MANŞET

Çifte Vatandaşlık Başvurusunun Reddi

Çifte Vatandaşlık Başvurusunun Reddi 2023

Çifte Vatandaşlık Nedir?

Birden fazla ülkenin vatandaşı olabilme durumuna çifte vatandaşlık adı verilmektedir. Çifte vatandaş; kişinin ailesi ile gelebilen bir hak olabilir. Bir yerde belli bir süre yaşamış olma sonucunda da çifte vatandaş olma hakkı elde etmek mümkündür. Kişilerin yaşadıkları ülkeye başka bir ülkenin vatandaşı olduğuna dair belgeleri sunmaları son derece önemlidir aksi halde bulundukları devlet sadece kendi vatandaşı olarak işlemler yürütebilir ve bu sonrasında iki devlet arasındaki belge alışverişinde tutarsızlık yaşanmasına neden olabilir.

Birtakım şartların yerine getirilmesinin ardından başvuruda bulunan kişiler, iki ülkenin de vatandaşı olarak ayrıcalıklardan faydalanabilmektedirler. Türkiye vatandaşları arasında başta Almanya, Hollanda, Fransa olmak üzere pek çok kişinin çifte vatandaşlık hakları bulunmaktadır. Vatandaşlıkları elde etmek içinse yükümlülüklerin ağır ve keskin olduğu unutulmamalıdır.

Çifte Vatandaşlık Çeşitleri Nelerdir?

Çifte vatandaşlığın yaygın olarak kullanılan dört çeşidi bulunuyor.

Bunlar şu şekilde sıralanıyor;

Düzenli çifte vatandaşlık: Bağımsız iki devlete eş zamanlı vatandaş olma durumudur. Toprak bağını ilke olarak kabul eden ülkenin vatandaşlarının kan bağı olan çocukları, çifte vatandaşlık hakkı kazanırlar.

Göreceli çifte vatandaşlık: Birden fazla bağımsız devlet, aynı toprak parçası üzerinde hak iddia ediyorsa, bu toprak parçasında ikamet eden kişilerin çifte vatandaşlık hakkı kazanma durumudur.

Örtülü çifte vatandaşlık: Bazı ülkelerin, başka ülkenin vatandaşı olan kişilere ırk ya da din gibi ortak bağlardan dolayı vatandaşlık hakkı verme durumudur.

Düzensiz çifte vatandaşlık: Bir ülkenin vatandaşı iken bazı özel durumlarda diğer bir ülkenin belirli bir süre için vatandaşlık hakkının kazanılması durumudur (koloni veya sömürge gibi). Bu hak bazı durumlarda bir sözleşme karşılığı da verilebilir.

Çifte vatandaşlığın bu dört çeşidi de günümüzde hâlâ uygulanmaktadır. En yaygın olanı ise, düzenli çifte vatandaşlıktır.

Çifte Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Türk vatandaşların çifte vatandaş statüsüne sahip olması için aşağıdaki şartlar sağlanmış olması gerekmektedir:

Bir başka devletin vatandaşlığını kazanmak

Her iki devletin de çifte vatandaşlığı tanıyor olması

İlgili devlet kurumlara bildirimde bulunmak

Çifte Vatandaşlık Başvurusunun Reddi 2023

Çifte Vatandaşlık Kimlere Verilir?

Her iki ülke tarafından bildirilen şartları sağlayan vatandaşlar ilgili devlet kurumlara gerekli belgeleri göndererek, çifte vatandaşlık için başvuruda bulunabilirler.

Çifte Vatandaşlık Nasıl Alınır?

Çifte vatandaşlık elde etmek için her şeyden önce bazı özelliklere sahip olunması gerektiğini bilmelisiniz. Her ülkenin vatandaşlık kriterleri farklı olduğundan ilk olarak ülkeyi detaylıca araştırmayı ihmal etmemelisiniz.

Ülke araştırmasını yaptıktan sonra ne sebeple çifte vatandaşlık istediğinize karar vermelisiniz. Kan bağı, ikamet ya da doğum çifte vatandaşlık sağlayan yollardan biridir. Bunun hemen arkasından kendi ülkenizde nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmalısınız. Sonrasında vatandaşı olmak istediğiniz ülkenin konsolosluğu veya büyükelçiliğine gidebilirsiniz. Sizden istenen şartları yerine getirdiğinizde çifte vatandaşlık engeliniz yoksa bir süre sonra elde etmeniz mümkün olacaktır.

Çifte Vatandaşlık Başvurusu Sırasında İstenen Belgeler

Çifte vatandaşlık başvurusu yapmak için resmi kurum ve dairelere sunmanız gereken belgeler;

-Başvuru sonrasında yeni vatandaşlığınızın da işlenebilmesi için nüfus cüzdanı ve fotokopisi,

-Vatandaşlığı kazanılan ülkeden alınan resmi evraklar,

-Vatandaşlığın doğum esasına göre kazanılması halinde doğum belgesi,

-Kan bağı esasına göre vatandaşlığın kazanılması halinde anne ve babaya ait kimlik belgeleri,

-Sisteme girilecek son 6 ay içerisinde çektirdiğiniz vesikalık resim,

-Daha önce vatandaşlığınızın bulunduğu ülkeden aldığınız pasaport, vize,

Bu belgelerin hepsini başvuru sırasında bir pembe dosya içerisinde toplayabilirsiniz.

Vatandaşlık Karar Aşaması Ne Kadar Sürer?

Vatandaşlık başvurusu yapan kişiler ilgili ve gerekli evraklarını tamamlayıp gerekli mercilere başvurusunu yaptıktan sonra en geç 3 ay içerisinde verilen kararın sonucuna ulaşabilmektedir.

Türk Vatandaşlık Başvurusu Neden Reddedilir?

Türk vatandaşlığı başvuru reddi evlilik nedeniyle yapılan vatandaşlık başvurularında aile birliğinin sağlanıp sağlanamadığı, evlilik kavramı ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunulup bulunulmadığı, kamu düzenini bozacak ve Milli güvenliği tehdit edecek faaliyetlerde bulunulup bulunulmadığı gibi üç temel şart aranmaktadır. Yabancı uyruklu eş Türk vatandaşı olabilmek için başvuruda bulunduktan sonra, yabancı uyruklu eş vefat etmişse, aile birliğinin sağlanıp sağlanmadığı şartına bakılmaz. Evliliğin formalite olduğu düşünüldüğü durumlarda çiftin çocuklarının olup olmadığına, birbirlerinin akrabalarıyla olan ilişkilerine ve yakınlarının beyanlarına bakılır.

İkamet nedeniyle yapılan vatandaşlık başvurularındaysa yabancı uyruklu kişinin Türk akrabalarının olup olmadığı, Türkiye’de bakmakla mükellef olduğu yakınlarının bulunup bulunmadığı, kamu düzenini bozup bozmadığı, Milli güvenlik açısından herhangi bir tehdit içerip içermediği gibi pek çok farklı konu incelenir.

Başvurusu reddedilen yabancı uyruklu kişi, tebliğ tarihinden sonra 60 gün içerisinde kararının İptal edilmesi için dava açma hakkına sahiptir.

Çifte Vatandaşlık Başvurusunun Reddi Kararın İptal Dava

Çifte vatandaşlık şartlarına sahip kişiler gerekli belgeleri ilgili kurumlara sundukları takdirde başvuru incelenir ve duruma göre idare tarafından olumlu ya da olumsuz bir karar verilir. Verilen kabul veya ret kararları idari işlem niteliğindedir. İdare, mevzuatta düzenlenen şartların sağlanmaması veya eksik evrak gönderilmesi nedeniyle başvuruyu reddedebilir. Başvurusu reddedilen kişiler, ret kararın hukuka aykırı olduğunu düşündekileri takdirde, ret kararın iptal talebiyle dava açabilirler. Kararın iptal davasında görevli mahkeme idare mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise kararı veren idarenin bulunduğu yer mahkemesidir. Dava açma süresi kararın ilgilisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gündür.

Çifte Vatandaşlık Başvurusunun Reddi Kararın İptal Davası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu