Boşanma Davasından Feragat Vazgeçme
Boşanma Davasından Feragat Vazgeçme
Boşanma davasından feragat etmek ne demek?
Feragat bir kimsenin hakkından kendi isteği ile vazgeçmesidir. Davadan feragat davaya son veren bir taraf işlemi olarak Hukuk Muhakemeleri Kanununda düzenlenmiştir.
Feragat; davacının talep sonucundan vazgeçmesi anlamına gelmektedir. Boşanma davasını geri almak isteyen davacı; boşanma davasından vazgeçebileceği gibi, boşanma davasından feragat de edebilir. Feragat ve vazgeçme her ne kadar birbiri ile karıştırılsa da farklılıklar bulunmaktadır.
Boşanma Davasından Feragat
Feragat, kesin hüküm gibi sonuç doğuran ve davaya son veren bir taraf işlemidir. Boşanma davasından feragat derdest olan davalarda mümkündür.
Derdestlik davanın açılması ile başlayan ve kesinleşmesine kadar devam eden süreçtir. Dolayısıyla Yargıtay ya da İstinaf mahkemelerindeki dosyalar için de davadan feragat edilebilir.
Feragat beyanı açık ve kesin olmalı, şarta bağlı olmamalıdır. Örneğin, “davacı bana para verirse davadan feragat ediyorum” şeklindeki beyan feragat olarak değerlendirilemez, çünkü feragat hiçbir şarta bağlı olamaz.
Feragat kesin hüküm gibi sonuç doğurur. Bu sebeple feragat beyanından dönmek mümkün değildir. Ancak davacı iradesinin; hata, hile ya da korkutma ile sakatlandığını iddia ediyor ise feragatin iptali davası açmalıdır.
Feragatin iptali davası kabul edildiği takdirde, feragat hiç yapılmamış gibi boşanma davası devam edecektir.
Boşanma davasından feragat için davalının kabulüne gerek yoktur. Hatta mahkeme dahi feragati, sadece şekli anlamda inceleyecek ve şartlar gerçekleşmiş ise davanın feragat ile sona ermesi yönünde hüküm kuracaktır. Geçerli bir feragati mahkeme kabul etmek zorundadır.
Boşanma davasından feragat, duruşma esnasında sözlü yapılabileceği gibi, davacının imzasının ona ait olduğunu ortaya koyan noter veya hakim huzurunda verildiğini ortaya koyan şerhi içeren dilekçe ile de yapılabilir.
Boşanma Davasından Vazgeçme
Boşanma davasından vazgeçmede, feragatten farklı olarak davalının açık rızası aranır. Davalı vazgeçmeyi kabul edebileceği gibi, kabul etmeyip davanın devam etmesini de isteyebilir.
Davalı vazgeçmeyi kabul eder ise, davacının yeniden harç ödeyerek boşanma davası açma riskini göze almış olur.
Boşanma davasından feragat durumunda davacı aynı sebebe dayanarak boşanma davası açamıyor iken, boşanma davasından vazgeçmede davacı aynı sebeple yeniden boşanma davası açabilir.
Boşanma davasından vazgeçmenin davalı tarafından kabul edilmesi durumunda, boşanma davası açılmamış kabul edilir ve davanın açılması ile ortaya çıkan sonuçlar geçmişe dönük olarak ortadan kalkar.
Boşanma davasından vazgeçme durumunda, fiili ayrılık sebebiyle boşanma davası açılamaz, çünkü ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.
Görüldüğü üzere, boşanma davasından feragat ve boşanma davasından vazgeçme, şartları ve sonuçları itibariyle birbirinden farklıdır.
Boşanma davasından feragat davalı lehine iken, boşanma davasından vazgeçme davacı lehinedir. Hak kaybı yaşamamak adına, feragat ve vazgeçmenin, avukat aracılığı ile yapılması daha doğrudur.
Kesinleşmiş Boşanma Protokolü İptali Mümkün Müdür?
Mahkeme kararının kesinleşmesi halinde iptal edilmesi mümkün değildir.
Açılan bir dava nasıl geri çekilir?
Davanın geri alınması, ileride tekrar dava açabilme hakkını saklı tutarak davanın geri alınmasıdır. Burada, davacı talep ettiği haktan feragat etmemektedir. Davacının davasını geri alabilmesi için davalının rızası şarttır (HMK m.123).
Davadan feragat ettikten sonra tekrar dava açılabilir mi?
Feragate bağlı olarak verilen karar kesinleştikten sonra kural olarak aynı konuda yeniden dava açılamaz. Açılan davalarda kesin hüküm varlığı nedeniyle usulden reddedilir.
Davadan feragat edince ne olur?
Davadan feragatin en önemli hükmü, görülmekten olan bir davanın sona ermesine neden olmasıdır.
Yani feragat edilen dava yeniden açıldığında, kesin hüküm mevcutmuş gibi, dava şartı eksikliğinden dava reddedilecektir. Feragat halinde, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilir.
Davadan vazgeçme geri alınabilir mi?
Davadan feragat ise, talep edilen haktan, talep sonucundan vazgeçmektir. Davadan feragat halinde, feragat edilen hak ileride tekrar dava konusu yapılamaz ve yapılır ise mahkemece feragat nedeniyle davanın reddine karar verilir.
Davanın geri alınması durumunda ise, geri alınan dava ileride tekrar açılabilir
Boşanma davasından feragat ettikten sonra tekrar dava açılır mı?
Boşanma davasından feragat edildikten sonra ortak hayatın yeniden kurulamaması sebebiyle tekrar boşanma davası açılabilir. Ancak burada da ayrı ihtimaller vardır.
Eğer davalı, davacının davadan vazgeçmesini açık bir şekilde kabul ederse mahkeme, davanın esası hakkında bir karar vermez.