MANŞET

İş Kazası Sosyal Güvenlik Kurumuna Başvuru Dilekçesi

İş Kazası Sosyal Güvenlik Kurumuna Başvuru Dilekçesi

İş kazasının gerçekleşmesiyle birlikte işveren tarafından iş kazası tutanağı tutulması gerekir. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazanın gerçekleştiğine dair bildirim de yapılması gerekir. İşveren kazanın gerçekleşmesinden itibaren 3 iş günü içerisinde bildirimde bulunmalıdır. İş kazası tutanağı ileride açılacak davalar için önemli bir ispat aracıdır. İş kazası tutanağı işveren tarafından tutulması zorunludur. Ancak işveren tutanağı tutmaktan kaçınmışsa ve Sosyal Güvenlik Kurumuna, kazayı haber vermemişse işçinin bildirimde bulunması gerekir. Aksi halde bu kurum dolayısıyla elde edebileceği haklarına kavuşamaz.

İş Kazası Sosyal Güvenlik Kurumuna Başvuru Dilekçesi

 

                                               SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI ……. SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ İL MÜDÜRLÜĞÜNE

 

BAŞVURUDA BULUNAN İŞÇİ  : Kemal SARI – kimlik numarası- adresi

 

VEKİLİ                                        : Ad soyad- adres

 

İŞVEREN                                   : İşverenin unvanı, vergi kimlik numarası, adresi

 

KONU                                        : 16.05.2022 tarihinde meydana gelen iş kazasıyla ilgili olarak soruşturmanın başlatılarak iş kazasının tespit edilmesi ve maluliyet raporunun alınması ve bu rapor sonucuna göre sürekli iş görmezlik geliri ve maluliyet aylığının bağlanmasına ilişkin taleplerimizin sunulmasıdır.

 

AÇIKLAMALAR                          :

  • Müvekkilim, Kemal SARI, ….. tarihinde …….. İnşaat şirketinde sigortalı olarak işe başlamıştır. Müvekkilimin iş tanımı; boya ustalığıdır. İnşaat şirketine ait bütün binaların boya işleri müvekkilim tarafından yapılmaktadır.

 

  • Müvekkilim, 16.05.2022 tarihinde ….. adresinde olan binanın boyasını tamamlamak üzere çalışmaya başlamıştır. Binanın dış cephesinin boyanması sırasında merdiven kırılmış ve müvekkilim ….. metre yüksekliğinden düşmüştür. Bilindiği üzere İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu’na göre, İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olaylar iş kazası sayılmaktadır. Yine aynı kanunun 13. maddesine göre, Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen kaza iş kazasıdır. 

 

  • Merdivenlerin sağlam olmadığı ve çok eskidiği işverene bildirilmesi halinde gerekli önlemler alınmamıştır. Bu konuda aynı şikayet diğer işçiler tarafından yapılmıştır. Aynı zamanda müvekkilimin merdivenin kırılmasıyla birlikte düştüğü diğer işçiler tarafında da görülmüştür.

 

  • Müvekkilim merdivenden düştükten sonra işveren tarafından tutanak tutulmamış ve ilgili kurumunuza bildirim yapılmamıştır. Kazaya şahit olan işçiler tarafından ambulans aranmış ve müvekkilim hastaneye kaldırılmıştır. Müvekkilimin tedavisi ….. hastanesinde yapılmıştır. Bu kaza nedeniyle müvekkilimin kolunda ve omzunda yırtık meydana gelmiştir. Buna ilişkin hastane raporları ekte sunulmuştur.

SONUÇ VE İSTEM                      :  Yukarıda izah edilen nedenlerden dolayı, müvekkilimin ….. tarihinde geçirmiş olduğu iş kazasının tespit edilmesi ve maluliyet raporunun alınması ve sonuca göre sürekli iş görmezlik geliri ve maluliyet aylığı bağlanmasını saygıyla arz ve talep ederiz.

İş Kazası Sosyal Güvenlik Kurumuna Başvuru Dilekçesi

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu