Gümrük İthalat ve İhracat Hukuku
Gümrük İthalat ve İhracat Hukuku
Gümrük malların eşyaların ülkeye giriş ve çıkışlarının devlet tarafından denetlenmesidir. Bu denetleme ile hem yasadışı malların ülkeden çıkması ve ülkeye girmesi engellenmiş olur hem de vergi takibi yapılabilir.
Gümrük, İthalat ve İhracat Hukuku malların ülkeye girerken veya çıkarken yani gümrükte yaşanılabilecek sorunların çözümünü sağlayan hukuk dalıdır.
Dış ticaret Türkiye’de gümrük kanuna göre düzenlenmektedir. İhracat ve ithalat işlemleri Gümrük, İthalat ve İhracat Hukuku’na göre düzenlenmektedir.
İthalat ve ihracat yapan kimselerle gümrük konularında sıkıntı yaşanabilir. Gümrük, İthalat ve İhracat Hukuku ile yanlış bilgilendirmeler, eksik evrak, belge gibi durumlar hukuki zeminde çözülebilir.
Gümrük Avukatı Ne İş Yapar?
Gümrük avukatlığı, bünyesinde bir çok hukuki faaliyeti barındırabilir. Bir gümrük avukatının müvekkiline sağlayacağı hukuki desteğin neler olabileceğini burada tam olarak saymak mümkün değildir.
Ancak uygulamada gümrük avukatının en çok faaliyet gösterdiği hukuki işler şunlardır:
Uluslararası alım, satım, kira, hizmet, taşıma vs. sözleşmelerinin hazırlanması, uygulanması, değiştirilmesi, güncellenmesi, denetimi
Uluslararası teslim ve ödeme şekillerinin belirlenmesi,
Gümrük işlerinden veya sözleşmelerden doğan vergisel uyuşmazlıkların çözümü,
Gümrük uyuşmazlıklarında idare ve vergi dairelerinde gerekli sürecin takibi, temsil ve dilekçelerin hazırlanması
Gümrük idareleri ve yetkili diğer kurumlarla gerekli yazışmaların yapılması, izin ve talep işlemleri,
Gümrük beyannamelerinin hazırlanması vs. işlemlerin takibi,
Gümrük hukukundan doğan para cezalarına itiraz süreçlerinin yönetimi,
Haksız ve hukuka aykırı hallerde hızlı ve etkili şekilde hak arama sürecinin başlatılması
Risk puanı ve gümrük denetimleri ile ilgili hukuki destek sağlama, itiraz vs. süreçlerin takibi
Eksik evrak – belgelerin tamamlanması, usule uygun hale getirilmesi,
Antrepo ve depolarda bulunan eşyalarla ilgili gerekli takibin yapılması, el konulan diğer eşyaların müsaderesi ile ilgili sürecin yönetimi,
Kaçakçılık fiilleri ile ilgili cezai sürecin takibi,
Serbest bölgelerle ilgili hukuki destek
Genel olarak bu bahsettiğimiz hukuki işler, gümrük avukatının temel çalışmasını oluşturur. Ancak tekrar etmemiz gerekirse gümrük avukatlığı sadece bu işlemlerle sınırlı değildir. Somut olayın özelliklerine göre birçok hukuki iş söz konusu olabilir.
Gümrük İdaresine İtiraz
Gümrük Kanununun 242 nci maddesinde düzenlenen itiraz kanun yolu; Gümrük idaresinin yükümlüler hakkında aldığı, ancak onlar tarafından doğru ve uygulanabilir olmadığı düşünülen hukuki sonuç doğurucu kararlarına karşı yine gümrük idaresi içinde bir üst merciye başvurularak kararın iptali veya düzeltilmesine olanak veren bir yoldur.
Böylece, uyuşmazlığın adli merciye gitmeden çözüme kavuşturulması amaçlanmaktadır. İtiraz kanun yolunun iyi bilinmesi ve somut olay bazında uygulanması yükümlüler için çok önemlidir.
Bu konuda verdiğimiz danışmanlık hizmeti; firmaların itiraz kanun yolunu en etkin şekilde kullanmalarını, haklı iseler bunun gümrük idaresi nezdinde yasal dayanakları kuvvetli bir şekilde dile getirilmesini ve uyuşmazlığın adli mercilere taşınmadan sonuçlandırılmasını sağlayacaktır.
Gümrük idaresince yapılan sonradan kontrol
Günümüzde gümrük idaresinin denetleme işlemleri ağırlıkla sonradan kontrol denilen yöntemle firmaların kendi mekanlarında ve kayıtları üzerinde yapılmaktadır.
Firmalar mevzuat ve uygulama konusunda ne derece bilgili olurlarsa, o derece gümrük idaresine karşı doğru beyanda bulunur, kayıtlarını düzgün ve sistematik olarak tutar ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya gelmezler.
Bu konuda verdiğimiz danışmanlık hizmeti; firmanın gümrük idaresince yapılacak sonradan kontrollere hazır olmasını, hatalı ve yanlış uygulamalar var ise yapılacak iç kontrolle bunların giderilmesini temin edebilecektir.
Gümrük Kaçakçılığı Davalarına Bakan Avukat
Gümrük kaçakçılığı, ülkeye giriş veya çıkışta gümrük işlemlerine tabi olan bir malın veya eşyanın gerekli işlemler yapılmadan, kanun yönetmelik ve mevzuata göre gerekli yükümlükler yerine getirilmeden yurda sokulması veya yurttan çıkarılmasına denir.
Gümrük kaçakçılığı devlet direkt olarak zarara uğramaktadır. Vergi kaybına uğramaktadır. Kamu düzeni bozulmaktadır. Dolayısıyla yaptırımlar da buna göre ağır olmaktadır.
Uygulamada tüm kaçakçılık suçlarına “gümrük kaçakçılığı” denmektedir. Ancak bazı suçlar gümrük kaçakçılığı suçunun kapsamı dışındadır. Ayrı tutulan bazı suçlar özel kanunlarla takip edilmekte ve cezalandırılmaktadır.
Örneğin alkol kaçakçılığı, sigara kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı gibi suçlar ayrı kanunlarla düzenlenmiştir.
Gümrük kaçakçılığı suçları kapsamında devletin ekonomik hakları, eşyanın bilgi ve özelliklerinin girilmesi gerekmekte ise de bu suçta bu hususlara aykırılık olmaktadır.
Gümrük işlemlerinde malın cinsinin belirlenmesi, miktar ya da ağırlığının ölçümü, marka ya da diğer ayırt edici unsurların tespiti gibi malın yurda sokulması ya da yurttan çıkartılması için, diğer bir anlatımla ithalat ve ihracat için gerekli bilgilerin tespit edilmesi gerekmektedir.
Kaçakçılıkla mücadele bakımından getirilen kanun, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’dur.
Bu kanunla ilgili tüm maddeleri ilgili yazımızdan bulabilirsiniz: Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu
Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza 1/3 ile 1/2 arasındaki bir orana artırılır.
Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokan kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 20.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. İthali yasak eşyayı, bu özelliğini bilerek satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişi, aynı ceza ile cezalandırılır.
İhracı kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeden çıkaran kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Görüldüğü üzere fiiller ve cezalar detaylı olarak gösterilmiştir. Öte yandan Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile Türk Ceza Kanunu, birbirleri ile ayrık olmayan birlikte değerlendirilmesi gereken kanunlardır.
Bu nedenle de iyi bir ağır ceza davalarına bakan avukatı ve gümrük kaçakçılığı davalarına bakan avukatıyla çalışmakta hayati önem bulunmaktadır.
Gümrük İthalat ve İhracat Hukuku