?

Babalık davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Babalık davasında yetkili mahkeme ise çocuğun doğduğu zaman ya da dava açıldığı zaman taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.

Biyolojik baba babalık davası açabilir mi?

Babalık davası, baba olduğunu düşünen kişi yani biyolojik baba tarafından açılmaz. Böyle bir durum varsa rızaya dayalı soybağı kurulması yöntemleri olan ana ile evlenme veya tanıma yoluyla çocuk ile soybağı ilişkisi kurulabilir.

Evlilik dışı doğan çocuk nasıl tanınır?

Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığı takdirde çocuk babasının nüfus hanesine tescil edilmekte ve çocuk babasının soyadını alabilmektedir. Evlilik dışı doğan çocuk noterde düzenlenecek tanıma senedi ile babası tarafından tanınmaktadır.

Tanıma işlemi bir süreye bağlı mıdır?

Tanıma çocuğun ana rahmine düştüğü andan itibaren sonuçlar doğurur, tanıma işlemi belli bir süreye tabii değildir. Evlilik dışı çocuk cenin iken tanınabileceği gibi öldükten sonra dahi tanınabilir. Zina ve fücur ürünü olan çocuklar da tanınabilir. Türk Medeni Kanunu uyarınca soy bağı doğumla kurulmaktadır.

Babalık tanıma davasını kimler açabilir?

Dava, baba olduğu iddia edilen kişiye, bu kişi ölmüş ise mirasçılarına karşı açılabilir. Eğer ölen kişinin hiç mirasçısı bulunmuyor ise miras devlete kalır. Bu durumda babalık davası devlete karşı açılabilir.

Babalık tanıma senedi nasıl alınır?

Evlilik dışında doğan çocuğun babasının, nüfus müdürlüğü, mahkeme, noter veya bağlı bulundukları Temsilciliğe başvurarak, babalık tanıma senedi veya vasiyetnameyle çocuğun babalığını tanıması mümkündür.

Soybağının tespiti davası kime karşı açılır?

Kimler soybağının tespiti davası açabilir?

Çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece tespitini ana ve çocuk isteyebilirler. Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.

Babalık davası kaç yaşında açılır?

Babalık davası doğumdan itibaren 1 yıl içinde anne ya da çocuk tarafından açılmalıdır. Çocuğa atanan kayyım doğumdan itibaren 1 yıl içinde babalık davası açmak üzere mahkemeye başvurabilir. Doğumdan sonra kayyım atanmamışsa çocuğun 18 yaşına girdikten itibaren 1 yıl içinde babalık davası açma hakkı saklı tutulmuştur.

Evlilik dışı çocuğun tanınması davası nedir?

Evlilik dışı çocuğun tanınması davası, uygulamada evlilik birliği içerisinde doğmayan çocukların baba ile soy bağı kurulabilmesi için açılan bir dava türü olarak hukukumuzda yer almaktadır. Tanıma, kurucu yenilik doğuran tek taraflı hukuki bir işlemdir. Tanıma çocuğun ana rahmine düştüğü andan itibaren sonuçlar doğurur, tanıma işlemi belli bir süreye tabii değildir. Evlilik dışı çocuk cenin iken tanınabileceği gibi öldükten sonra dahi tanınabilir. Zina ve fücur ürünü olan çocuklar da tanınabilir.

Babalık Davasında Davalı Kimdir?

Babalık davasının açıldığı kişiler baba olmaktadır. Eğer bu kişiler dava açıldığı sırada hayatını kaybetmiş durumda iseler bu halde kişilerin mirasçısı konumunda olan kişilerin davaya taraf olarak katılması mümkün oluyor.

Babalık Davası İçin Nereye Başvurulmalıdır?

Kamu düzenini ilgilendiren davalar kapsamında değerlendirildiği için babalık davası söz konusu olduğunda Cumhuriyet savcısına ya da hazineye karşı gerekli ihbarlar yapılmalıdır. Kamu düzeni yargı kurumları içinde oldukça önemli olduğu için dikkatle incelenen bir dava türüdür. Eğer bu ilgili makamlara ihbar yolu ile davalar duyurulmamış ise Yüksek Mahkeme tarafından davaların usul ve yasalara aykırı olduğu hükmüne ulaşılır.

Babalık davası nasıl ispat edilir?

Birincisi davalı erkeğin ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olup olmadığıdır diğeri ise çocuğun bu ilişkinin ürünü bulunup bulunmadığıdır. Babalık davasında ispat yükü davacının üzerindedir. Bu durumda davacı çocuğun iddia olunan kimseden olduğunu ispat edecektir.

Babalık davası ne zaman sonuçlanır?

Adalet bakanlığının Yargıda Hedef süresine göre belirlenen davanın sonuçlanma süresi 11 ay yani 330 gündür. Bu süreye olumsuz faktörler ile istinaf yargıtay nezdinde yapılan itirazlar dahil değildir. Bu maddeye göre çocuğun babası ile arasındaki soy bağının belirlenmesini isteme hakkı korunmuştur.

Babalık davasında kayyım atanması ne demek?

Ana ve çocuk dava açarak babanın tespiti ve baba ile soy bağının hâkim hükmü ile kurulmasını isteyebilmektedir. Çocuk küçük ise onun adına davayı kayyım açar, çocuğu davada kayyım temsil eder. Babalık davası ana tarafından açılmışsa, çocuğun davada temsil edilmesi için mutlaka kayyım atanması gerekir.

Babalık Tanıma Davası Nedir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu