TAZMİNAT

İş Kazalarında Sık Sorulan Sorular

İş Kazalarında Sık Sorulan Sorular

İş kazası tazminatını kim öder?

İşçi, iş kazasına uğradıktan sonra, işveren tarafından işçiye ödenecek olan maddi tazminat miktarı olayda ki kusur durumuna, yani işverenin ve işçinin ne kadar kusurlu olduğuna ve kaza sonrası işçide oluşan maluliyet durumu ile işçinin yaşına ve aldığı maaşa göre belirlenecektir.

İş kazası tazminat hesaplama nasıl yapılır?

İş kazası davasında maddi tazminat hesabı, uzman bilirkişiler aracılığıyla yapılmaktadır. Maddi tazminatın hesaplanmasında, kaza geçiren işçinin yaşı, almakta olduğu ücret, muhtemel yaşam süresi, maluliyet oranı, tarafların iş kazasına ilişkin kusur durumu gibi birden çok kriter dikkate alınır. Dolasıyla iş kazası tazminat hesaplamaları her bir kişi için ayrı olup sonucunda farklı miktarlarda maddi tazminat belirlenmektedir.

İŞ KAZASI HALİNDE AÇILACAK DAVALAR NELERDİR?

İş kazası tespit davası,
Ceza soruşturması ve ceza davası,
Maddi ve Manevi tazminat davası,
Destekten yoksun kalma davası,
Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Açılacak Rücu Davaları,

İş kazasında maaş kesintisi olur mu?

Alınan her rapor maaştan kesilmez; dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu geçici iş görmezlik parası ödemez. İş kazası durumunda ise raporun tamamı için ödeme yapılarak iş kazası geçiren çalışanın gelir kaybı yaşaması önlenir.

İş kazası geçiren kişi tazminat alabilir mi?

İş kazası geçiren işçi tarafından talep edilebilecek ilk husus maddi tazminattır. İş kazası sonucu bedensel zarara uğrayan işçi bu tür istemlerde bulunabilmektedir. Maddi tazminata ilişkin düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu’nda bulunmaktadır. Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar da tazminat kapsamındadır.

İş Kazası Tazminat Davası İle İstenebilecek Tazminatlar

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununun 417. Maddesi son fıkrasında iş kazasından doğan “zararların tazmini, sözleşmeye aykırılıktan doğan sorumluluk hükümlerine tabidir.” Denilmiştir.

Aynı Kanunun 53, 54, 55 ve 56. Maddelerine göre Ölüm ve bedensel zarar hallerinde istenebilecek tazminatlar aşağıda gösterilmiştir.:

İş kazası Nedeniyle Manevi Tazminat,
Geçici İş Göremezlik Nedeniyle Maddi Tazminat,
Sürekli İş Göremezlik Nedeniyle Maddi Tazminat,
Tedavi Giderleri Nedeniyle Maddi Tazminat,
Kazanç Kaybı Nedeniyle Maddi Tazminat,
Ekonomik Geleceğin Sarsılması Nedeniyle Maddi Tazminat,
Kazanın İş Kazası Olduğunun Tespiti Davası,
Ölüm Halinde Cenaze Giderlerin Tanzimi için Maddi Tazminat,
Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıpların Tanzimi için Maddi Tazminat,

İş kazası rapor parası ne kadar 2021?

2021 yılı 5 günlük rapor parası Hastalık durumunda 3 günlük ödeme yapılır. 3 günlük ayakta tedavi için 238,50 TL ödeme yapılır. Yatarak tedavi için 178,88 TL ödeme yapılır. İş kazalarında ise 5 günlük ödeme yapılır. Ayakta tedavi için 397,50 TL ödenir iken yatarak tedavi için 298,15 TL ödeme yapılmaktadır.

Manevi tazminat davasında para ödenir mi?

MADDE 58- Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir.

Maddi manevi tazminat ödenmezse ne olur?

Maddi manevi tazminatın ödenmemesi durumunda haciz yolu ile tahsili yoluna gidilecektir. Karşı tarafın icra takibi başlatması sonucu icra masrafı, avukatlık ve vekalet ücretleri ile beraber ödenecek olan meblağ artacaktır.

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

Manevi tazminat davasında Avukatlık Ücreti 

Alacak, Maddi ve Manevi Tazminat Davaları 8.250,00 TL

Tazminat davalarında arabuluculuk zorunlu mu?

Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar açısından dava şartıdır. Yani, arabulucuya gitmeden açılan dava, dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilir. Ticari davalar ve iş davalarına konu olan bazı talepler (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, maaşlar vb.) zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.

Ölen işçinin tazminatı kime ödenir?

Ölüm tazminatı için süre koşulu aranmaz. Kişi vefat ederse kıdem tazminatı yasal mirasçılarına verilebilir. Ölüm tazminatı yalnızca eş, ergin olmayan çocuklar ve bakmakla yükümlü kişilere verilebilir.

Iş kazalarında kusur oranını kim belirler?

İş kazası tazminat kusur oranları, artık bakanlık müfettişlerine intikal ettirilmemektedir. Bu durumun müfettişler adına fazladan iş yükü olduğuna karar kılınmıştır. Bundan böyle, kusur oranları; Maluliyet, ölüm, meslek hastalığı, trafik kazaları durumlarında kusur oranları ilgili mahkeme tarafından tespit edilecektir.

İş kazası Neticesinde Ceza Soruşturması

İş kazasının meydana gelmesiyle birlikte ilgili kolluk birimine işveren tarafından bildirim yapılmalıdır. Bildirimin yapılmasıyla Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya polis, jandarma vb. kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü araştırmayı yapabilir.
Savcılık, soruşturma aşamasında ifade alma, yakalama, el koyma, gözaltı kararı, iletişimin dinlenmesi gibi her türlü koruma tedbirine başvurabilir veya hâkimden bu tedbirlere hükmedilmesini isteyebilir.

Soruşturma neticesinde, Cumhuriyet savcılığı, soruşturmaya yer olmadığına veya soruşturma neticesinde suç işlendiğine dair yeterli şüphe sebeplerinin varlığına kanaat getirirse şüpheli hakkında iddianame düzenleyerek bir ceza davası açar.

İş Kazası Geçiren İşçinin Kusurunun Tazminata Etkisi

İş Kazası geçiren işçinin kusuru belirlenecek tazminatta göz önünde bulundurulur. Buna karşılık illiyet bağını kesmediği müddetçe ve işverenin de kusurlu bulunması halinde kazanın oluşumunda işçinin de kusurlu olması halinde dahi işverenin sorumluluğuna gidilecektir.
Müteferrik kusur” halinde işçinin kusuru oranında tazminattan indirim yapılmalıdır.

İş Kazalarında Sık Sorulan Sorular

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu