Ceza Davaları | Ceza Avukatı İstanbul Florya
Ceza Davaları | Ceza Avukatı İstanbul Florya
Bir suçla ilgili savcılığın soruşturma yapmasından sonra suça ilişkin yeterli şüphenin oluşması halinde iddianame hazırlanması ve iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi durumda başlayan sürece ceza davası denir. Ceza davaları savcılığın açtığı kamu davalarıdır. Kamu davası olmayan herhangi bir ceza davası yoktur.
Ceza Davalarına Bakmakla Görevli Mahkemeler Hangileridir?
Ceza davalarına bakmakla görevli genel mahkemeler;
- Ağır ceza mahkemesi
- Asliye ceza mahkemesidir.
suçun niteliği veya suç işleyenin sıfatı nedeniyle ceza davalarına bakmakla görevli bazı özel mahkemeler de vardır:
- Çocuk mahkemesi
- Çocuk ağır ceza mahkemesi
- Fikri ve sınai haklar mahkemesidir.
Henüz ceza davasının açılmadığı soruşturma aşamasında soruşturma işlemlerine dair kararlar Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilir.
Ceza Davaları | Ceza Avukatı İstanbul Florya
Ceza Davası Nasıl Açılır?
Ceza davasındaki söz konusu suçun şikayete bağlı olup olmamasına göre açılma şekli değişmektedir. Şikayete bağlı suçlar mağdur veya suçtan zarar görenin şikayeti olmadan savcılık tarafından açılamaz. Şikayete bağlı suçlardır. Ancak, takibi şikayete bağlı olmayan tüm suçlar savcılık tarafından kendiliğinden soruşturularak ceza davası açılmalıdır. Bu suçlarda savcılık ihbar, şikayet veya başka bir suretle suç işlendiğini öğrenir öğrenmez kendiliğinden soruşturma yapar, şikayetçi olmasa dahi delilleri toplar.
Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. Savcılık, şikayete tabi suçlarda şikayet üzerine, şikayete tabi olmayan suçlarda kendiliğinden harekete geçerek suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse kim tarafından, hangi suçun işlendiğini araştırır. Soruşturma neticesinde toplanan delillerden bir kimse tarafından suç işlendiği kanaatine ulaşan savcılık ceza davası açmak zorundadır. Savcılık, suç işlendiği kanaatine varmışsa bir iddianame düzenleyerek ceza davası açar. İddianamede, suç teşkil eden fiil ve suçun kanun maddesi ile soruşturma neticesinde elde edilen deliller ilişkilendirilerek şüphelinin yargılanması talep edilir. Savcılık ceza davası açmak için yeterli şüphe mevcut olmadığı kanaatindeyse kovuşturmaya yer olmadığı (takipsizlik) kararı vermelidir.
Şikayete Bağlı Suçlar Hangileridir?
Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
- TCK. 86/2. fıkrası – Kasten Basit Yaralama,
- TCK. 89 – Taksirle Yaralama (Bilinçli taksir hariç),
- TCK. 102/1. fıkra – Basit Cinsel Saldırı,
- TCK.102/2-2.cümle – Nitelikli Cinsel Saldırının eşe karşı işlenmesi,
- TCK 104/1. fıkrası – Reşit Olmayanla Cinsel İlişki,
- TCK. 105/1 – Basit Cinsel Taciz,
- TCK.106/1-2. cümle – Malvarlığını zarara uğratacağı ve sair kötülükle tehdit,
- TCK. 116/1 ve 2. fıkra – Konut ve İşyeri Dokunulmazlığının İhlali,
- TCK. 117/1. fıkra – İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali,
- TCK. 123 – Kişilerin huzur ve sükununu bozma,
- TCK. 125 – Hakaret (TCK. 125/3-a hariç),
- TCK. 132 – Haberleşmenin Gizliliğini İhlal,
- TCK. 133 – Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması,
- TCK. 134 – Özel hayatın gizliliğini ihlal,
- TCK. 144 – Paydaşın veya elbirliği ile malikin hırsızlığı veya hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla hırsızlık,
- TCK. 146/1 Kullanma Hırsızlığı,
- TCK. 151 Mala Zarar Verme,
- TCK. 155/1 Güveni Kötüye Kullanmanın basit şekli (2. fıkra hariç),
- TCK. 156 Bedelsiz Senedi Kullanma,
- TCK. 159 Hukuki alacağı tahsil amacıyla dolandırıcılık,
- TCK. 160 Kaybolmuş veya hataen ele geçmiş eşyanın tasarrufu,
- TCK. 167/2 Yağma hariç yakın akrabanın işlediği malvarlığı suçları,
- TCK. 209/1. Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması,
- TCK. 233/ 1 Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali,
- TCK. 239/1 ve 2. fıkralar Ticari, Bankacılık veya Müşteri Sırrı Niteliğindeki Bilgi veya Belgelerin Açıklanması,
- TCK. madde 342/ 2 – Yabancı Devlet Temsilcilerine Hakaret,
* Konut dokunulmazlığının ihlâli veya mala zarar verme suçu, hırsızlık suçunun işlenmesi amacıyla işlenirse şikâyet tabi değildir.
Şikayetten Vazgeçmek Mümkün Müdür?
Şikayetten vazgeçme veya şikayeti geri alma, takibi şikayete tabi suçlar açısından ceza davasının düşmesi sonucunu doğururken, takibi şikayete bağlı olmayan suçlar açısından kamu davasının düşmesi sonucunu doğurmaz. Şikayetini geri alan müşteki, ceza davasına “katılan” sıfatıyla iştirak edemez. Şikayetten vazgeçen, ceza yargılaması neticesinde verilen kararı beğenmese bile itiraz, istinaf ve temyiz hakkı yoktur. Müşteki, şikayetini geri almakla tüm bu haklarından feragat etmiş olur. Savcılık, şikayet geri alınsa dahi takibi şikayete bağlı olmayan suçlara ilişkin ceza davalarını hüküm kesinleşinceye kadar kendiliğinden takip etmek zorundadır. Ceza hukukunda, kamu davasının mecburiliği ilkesi vardır. Yani, savcılık suç işlenmişse kamu davası açmak ve açtığı kamu davasını sonuna kadar takip etmekle yükümlüdür.
Ceza Davaları | Ceza Avukatı İstanbul Florya
Ceza Davaları Aşamaları Nelerdir?
Ceza davasının aşamaları şu şekildedir:
- Soruşturma aşaması: Soruşturma, ceza davasının açılmasından önceki aşamadır. C. Savcılığı suç işlendiğini öğrendiğinde soruşturmaya başlar, şüpheli hakkında bir iddianame düzenleyerek ceza mahkemesine verir. İddianamenin mahkeme tarafından kabulüyle soruşturma biter kovuşturma başlar.
- Kovuşturma aşaması: Kovuşturma aşaması ceza davasının açıldığı ve yargılamanın yapıldığı aşamadır.
- İstinaf aşaması: Yerel mahkeme hükmü taraflarca beğenilmediği takdirde, hükme karşı 7 gün içerisinde istinaf başvurusu yapılabilir. İstinaf başvurusu üzerine İstinaf mahkemesinde yerel mahkemede verilen hükmün istinaf incelemesi yapılır.
- Temyiz aşaması: İstinaf mahkemesinin verdiği karar taraflarca beğenilmediği takdirde, koşulları varsa, karar aleyhine temyiz başvurusu yapılır. Temyiz başvurusu üzerine yüksek mahkeme olan Yargıtay temyiz incelemesi yapar.
YARGITAY KARARI
YCGK-Karar : 2012/139
yargılandığından haberdar olan sanığın devam eden yargılamada avukatına kendisine hukuki yardımda bulunması için özel bir talimat vermediği de anlaşılmaktadır. Keza sanık avukatı sanığın sorgusunun yapıldığı oturumdan sonraki oturumlara da iştirak etmemiştir. Özünde özel hukuk ilişkisi olan sanık ve vekâletnameli avukat arasındaki ilişkinin devam edip etmediğini kontrol etmek mahkemenin görevleri arasında bulunmadığından sanığın avukat yardımından yararlanmak istemediğini ortaya koyan açık iradesine üstünlük tanımak mahkemenin izleyeceği en doğru yoldur. Bu nedenle, sanığın avukatı yardımından yararlanmak istemediğini ortaya koyan açık iradesi karşısında yerel mahkemece sanık avukatının devam eden yargılamaya çağrılmamasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Ceza Davaları | Ceza Avukatı İstanbul Florya
Stajyer Av. İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.