MANŞET

İtiraz Nasıl Yapılır ?

İtiraz Nasıl Yapılır 

Mahkemenin verdiği karara nasıl itiraz edilir?

Hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, kanunun ayrıca hüküm koymadığı hâllerde ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.

Mahkeme itiraz dilekçesi nasıl yazılır?

Karara itiraz dilekçesinde “Karara İtiraz Ediyorum,” “Mahkemenin Kararı Usul ve Yasaya Aykırıdır, İtiraz Ediyoruz” gibi ifadeler kullanılarak dilekçede net olarak belirtilmelidir. Karara itiraz dilekçesinde, itiraz konusunun dışında başka konulara değinmekten kaçınılmalı, dilekçe fazla uzatılmadan yazılmalıdır

Itiraz dilekçesi nereye verilir?

İtiraz dilekçesi CMK 173/1 maddesine göre kararı veren Cumhuriyet savcısının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine verilir. İtiraz dilekçesinde, kamu davasının açılmasını gerektirebilecek olaylar ve deliller belirtilir.

Kesinleşmiş cezaya itiraz olur mu?

Kesinleşmiş hapis cezasına da itiraz mümkündür ve bu şekilde kişi hakkında verilen kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılmasına ve infazın durdurulmasına ilişkin kararlar alınabilmektedir.

Mahkeme kararına itiraz kaç günde sonuçlanır?

Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme, itirazı yerinde görürse kararını düzeltir; yerinde görmezse en çok 3 gün içinde, itirazı incelemeye yetkili olan mahkemeye gönderir. Cumhuriyet savcısının kararlarına karşı itiraz ise doğrudan sulh ceza hâkimliğine yapılır.

Sulh Ceza Hakimliğine itiraz nasıl yapılır?

Sulh ceza hakimliklerinin soruşturma işlemlerine dair kararlarına karşı itiraz, kanunun ayrıca hüküm koymadığı hâllerde ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.

Avukat dilekçesi nasıl yazılır?

Dilekçe, bilgisayarda yazılabileceği gibi daktilo ile ve nihayetinde el yazısı ile siyah ve mavi renklerle yazılabilir. Dilekçe, okunaklı ve açık ifadelerle yazılmalıdır. Dilekçe başlığında büyük harflerle dilekçenin verileceği makamı, kurum, kuruluş, mahkeme ismi yazılır. Varsa dosya numarası, konusu en başa yazılır.

Mahkeme kararına itiraz etme yollarından birine ne denir?

Mahkemelerin, hakimlerine ya da savcıların aldığı kararların kanunlara aykırı olduğu gerekçesi ile bir üst makama yapılan başvuruya itiraz denir.

Savcılık kararına karşı yapılan itiraza ceza muhakemeleri kanunda hukuki çare denirken mahkeme ve hakimlerin kararına yapılan itiraza kanun yolu denilir.

Takipsizlik kararına itiraz ne zaman sonuçlanır?

Eğer ki takipsizlik kararına itiraz edildiğini duyarsanız, itiraz edildiği tarihinden itibaren en az 2 ay sonra sonuç çıkar.

İtiraz Nasıl Yapılır ?

Asliye Hukuk Mahkemesi kararına itiraz nereye yapılır?

İtiraz başvurusu yapılacağı zaman dava ile ilgili karar veren mahkemeye müracaat edilmesi gerekecektir. Bunun için itirazı yapacak kişi bir dilekçe hazırlamak zorundadır. Dilekçenin dışında ise tutanağa geçirilerek de itiraz yapılabilir.

İstinaf mahkemesi kararlarına itiraz edilebilir mi?

Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi’ne itiraz başvurusu yapabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu