MANŞET

İmam Nikahlı Kadının Hakları Sefaköy

İmam Nikahlı Kadının Hakları Sefaköy

Evlenme töreni, evlendirme dairesinde evlendirme memurunun ve ayırt etme gücüne sahip ergin iki tanığın önünde açık olarak yapılır. Kanunumuzda evlilik sadece resmi nikahla öngörülmüştür.

İmam Nikahlı Kadının Hakları Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre evlilik yoksa boşanma kavramından ve boşanmanın sonuçlarından bahsedilemez. Ancak bu durum imam nikahlı kadının haklarını almasını engellemez. Resmi nikah olmaksızın evlilik birliğinin var olduğunun tespit edilmesiyle birlikte imam nikahlı kadının hakları doğacaktır.

Resmi evlilik olmaması nedeniyle boşanma da söz konusu olmayacağı için imam nikahlı kadının nafaka alması mümkün değildir. Ancak imam nikahlı kadın hakkında en çok  6 ayla sınırlı olmak üzere tedbir nafakasına hükmedilebilir. İmam nikahlı kadının süresiz nafaka talebi ise ret edilir.

Resmi bir evlilik olmaması sebebiyle imam nikahlı kadın, yoksulluk nafakası da alamayacaktır.

Ancak çocuk varsa iştirak nafakası talep etmesi mümkündür.

İmam nikahlı eş resmi olmadığı için ölüm halinde yasal mirasçı olabilmesi de mümkün değildir.

Türk Medeni Kanunu’nda boşanmanın sonuçları olarak düzenlenmiş velayet, nafaka, maddi tazminat ve mal paylaşımı gibi konular konularda imam nikahlı eş hak sahibi olamayacaktır. Sadece manevi tazminat hakkına sahip olacaktır.

Kişilerin resmi nikahla değil de imam nikahı ile birlikte olması halinde meydana gelen çocuklar evlilik dışı doğan çocuk olarak tanımlanır. Evlilik dışı doğan çocuğun baba tarafından tanınması gereklidir. Tanıma baba tarafından nüfus memuruna veya mahkemeye doğrudan olabileceği gibi, anne veya çocuk tarafından babalık davası açılmak suretiyle de olmaktadır.

İmam Nikahlı Kadının Manevi Tazminat Hakkı Nedir?

İmam nikâhlı kadının manevi tazminat hakkı vardır. Resmi nikah kıyılacağı vaadi ile imam nikahına ikna edilmesi ve sonrasında resmi nikah kıyılmaması, manevi tazminat hakkını doğurmaktadır. Resmi nikahlı olmayan eş, ortak hayatın kurulduğunu, geçerli bir evlilik birliğinden beklenen aile ortamının sağlandığını ispatlamakla yükümlüdür.

Manevi tazminata hükmedilirken, kadının kişilik haklarına, vücut bütünlüğüne, ruh bütünlüğü, sağlık, şeref ve hasiyetine , isim, meslek ve unvanına vermiş olduğu zararlar göz önüne alınır.

İmam Nikahlı Kadının Hakları Sefaköy

YARGITAY KARARLARI 

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun E. 2006/2-558 20.9.2006 tarihli ve 2006/568 karar’ ına göre imam nikâhı ile evlenen kadının manevi talebi haksız fiilden kaynaklanmaktadır. önemli olan husus yıllarca kandırıldığı, küçük düştüğü ve sosyal çöküntüye uğradığı ve çocuk olduğu için evlenme şansının azaldığı davacının manevi tazminat taleplerinin haksız fiile dayalı olarak kabul edilmesidir.,

Yargıtay 4. Hukuk Dairesine göre ise davalının evlenmek vaadi ile davacıyla imam nikâhı kıyıp herhangi bir neden olmaksızın resmi nikâhtan kaçınması nedeniyle davacının kişilik haklarına saldırının varlığı kabul edilmiş. Bu durum manevi tazminat talebi için haklı bir neden oluşturmuştur.

Stajyer İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu