MANŞET

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Tedbir Nafakası

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Tedbir Nafakası

Yoksulluk nafakası hesaplanırken ana kriter yoksulluk nafakası talep edecek olan kişin sosyal ve ekonomik durumudur. Yetkili Aile Mahkemesi tarafından dikkat edilmesi gereken kriter budur. Nafaka alacaklısının, evlilik birliğinin sona ermesi ile beraber sosyal ve ekonomik yaşantısında herhangi bir değişikliğe uğraması sonucu mahkeme tarafından ortalama miktarda bir yoksulluk nafakasına hükmedilmektedir.

Nafaka Davaları,

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Tedbir Nafakası,
Boşanma Davası Açmadan Tedbir Nafakası,
İştirak Nafakası,
Nafakanın Miktarının Artırılması ve İndirilmesi,
Tedbir Nafakası,
Yardım Nafakası Davası,
Yoksulluk Nafakası,

Yoksulluk nafakası boşanma sonucunda, yoksulluk durumuna düşen eşe, diğer eş tarafından ödenmesi gereken aylık veya toplu ödemeyi ifade eder.
İştirak nafakası boşanma sonucunda müşterek çocukların velayetini alan tarafa, diğer ebeveynin, çocukların ihtiyaç ve giderleri için ödemesi gereken yine aylık veya toplu ödemedir.
Yardım nafakası aile hukuku hükümleri uyarınca aralarında usul-füru ilişkisi bulunanlar arasında yoksulluk durumunda bulunan kişinin geçimine, ekonomik güç oranında katkıda bulunulması yükümlülüğüdür.

TMK 328/2. maddesinde düzenlenen eğitimi devam eden reşit çocuğa anne ve babanın maddi katkı sunma yükümlülüğü, bir yardım nafakası düzenlemesidir. Yine çocukların, bakıma muhtaç, yoksulluk durumundaki anne-babaya karşı ekonomik koşulları çerçevesinde ödemeye yükümlü bulundukları nafaka da bu türden bir nafakadır.

Tedbir nafakası herhangi bir türde nafaka davası açılması veya boşanma davası ile birlikte nafaka talep edilmesi durumunda, yargılama sonuçlanıncaya kadar bağlanan geçici nafakaya denir. Yargılama sonunda tedbir nafakası, yoksulluk, iştirak veya yardım nafakasına dönüşebileceği gibi, davanın reddi durumunda ise ortadan kalkacaktır.

Nafaka Artırım Davasını Kimler Açabilir?

Nafaka artırım davası nafaka alacağı hakkına sahip olan tarafından bizzat açılabilir veya kendisine vekalet eden avukatı tarafından açılabilir. Bununla beraber hukuki işlem olarak dava açma işlemini tek başına yapamayacak olan küçüklerin de bu ihtiyacı doğabilir. Bu nafaka yukarıda belirttiğimiz üzere iştirak nafakasıdır. Bu durumda davayı velayet hakkını elinde bulunduran eş, çocuk adına açabilecektir.

Nafaka Artırım Davası Ne Kadar Sürer?

Bu dava çekişmeli olmasına karşılık çok karmaşık bir yapıya sahip değildir. Nafaka artırım davası ne kadar sürer sorusu uygulamada en çok karşılaştığımız sorulardandır. Bunun net bir cevabı olmamakla birlikte 6 ay ile 10 ay arasında değişebilen bir süreden bahsedebiliriz. Bu süreleri; görevli ve yetkili mahkemenin yoğunluğu, davanın kapsamı, prosedürün doğru işletiliyor olması vb. unsurlar artırabileceği gibi azaltabilir de. Burada deneyim sahibi bir boşanma avukatının hukuki yardımı süre bakımından azaltıcı etkiye sahip olacaktır.

Süresiz Nafaka Nedir?

Halk arasında süresiz nafaka olarak bilinen nafaka türü, yoksulluk nafakasıdır aslında. Ayrıca yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi için evlilik birliğinin boşanma davası sonucunda ortadan kalkması gerekmektedir. Süresi belirli sınırlarla çizilmemiş olduğundan süresiz nafaka olarak adlandırılmaktadır. Genel durum bu şekilde olsa da bazı durumlarda hakim, nafakanın hükümsüz kılınmasına karar verebilir.

Yani süresiz nafakanın ortadan kaldırılması aşağıda sayılan durumlarda mümkün olabilir:

Bunlarda ilki nafaka alacaklısının veya yükümlüsünün ölümüdür.
İkinci olarak, nafaka alacaklısı olan tarafın evlenmesi veya evlenmese bile fiilen evliymiş gibi hayat sürdürmesidir.
Üçüncü durum da nafaka alacaklısının yoksulluk halinin ortadan kalkmasıdır.
Yoksulluk nafakasını sona erdiren son hal ise nafaka alacaklısının haysiyetsiz bir yaşam sürmesidir.

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Tedbir Nafakası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu