EN SON EKLENENLER

İmam Nikahlı Eşin Miras Hakkı

İmam Nikahlı Eşin Miras Hakkı

Türk Medeni Kanunu’na göre evlilik yasal olarak nikah akdinin kurulması ile birlikte kurulacaktır.

Ölen kişinin mirasçılarının kimler olacağı da yine aynı kanunda açıkça yazılmıştır.

Buna göre sağ kalan eş de yasal mirasçılardan biridir. Sağ kalan eşin mirasçı olabilmesi içinse resmi olarak nikah kıyılması gerekmektedir.

Resmi nikahı olmaksızın birlikte yaşayan kişiler, imam nikahı ile yahut hayat arkadaşı olarak birlikte olan çiftler bakımından ise ölüm halinde yasal mirasçı sıfatının kanunen kazanılması  mümkün değildir.

İmam Nikahlı Eşin Tazminat Hakkı

Toplumsal ve kültürel yapı gereği bazı bölgelerde imam nikahı ile birlikte olmak normal karşılanmakta iken bazı bölgelerde de imam nikahı da olmaksızın çiftlerin birlikte bir hayat sürmesi sıklıkla karşılaşılan olaylardır.

Bu durumda yasal miras hakkı doğmasa da Yargıtay, birlikte yaşama olgusunun ispat edilmesi halinde tazminat ödenmesine yönelik kararlar vermiştir.

Birlikte yaşama olgusu ile birlikte aile hayatı sürüldüğü, aile ortamının tesis edildiği de ispat edilmelidir.

Yine imam nikahı ile birlikte olan ve örneğin evlenme vaadi ile kandırılan kadının evliliğin sona ermesi halinde manevi tazminat isteme hakkı bulunur.

Buna karşılık Türk Medeni Kanunu’nda boşanmanın sonuçları olan düzenlenmiş olan velayet, nafaka, maddi tazminat, mal paylaşımı gibi konularda eşler hak sahibi olamayacaktır.

Çünkü bu hak ve alacaklar ancak resmi nikah ile birlikte yaşayan eşlerin ayrılması durumları için tanınmıştır.

İmam nikahlı eşin miras hakkı var mıdır?

Dolayısıyla miras bırakanın fiili birliktelik yaşadığı, resmi nikahı olmayan, dini ya da imam nikahlı yaşadığı eşin yasal mirasçılığı bulunmamaktadır.

Özetlemek gerekirse, fiili birliktelik ya da dini veya imam nikahlı kişi, miras bırakanın yasal mirasçısı değildir.

Yani miras bırakan düzenleyeceği vasiyetname veya miras sözleşmesi ile nikahsız eşini/imam nikahlı eşini de kendisine mirasçı yapabilir.

Ancak bu durumda nikahsız eşin/imam nikahlı eşin mirasçılığı ölüme bağlı tasarruftan kaynaklanmakta olup nikahsız eş/imam nikahlı eş saklı paylı mirasçı değildir.

Evlilik dışı doğan çocuğun miras hakkı?

Doğrudan doğruya kanundan doğan miras hakkına sahip olan mirasçılar ise çocuklar, kardeşler, sağ kalan eş, kan hısımları, evlatlık ve devlettir.

Dolayısıyla kanun nikahsız eşe ve onun evlilik dışı doğan çocuğuna yasal bir miras payı hakkı tanımamaktadır.

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti kime aittir?

Çocuk evlilik dışında doğduysa Türk Medeni Kanunu‘nun 337. maddesi uyarınca velayet anaya aittir.

Anne ve babanın evli olmadığı durumda çocuk annenin soyadını taşır. Ancak anne küçük, kısıtlı veya ölmüşse hakim çocuğun menfaatine göre velayeti babaya verir.

Eğer baba hukuken tespit edilmemişse çocuğa vasi atanır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu