MANŞET

Boşanma Avukatı Ücreti Nasıl Belirlenir?

Boşanma Avukatı Ücreti Nasıl Belirlenir

Boşanma avukatı, müvekkilinden talep edeceği ücreti harcayacağı emek ve zamanına göre belirlemektedir. Her davada olduğu gibi boşanma avukatı da dava sürecini yürütürken dilekçeler yazacak, delil toplayacak, ilgili kurum ve kuruluşlarla yazışacak ve görüşecek, bilirkişi incelemesi ve başkaca diğer araştırmalar yapacaktır. Bu hususlar da boşanma avukatının ücretinin belirlenmesinde rol oynayacaktır.

Küçükçekmece boşanma avukatı ile başka bir il veya ilçedeki avukatın isteyeceği ücreti farklılık gösterebilmektedir.

Küçükçekmece boşanma avukatı için İstanbul Barosu’nun belirlediği tavsiye niteliğindeki ücretler;

Anlaşmalı boşanma davası ücreti 9.000,00 TL
Çekişmeli boşanma davası ücreti 14.000,00 TL olarak belirlenmiştir.

Bunun yanında boşanma avukatının ilgi alanına giren diğer işler için İstanbul Barosu tarafından tavsiye edilen diğer ücretler de şu şekildedir:

Evlenmeye izin, iddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin davalar 8.000,00 TL.
Nişan bozulmasından doğan davalar 9.000,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %10’u.
Anlaşmalı boşanma davaları 9.000,00 TL.
Çekişmeli boşanma davaları 14.000,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i.
Nesebin reddi, tahsisi ve babalık davaları 12.000,00 TL.
Nafaka davası 8.000,00 TL.
Evlat edinme davası 9.000,00 TL.
Ailenin korunmasına dair 6284 sayılı kanundan doğan davalar 6.000,00 TL.
Tenfiz davası 11.500,00 TL.

İstanbul barosunun boşanma avukatı için hazırladığı tarifeye bakılacak olursa boşanma avukatı ücreti 2 farklı şekilde düzenlenmiştir.

Anlaşmalı boşanma davası için ücret 9.000,00 TL belirlenirken, çekişmeli boşanma davası için 14.000,00 TL avukatlık ücreti belirlenmiştir. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları arasında bir ücret farklılığı olmasının nedeni ise çekişmeli boşanma davalarında boşanma avukatlarınca daha fazla emek ve mesai harcanmasıdır.

Tarafların aile mahkemesine açacakları çekişmeli boşanma davalarıyla birlikte maddi tazminat ve manevi tazminat talebinde bulunmaları da mümkündür. Evlilik birliğinin devamı sırasında karşı tarafın yaptıkları nedeniyle maddi ve manevi olarak zarara uğrayan taraf mahkemeden bu zararının giderilmesini talep edebilir.

Boşanma davasının boşanma avukatı tarafından takip edilmesi durumunda da avukatın talep edilen ve mahkemece belirlenecek olan tazminat miktarından % olarak pay alma hakkı söz konusudur.

Duruma Florya boşanma avukatı açısından bakacak olursak, çekişmeli boşanma davası için 14.000,00 TL avukatlık ücreti talep eden avukat ayrıca tazminat miktarı üzerinden %15 oranda bir ücret de talep edebilir. Dolayısıyla belirlenecek avukatlık ücreti 14.000,00 TL avukatlık ücreti + tazminat tutarının %15’i oranında ücrete hak kazanır.

Boşanma Avukatı Ücreti Neye Göre Belirlenir?

Boşanma avukatının isteyeceği ücretin belirlenmesinde avukatın harcadığı emek ve mesainin etkili olduğunu belirtmiş idik. Boşanma davaları çoğu zaman günlerce hatta haftalarca uzun çalışmalar gerektiren dosyalardır. Boşanma avukatları boşanma dosyasına dilekçeler sunmak, duruşmaları takip etmek, delil toplamak, aleyhe bir karar oluşur ise istinaf ve temyiz kanun yollarını tüketmekle yükümlüdürler. Bu gibi durumlar da boşanma avukatının ücretinin belirlenmesi açısından önemlidir.

Boşanma Davalarında Harç Ücreti Ne Kadardır?

Davanın açılması sırasında mahkeme tarafından alınan masraf harçlandırma olarak anılmaktadır. Dava dilekçesiyle birlikte harç ve masrafların mahkeme veznesine yatırılmasıyla boşanma davası açılmış olur. Bu harç devlet tarafından tahsil edilmektedir ve her yıl artarak değişiklik göstermektedir. Dava açma harcının mahkeme veznesine yatırılmaması durumunda dava şartı eksikliğinden davanın reddi kararı verilir.
Boşanma davalarında mahkeme veznesine yatırılacak harç ücreti ortalama 500,00 / 750,00 TL civarındadır.

Düğün Takıları Kime Aittir

Düğün sırasında hem kadına hem de erkeğe takılan tüm değerli eşyalara ziynet eşyaları denilmektedir. Türk hukukunda düğünde kadına takılan her türlü ziynet eşyasının tamamı kadına aittir. Bu durumun istisnası yerel adetlerdir. Yerleşmiş yerel adetlerde bu durumun aksi söz konusu ise bu karinenin aksi ispatlanmış olacaktır.

Takı Sandığına Konulan Düğün Takıları Kime Aittir?

Ülkemizde özellikle Covid-19 tedbirleri kapsamında kullanılmaya başlanan takı sandığı ziynet eşyalarının kime ait olacağı sorusunu da beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda yukarıda sunmuş olduğumuz Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararı çerçevesinde değerlendirme yapmak mümkündür. Buna göre takılan takıları kadına özgü takı ve erkeğe özgü takı olarak ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Takı sandığına konulan ziynet eşyalarından kadına özgü olanlar kadına ait, erkeğe özgü olanlar da erkeğe aittir. Takı sandığına konulan şey kadına veya erkeğe özgülenemiyorsa o halde ortak sayılacaktır. Ancak taraflar arasında bunun aksi bir anlaşma var ise o anlaşma uygulanacaktır.

Düğün Takıları İçin Hangi Dava Açılır?

Düğün esnasında takılmış bulunan ziynet eşyalarının istenebilmesi için açılması gereken dava Düğün Takılarının (ziynet eşyalarının) İadesi davasıdır. Bu dava ile mümkünse ziynet eşyalarının aynen iadesi istenmektedir. Bu mümkün görülmüyorsa, ziynet takılarının bedelinin belirlenerek bu bedelin ödenmesine karar verilmesi talep edilecektir.

Ziynet takılarının iadesi hususu boşanma davası açılması durumunda, dava ile birlikte de ileri sürülebilmektedir. Ancak bu durumda, ziynet eşyalarının talep edilmesi boşanmaya ek bir husus niteliğinde kabul edilmeyip bundan bağımsız bir talep olarak nitelendirilmektedir. Böyle bir durumda mahkeme ziynet eşyalarının iadesi yönünden dosyayı tefrik ederek ayrı bir esas numarasına kaydeder ve davacı yana harç ödemesi yapması için süre verir.

Boşanma ile beraber düğün takılarının iadesinin istenmemiş olması durumunda, boşanma davasının kesinleşmesi ile birlikte veya boşanma davasının açılmasından sonra ayrıca bir dava açılarak bu taleplerin ileri sürülmesi mümkündür. Boşanma davası kesinleşmeden ziynet eşyalarının iadesi konusunda dava açılması durumunda mahkeme boşanma kararını bekletici mesele yapar ve kararın kesinleşmesini bekler.

Ziynet eşyalarının dava yolu ile istenmesi durumunda, ister aynen iade istensin ister para karşılığının ödenmesi istensin, talepte bulunulan ziynet eşyaları cins, miktar, değer olarak ayrıntılı bir şekilde açıklanmalıdır. Talep edilen eşyanın gramına ve de ayarına kadar ayrıntılarının mahkemeye sunulması gerekmektedir. Zira belirlenecek toplam değer üzerinden bir harçlandırma yapılacaktır. Bu yüzden de bu hususların belirtilmesi zorunlu sayılmaktadır.

Düğün Takılarının İadesi Davasında Zamanaşımı Süresi Nedir?

Düğün takılarının aynen iadesinin istenildiği davalara Türk hukukunda istihkak davaları adı verilmektedir. Bu şekilde iadenin geri isteneceği davalarda bir zamanaşımı kısıtlaması yoktur. Davanın her zaman açılması mümkündür.

Düğün takılarının aynen iadesinin mümkün olmadığı durumlarda değerine tekabül eden miktarın ödenmesinin talep edildiği davalarda ise zamanaşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu şekilde düğün takılarının bedelinin ödenmesinin talep edildiği davalar genel manasıyla tazminat davası niteliğindedir. Tazminat davalarında Türk hukukunda zamanaşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu 10 yıllık zamanaşımı süresi boşanma davasının kesinleşmesi ile birlikte başlamaktadır.

Düğün Takılarının Boşanmada Mal Paylaşımına Dahil Edilmesi Mümkün Mü?

Düğün takılarının kime ait olacağı makalemizin başında ayrıntılarıyla belirtilmiştir. Bir tarafın kendisine ait olan ziynet eşyasını tamamen kendi kararı ile rızaen eşine vermesi durumu da söz konusu olabilmektedir. Böyle bir durumda eşine kendi kararı ile düğün takılarının mülkiyetini vermiş olan taraf bu takıları bağışlamış sayılacağından bir daha bu takıları geri isteyemeyecektir. Ancak bu durumun gerçekleşmesi halinde, bağışlayanın bu konudaki beyanının ispatlanması karşı tarafın yükümlülüğüdür. Takıların iade edilmemek üzere kendisine verildiğini kocanın ispatlaması gerekmektedir.

“Somut olayda; dinlenen davalı tanıkları, davacının evden ayrılırken 6 adet bileziği davalıya rızası ile geri almamak üzere verdiğini, düğün borçlarının bu altınlarla ödenmesini istediğini ifade etmişlerdir.

Hal böyle olunca mahkemece, 6 adet bileziğin, davalı tarafa bağışlama amacı ile verildiği ispatlandığından, 6 adet bilezik yönünden davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde bu ziynetler yönünden de talebin kabul edilmesi doğru görülmemiş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.”(Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2016/8760 E. 2018/1566 K. 22/02/2018 K.T. )

Boşanma davası ile talep edilmemiş olan düğün takıları ıslah yolu ile talep edilememektedir. Bu halde ayrıca bir dava açılması gerekmektedir.

“…Kural olarak, evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları ve nakit para kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır…” (Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2015/21024 E. 2016/1292 K. 26/01/2016 K.T.)

Düğünde erkeğe takılan ve erkeğe özgü nitelikte tüm takılar erkeğe ait olacaktır. Bunun yanında erkeğe takılmış ancak kadına özgü olarak sayılabilecek ziynet eşyalarının (örneğin; bilezik gerdanlık vs.) kadına ait olduğu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Buna göre erkek üzerine takılmış ancak kadına özgü takılar kadına ait, kadına özgü olmayan takıların ise erkeğe ait olduğu kabul edilmektedir. Düğünde erkeğe takılan para, altın vs ziynet eşyaları erkeğe aittir.

Boşanma Avukatı Ücreti Nasıl Belirlenir?

Diğer Makalelerimiz

Boşanma Avukatı Ücreti Nasıl Belirlenir?,
Boşanma Avukatı Ücretleri Değişir Mi?,
Boşanma Avukatı Ücreti Neye Göre Belirlenir?,
Boşanma Davalarında Harç Ücreti Ne Kadardır?,
Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti Ne Kadardır?,
Boşanma Davalarında Ücreti Kim Öder?,
Boşanma Avukatı Ücreti

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu