Doktor Hatası Sonucu Ölüm
Doktor Hatası Sonucu Ölüm
Doktor Hatası Tazminat Türleri Nelerdir?
Hekimlerin tabi oldukları sorumluluklar; cezai, idari ve mesleki olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Hekimin veya sağlık çalışanın hukuka aykırı eylemi suç olarak nitelendirilir. Bunun sonucu da cezai sorumluluk ortaya çıkacaktır. Hukuka uygunluk sebepleri arasında ”hastanın rızası” var ise sorumluluk oluşmayacaktır. Ancak zarar, hekimin kasten veya taksirle hareketi sonucu meydana gelmişse cezai sorumluluk ortaya çıkacaktır.
Devlete ait kurumlarda çalışan (aile sağlık merkezi, devlet hastanesi gibi) hekimlerin idareye karşı da sorumlulukları vardır. Hekim hataları nedeniyle oluşan hatlarda idare de hekimle birlikte sorumludur. Tüm kamu görevlilerin sorumluluğunda olduğu gibi doktor hataları sonucu dava, idareye karşı açılacaktır. İdare ödediği bedeli ilgili hekime rücu edebilir.
Hekim ile Hasta Arasındaki İlişki Nedir?
Hekim ile hasta arasındaki hukuki ilişkiye bakacak olursak genel olarak vekalet ilişkisidir. Ancak bazı durumlarda bu ilişki vekaletsiz iş görme veya eser sözleşmesi olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Hekim ile hasta arasında kurulan sözleşmede,
Hastanın Borçları:
- Hekimin sözleşmeden doğan borcunu ödemek
- Hekimin sorularına doğru yanıt vermek
- Tedaviyi olumsuz etkileyecek davranışlardan kaçınmak.
Hekimin Borçları:
- Hastalıkla ilgili teşhis koymak ve tedavi etmek
- Hastayı bilgilendirme
- Hastadan onay alma
- Hastanın kayıtlarını tutma
- Hastanın sırını saklama
gibi yükümlülükleri vardır.
Doktor Hatası Sonucu Ölüm
Doktor Hatası Tazminat Şartları Nelerdir?
Doktor hatası nedeniyle hekimin sorumluluğunun doğabilmesi için;
- Doktor ile hasta arasında bir sözleşmenin varlığı,
- Sözleşmenin ihlal edilmiş olması,
- İhlalde hekimin kusurunun bulunması,
- Hastanın ihlal nedeniyle zarara uğramış olması,
- Zarar ile kusur arasında uygun illiyet bağının olması,
şarttır.
Sözleşmenin ihlal edilmiş olması, hekimin sözleşmeden doğan borçlarını yerine getirmemiş olmasını ifade eder. Doktorun asıl borcu olan hastalık tanısı koyma ve tedavi etmektir Bu nedenle hastalık tanısı koymada özen göstermeyen, gerekli araştırmayı yapmayan. mesleki eksiklikler nedeniyle araştırmayı yanlış yorumlayan, mesleki acemilik gibi nedenler ile doktorun bu borcunu ihlal etmesi, hukuki sorumluluğun doğmasına neden olur.
Sözleşmeyi ihlal eden davranışta hekimin kusurunun bulunması gerekir. Bu kusur kast veya ihmal sonucu ortaya çıkabilir. Hekimin sözleşmeyi ihlal eden davranışın meydana gelmemesi için gerekli özeni göstermemesi halinde ihmal ortaya çıkarken, bilerek ve isteyerek sözleşmeyi ihlal eden davranışı yapması kastı doğurur.
Hekimin kusurlu olarak sözleşmeyi ihmal etmesinden dolayı hastanın bir zarar uğraması gerekir.
Hastanın gördüğü zarar ile hekimin davranışı arasında illiyet bağının olması gerekir.
Doktor Hatası Tazminat Kapsamı Nedir?
Doktor hatası nedeniyle tıbbi müdahaleden zarar gören kişi, doğan zararın telafi için ek tedavi masraflarını da isteyebilir. Kişi yanlış tedavi sonucu uğradığı kazanç kaybını ve uğramış olduğu yanlış tedavi sonucu ekonomik geleceği sarsılmış ise bunun zararını da tazmin edebilir.
Hekimin yanlış müdahalesi sonucu hastada psikolojik travma, üzüntü ve acı meydana gelebilmektedir Bu nedenle hastaya manevi tazminat da verilmelidir.
Doktor Hatası Sonucu Ölüm
Doktor hatasının ölüme sebep olması durumunda TCK 85. Maddesindeki taksirle ölüme sebebiyet verme suçu oluşacaktır. Bu suç, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezasını gerektiren bir eylem olarak düzenlenmiştir.
Kural olarak tazminat hastaya ödenmektedir. Ancak doktor hatası nedeniyle ölen hastanın yakınlarına ”destekten yoksun kalma tazminatı ” ödenir.
Doktor Hatası Nedeniyle Tazminat Miktarında Zamanaşımı Süresi Nedir?
Doktor ile hasta arasındaki ilişki vekalet sözleşmesine dayanıyor ise, zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Tazminat talebi eser sözleşmesine dayanıyorsa, zamanaşımı süresi 5 yıldır. Ancak doktorun ağır kusuru varsa zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Tazminat talebi vekâletsiz iş görmeye dayanıyorsa, bu durumda zamanaşımı süresi 10 yıldır.
Eğer tazminat talebi haksız fiilden kaynaklanıyorsa , hastanın zararı öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl ve herhalde haksız fiilin işlendiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde tazminat davası açılması gerekir.
Doktor Hatası Sonucu Ölüm
Stajyer İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.