MANŞET

Google Ve Youtube İçerik Üreticilerinin Vergi Yükümlülüğü 

Google Ve Youtube İçerik Üreticilerinin Vergi Yükümlülüğü 

Google ve youtube üzerinden içerik üreten kişiler bu içeriklerin içerisine koydukları reklamlardan dolayı bir gelir elde etmektedirler. Bunlara adsense geliri denilmektedir. Adsense geliri son bir kaç senedir ticari kazanç olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla bu gelir çeşidi vergilendirmeye tabi tutulmuştur. Buna adsense vergisi denilmektedir.

Google ve youtube içerik üreticilerinin reklamlardan kazandıkları kazancın sürekli aynı olmak zorunda değildir. Düzenli gelir olması yeterlidir. Kural olarak düzenli olmayan arızi olarak elde edilen kazançlar vergilendirmeye tabi tutulmaz. Gelir sıklıkla, birden fazla ve sürekli olarak elde ediliyorsa bu halde vergilendirme yapılacaktır.

Google Ve Youtube İçerik Üreticileri Şirket Kurmak Zorunda Mı?

Google ve Youtube içerik üreticileri şirket kurmak zorunda değildir. İçerik üreticisinin adsense vergisi ödemesi için vergi beyanında bulunarak vergi açılışı yapması yeterlidir.

İçerik üreticileri vergi yükümlülüğünü gerçek bir mükellef olarak da yapabileceği için şirket kurmak zorunda değildir. Tabi ki şirket aracılığıyla da yapılabilir.

Youtube ve Google İçerik Üreticileri Vergi Ödemezse Ne olur?

Bu içerik üreticileri vergi beyanında bulunmadıkları zaman yani vergi açılışı yapmadıkları zaman “vergi ziyaı” suçu oluşur. Dolayısıyla içerik üreticisinin adsense geliri elde ettiğini Gelir idaresine bildirmesi gerekir. Beyan yükümlülüğüne uyulmadığı takdirde vergi müfettişlerinin durumu tespit etmesiyle birlikte cezalı vergi tarhiyatları ile karşı karşıya kalınabilir.

Yine içerik üreticisi az vergi ödemek için gerçeğe aykırı beyanda bulunması halinde de vergi kaçakçılığı suçu meydana gelecektir.

İçerik üreticisi vergi beyanında bulunmuş ancak ödememişse bu durumda icra yoluyla borç tahsil edilecektir.

İçerik üreticileri vergilerini muhasebecileri aracılığıyla ödeyebilecekleri gibi ilgili süreci kendileri de takip edebilirler. Bu halde gelir idaresine ait sistem üzerinden online olarak ödemede bulunulabilir.

Google Adsense Üzerinden Elde Edilen Kazançlar Katma Değer Vergisine Konu Olur Mu?

Katma değer vergisinin konusuna “Türkiye’de ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinin konusuna girmektedir. Dolayısıyla verilen hizmetin Türkiye’de olup olmamasına göre değişecektir. İçerik üreticisinin almış olduğu reklamlar Türkiye’ye özgü ise bu hizmetten burada yararlanılıyorsa Katma Değer vergisine tabi olur. Ancak verilen hizmet yurtdışındaki kişiler için veriliyorsa yani onların yararlanması söz konusu ise Katma Değer Vergisi söz konusu olmaz.

Google Ve Youtube İçerik Üreticilerinin Vergi Yükümlülüğü

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu