Belirli Süreli İş Sözleşmesi Kimlerle Yapılır
Belirli Süreli İş Sözleşmesi Kimlerle Yapılır
Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.
İş kanununa göre belirli süreli iş sözleşmesinin yazılı olarak yapılması gerekmektedir.
Belirli süreli iş sözleşmesi hangi durumlarda belirsize döner?
“Belirli süreli hizmet sözleşmesi, aksi kararlaştırılmadıkça, fesih bildiriminde bulunulmasına gerek olmaksızın, sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Belirli süreli sözleşme, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
Belirli Süreli İş Sözleşmesi Kimlerle Yapılır
Belirli süreli iş sözleşmesi bitince ne olur?
Belirli süreli iş sözleşmesi sürenin veya işin bitiminde kendiliğinden sona ereceğinden yasal kıdem tazminatı hakkı da doğmayacaktır. Belirli süreli hizmet sözleşmesinin de işveren tarafından süresi dolmadan haklı sebeple feshi mümkündür.
Belirli süreli iş sözleşmesi en fazla kaç yıl?
Bu süre 3 ay da olabilir, 1 yıl da, 5 yıl da. İşçi ile işverenin kendi iradeleri ile belirli süreli iş sözleşmesi kurmaları mümkündür, ama süreyi belirlemek konusunda işin niteliğine bağlıdırlar. İşin süreli olma özelliği ortadan kalktıysa ve iş devam ediyorsa sözleşme belirsiz süreliye dönecektir.
İş sözleşmesi bitince tazminat alınır mı?
KIDEM VE İHBAR
Buna göre, belirli süreli iş sözleşmesi, sözleşme süresinin sona ermesine bağlı olarak kendiliğinden sona erdiğinde, kıdem tazminatına hak kazanılamıyor.
Belirli süreli iş sözleşmesi bitiminde işsizlik maaşı alınır mı?
Belirli süreli iş sözleşmesi süresi sonunda kendiliğinden sona erdiğinde ve yenilenmediğinde işçi diğer yasal koşulları yerine getiriyorsa işsizlik ödeneği alabilir. Çünkü belirli süreli iş sözleşmesinin süresi sonunda kendiliğinden sona ermesi bir işten çıkarma niteliği taşımıyor.
İş sözleşmesi süresi ne kadardır?
İşçinin normal haftalık çalışma süreleri (45 saat) üzerinden yapılan sözleşmelere tam süreli iş sözleşmesi denir. Haftalık çalışma süresinin, emsal işçiye göre en fazla 2/3’üne veya daha aşağısına kadar olması suretiyle yapılan sözleşmelere ise kısmi süreli iş sözleşmesi denir
Belirsiz süreli iş sözleşmesi nasıl feshedilir?
Belirli veya belirsiz süreli iş sözleşmeleri işçi ve işveren tarafından haklı sebeple feshedilebilir. Haklı sebepler; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve zorlayıcı sebepler olarak İş Kanunu 24 ve 25. Maddesinde sayılmıştır.
Kıdem tazminatı almak için şartlar nelerdir?
Kıdem tazminatı talep edebilmek için kural olarak işçinin aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması gerekmektedir. Yani iş sözleşmesinin işçinin işe başladığı tarihten itibaren en az bir yıl devam etmiş olması gerekir ve iş sözleşmesinin İş Kanunu hükümlerine tabi olması gerekir.
İş sözleşmesi yoksa ne olur?
İş Yasası‘nın 8. maddesine göre “İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir”.
Bu nedenle -kanunda belirtilen haller dışında iş sözleşmesinin yazılı yapılması zorunluluğu yoktur. İşçinin yazılı bir iş sözleşmesinin olmaması, işçinin yasal olarak iş sözleşmesi olmadığı anlamına gelmez.
İş sözleşmesinin feshi nasıl yapılır?
Süresiz fesih bildirimi ile iş sözleşmesini sona erdirmek için temel kural ; sözleşmeyi fesheden tarafın haklı bir sebebinin olmasıdır. İş sözleşmesi ancak ve ancak haklı bir nedene dayanarak ilgilisi tarafından feshedilebilir.
Hangi hallerde sözleşme feshedilir?
Sözleşme yapı itibariyle derhal veya ihtar üzerine feshedilmektedir. Derhal fesihlerde 4735 sayılı Kanunun 25’inci maddesine atıf yapılmakta olup, söz konusu maddenin mahiyeti burada önem arz eder
Sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?
Sözleşmenin Feshi Halinde Olumlu Zarar Niteliğindeki İfaya Ekli Gecikme Cezası İstenemez. Başka bir deyişle sözleşme feshedilmemelidir. İfaya eklenen cezai şart kural olarak, ancak ifa ile birlikte talep edilebilirse de taraflar sözleşmelerinde akdin feshi halinde dahi cezanın istenebileceğini kararlaştırabilirler.
Hangi hallerde iş akdi feshedilir?
Çalışan veya işveren tarafından yazılı ya da sözlü olarak iş ilişiğinin bitirilmesini diğer tarafa beyan edilmesi sonucunda İş Akdi Feshi gerçekleşmiş olur. İş Kanunu uyarınca, işverenler, bir gerekçenin mevcut olduğu durumlarda, bir çalışanın iş sözleşmesini feshedebilir.