MANŞET

İcra Mahkemesi Kararlarına Karşı Kanun Yolları

İcra Mahkemesi Kararlarına Karşı Kanun Yolları

İcra mahkemesinin vermiş olduğu kararlar maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmese dahi icra mahkemesi kararlarına karşı kanun yoluna müracaat edilebilir. İcra mahkemesi kararlarının kesin hüküm teşkil etmemesi demek; mahkemenin vermiş olduğu karar sadece takibin konusuna ilişkindir. Yani sadece davaya konu olan takip bakımından kesin hüküm teşkil eder. O takibe ilişkin alacak için yeniden bir icra takibi açılamaz ve icra mahkemesinde dava yoluyla ileri sürülemez ancak genel mahkemelerde dava açılabilir. Bu da icra mahkemesi kararlarının maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmemesi özelliğinden kaynaklanır. İcra mahkemesi kararlarının bu özelliği nedeniyle “yargılamanın yenilenmesi yoluna” da başvurulamaz.

Ancak İcra Mahkemelerinin görmüş olduğu bazı davalara ilişkin verdiği kararlar maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder:

  • İstihkak Davası
  • İİK 89/4 kapsamında haciz ihbarnamesi için 3. kişinin itiraz etmesi halinde alacaklı 3. kişinin cevabının aksini ispat etmesi halinde 3. kişi tazminata hükmedilecektir. İcra mahkemesinin tazminata ilişkin vermiş olduğu karar maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder.
  • İhalenin feshi başvurusunun reddedilmesine ilişkin verilen kararlar maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder.

İcra mahkemesinin görmüş olduğu bu 3 davaya ilişkin kararları maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder. Bu nedenle yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebilir.

İcra mahkemelerinin kararlarına karşı kanun yoluna nasıl başvurulacağı İcra İflas Hukuku ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenmiştir. İcra mahkemelerinin vermiş olduğu kararlara karşı kural olarak önce İstinaf yoluna başvurulur. İcra mahkemesinin vermiş olduğu nihai kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.

İcra mahkemesinin hangi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulamayacağı ise yine İcra İflas Kanunu’nun 363. maddesinde düzenlenmiştir.

  • İcra mahkemesince 85 inci maddenin uygulanma biçimine ilişkin kararlar hakkında istinaf kanun yoluna başvurulamaz. 85. maddede yargılama giderleri için teminat gösterilmesine gerek olmayan durumlardan bahsedilmiştir.

İcra İflas Kanunu madde 85-

a) Davacının adli yardımdan yararlanması.
b) Davacının, yurt içinde istenen teminatı karşılamaya yeterli taşınmaz malının veya
ayni teminatla güvence altına alınmış bir alacağının bulunması.
c) Davanın, sırf küçüğün menfaatlerini korumaya yönelik olarak açılmış olması.
ç) İlama bağlı alacak için ilamlı icra takibi yapılmış olması.

İcra mahkemesinin teminata ilişkin vermiş olduğu kararlara karşı istinaf yoluna başvuru yapılamaz.

 

  •  icra dairesi tarafından hesaplanan vekâlet ücretine ilişkin verilen karara istinaf yoluna başvuru yapılamaz.
  • İİK 103. madde kapsamında  ve bu maddede düzenlenen davetiyenin içeriğine ilişkin verilecek kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurulamaz.  İİK 103. maddesinde adli tatilde görülecek işler düzenlenmiştir.
  • yediemin ücreti ve yediemin değiştirilmesine ilişkin verilen karara istinaf yoluna başvuru yapılamaz.
  • hacizli taşınır malların muhafaza şekline ilişkin kararlara karşı istinaf yoluna başvuru yapılamaz.
  • kıymet takdirine ilişkin şikâyet yapılması halinde şikayete ilişkin verilen  kararlara karşı istinaf yoluna başvuru yapılamaz.
  • ihaleye katılabilmek için teminat yatırılması ve teminatın miktarına  ilişkin verilen  kararlara karşı istinaf yoluna başvuru yapılamaz.
  • satışın durdurulması, satış ilânının iptali, süresinde satış istenmemesi nedeniyle satışın düşürülmesine ilişkin verilen  kararlara karşı istinaf yoluna başvuru yapılamaz.
  • Tanığın Türkçe bilmemesi halinde tercümanla dinlenmesi, sağır ve dilsiz ve okuma yazma bilmiyor olması halinde işaret dili için bilirkişi atanmasına ilişkin verilen kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.
  • iflâs idaresinin oluşturulmasına ilişkin verilen kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.
  • icra mahkemesinin iflâs idaresinin işlemleri hakkında şikâyet üzerine verdiği kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.
  • iflâs idare memurunun ücret ve masrafları hakkındaki hesap pusulasına ilişkin verilen kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.
  • İcranın geri bırakılması için verilen süreye ilişkin karara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.

Sayılanlar dışındaki İcra Mahkemesinin vermiş olduğu kararlara karşı istinaf yoluna müracaat edilebilir. İcra mahkemesinin kararının tebliğ veya tefhim tarihinden itibaren 10 gün içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulabilir.

İstinaf kanun yoluna başvuru dilekçe ile yapılır. İcra mahkemelerinin kararlarına karşı kanun yoluna başvurulması halinde sadece takibe ilişkin satış işlemleri durur. Ancak diğer icra işlemleri devam eder. İstinaf incelemesi Bölge Adliye Mahkemesine yapılır.

İcra Mahkemesi Kararlarına Karşı Kanun Yolları

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu