MANŞET

İzaleyi Şüyu – Ortaklığın giderilmesi davası

İzaleyi Şüyu – Ortaklığın giderilmesi davası

İzaleyi Şüyu, Ortaklığın giderilmesi davasının amacı, hissedarlar arasındaki ilişkileri çözmek ve ortaklarının hak ve yükümlülüklerini ifade etmek için kurulmuş olan bir yargı kararıdır. Bu dava, ortaklığın hissedarları arasında belli bir denge oluşturmak için kurulmuştur. Bu dava, çoğu durumda, kurulmamış ortaklığın giderilmesi için uygulanır.

İzaleyi Şüyu, ortaklar arasındaki ilişkileri çözmek için kullanılan bir yöntemdir. İzaleyi Şüyu, ortaklar arasındaki farklılıkların ve konuların ortaya çıkarılmasını sağlar. İzaleyi Şüyu ile ortakların hak ve yükümlülükleri kararlaştırılır ve ortaklar arasındaki ilişkiler düzenlenir. İzaleyi Şüyu ile ortaklık hakkında uzlaşma sağlanır ve yaşanan sorunlar çözümlenir. Ortaklık giderilmesi davası, ortakların çıkarlarının korunması için çok önemlidir.

Ortaklar söz konusu dava ile;

Ortaklığın Satış Sureti İle Giderilmesini,
Ortaklığın Kat Mülkiyeti Kurulması Suretiyle Giderilmesini,
Ortaklığın Aynen Taksim Suretiyle Giderilmesini talep edebilmektedir.

Aynen Taksim Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi): Taşınır veya taşınmaz malın aynen bölünmesidir. Örneğin, değeri eşit iki parçaya bölünebilen bir arsanın ikiye bölünerek paydaşlığın giderilmesi.

Satış Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi): Taşınır veya taşınmaz malın icra yoluyla satılarak bedelinin paydaşlar arasında bölüştürülmesidir.

Ortaklığın giderilmesi davası (izale-i şuyu) aşamaları şu şekildedir:

Noter veya sulh hukuk mahkemesinden mirasçılık belgesi veraset ilamı alınır.
Miras malları tespit edilir. Tespit yapılamıyor ise terekenin tespiti davası açılır.
Mirasçıların kendi arasında anlaşması halinde miras taksim sözleşmesi akdetmek suretiyle paylaşım gerçekleştirilir.
Mirasçılar kendi aralarında anlaşamıyor ise ortaklığın giderilmesi davası ile yargısal paylaşım yoluna gidilir.
Aynen taksim mümkün ise mallar, mirasçılar arasında aynen paylaştırılır.
Aksi takdirde ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir.
Satış sonrasında elde edilen tutar tüm mirasçılar arasında paylaştırılır.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Kime Karşı Açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası, ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle temsilcisi olan ortaklıktan tüm üyeler arasında eşit paylaşımı sağlamak için ortaklar arasında karşı tarafa karşı açılan bir davadır. Ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ortaklık temsilcisi tarafından ortaklar arasında eşit paylaşımı sağlamak için açılan dava, ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ortaklık temsilcisi tarafından karşı tarafa karşı açılır.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davasında yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesidir.

Görevli mahkeme ise Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.

Ortaklığın Giderilmesi Davasında Mahkeme Harç ve Giderleri

Mahkeme harç ve giderleri, Ortaklıkların giderilmesi davasındaki taraflar tarafından ödenmesi gereken ücretlerdir. Mahkeme tarafların, davayı gözden geçirmek, davacının veya davalının savunmalarını değerlendirmek ve karar vermek için gerekli olan tüm masrafları karşılamak üzere ödeme yapmalarını gerektiren bu ücretler, genellikle davacı ve davalı tarafından eşit olarak ödenir. Mahkeme harç ve giderleri, davaya başlamadan veya davanın sona ermesinden önce ödenmelidir. Mahkeme harç ve giderleri, dava süresince her iki tarafın da masraflarını kapsamalıdır. Giderler, dava süresince çıkabilecek tüm masrafları kapsayabilir, ancak genellikle avukat ücretleri, araştırma ve rapor ücretleri, toplantı masrafları, dava dosyasının kopyalanması gibi masraflar içerir.

İzale-i Şuyu Satış Masrafları

Satış bedeli hak sahibine ödendiğinde, izale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) öncesinde veraset intikal vergisi ödeyen mirasçılar satış sonunda elde edilen bedel üzerinden de katma değer vergisi (KDV) ödemektedir. Tescil ve vergilerin tahsilatı aşamalarından sonra paraların paylaştırılmasına geçilmektedir.

Aynen Taksim Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi)

İzale-i şüyu davasının tarafları malı nasıl bölüştüreceklerine anlaşarak dava sırasında bu antlaşmayı hakime bildirebilirler. Hakim bu antlaşma doğrultusunda ortaklığın giderilmesine karar verebilir. Taraflar malın paylaşılması konusunda anlaşmazlarsa maldaki ortaklığın ya satış suretiyle ya da aynen taksim yoluyla giderilmesi gerekir.

Ortaklar arasındaki herhangi bir anlaşmazlığın çözümüne karar vermek için bir araya gelinir.
Ortaklar arasındaki herhangi bir anlaşmazlığın çözümünde her ortaktan en az bir temsilcinin bulunması sağlanır.
Ortaklar arasındaki herhangi bir anlaşmazlığın çözümü için tüm ortakların görüşleri ileten temsilciler arasında görüşmeler yapılır.
Ortaklar arasındaki herhangi bir anlaşmazlığın çözümü için tüm tarafların çıkarlarının göz önünde bulundurulması sağlanır.
Ortaklar arasındaki herhangi bir anlaşmazlığın çözümü için taraflar arasında yapılan anlaşmalar yazılı olarak kaydedilir.
Ortaklar arasındaki herhangi bir anlaşmazlığın çözümü için ortaklar tarafından imzalanan anlaşma metni tüm taraflar tarafından onaylanır.
Ortaklar arasındaki herhangi bir anlaşmazlığın çözümünden sonra ortaklığın giderilmesi için ihtiyaç duyulan tüm prosedürler tamamlanır.

Taşınır Mallarda Aynen Taksim

Taşınır mallarda aynen taksim yapılabilmesi için her paydaşa verilen malın aynı tür olması gerekmektedir. Aksi takdirde, paydaşlara farklı tür taşınır mal verilmesi geçerli olmamaktadır.

Aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) kararı sonucunda taşını mal paydaşa teslim edilmemiş ise söz konusu karar kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıl zamanaşımına tabi olmaktadır.

Satış Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi)

Ortaklıkların izale-i şuyu (ortaklıkların giderilmesi) satış suretiyle yapılır. Bu surete göre, ortaklıkların kendilerine ait olan tüm menkul ve gayrimenkul malları satılır. Satışın tamamlanmasından sonra, ortaklar arasındaki tüm alacaklar tahsil edilir. Ardından, ortaklar arasındaki tüm borçlar ödenir ve geriye kalan paralar paylaşılır. Bu sure, ortaklığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Ortaklıkların giderilmesi süreci, ortaklar arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesine ve ortaklıkların sona ermesine izin verir.

Taşınmazın aynen taksimi mümkün değilse yahut taraflardan hiçbiri aynen taksim istememişse ortaklık satış yoluyla giderilir. Taşınmazın satışı ise satış memurluğu ya da icra dairesi aracılığıyla gerçekleştirilir. Türk Medeni Kanununun 699. maddesinin 3. fıkrasında; “Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.” düzenlemesi mevcuttur.

İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davasında Feragat

İzale-i şuyu davasında feragat kurumu, davacının açtığı davadaki taleplerinin tümünden veya belirli bir kısmından vazgeçmesini ifade eder. HMK m.307 uyarınca, feragat ile davaya son vermek mümkündür. Ancak bu kanunun işlerlik kazanması için ortaklığın giderilmesi davasında mahkemenin bir hüküm kurmamış olması gerekmektedir. İzale-i şuyu davası açan taraf, duruşmada tutanağa geçirilmek üzere ya da yazılı bir şekilde beyanatta bulunarak davadan feragat edebilecektir. Feragat gerçekleştiği andan itibaren geri dönüşü olmamaktadır. Feragat işleminin gerçekleşmesi de bir şarta bağlı değildir.

Ortaklığın Giderilmesi Davasında Muhdesatın Aidiyeti Konusunda Çekişme

Muhdesatın aidiyeti; ortaklığın giderilmesi davasına konu olan taşınmaz üzerindeki yapılarda hak iddia edilmesi halidir. Muhdesatın aidiyetinin tespiti davasını açan taraf, muhdesatın kendisine ait olduğunu mahkeme kararı ile tespit edecektir.

Gayrimenkul üzerinde bulunan muhdesat yönünden derdest ortaklığın giderilmesi davası ya da kamulaştırma işlemi bulunmadığı takdirde muhdesatın aidiyetinin tespiti davası açılamaz.

İzaleyi Şüyu

İzale-i Şuyu veya ortaklığın giderilmesi davası, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türüdür.

Izale-i şuyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir?

Maalesef hisseli mülklerde, ortaklardan biri isterse izaleyi şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) davası açabilir ve açık artırmaya herkes katılabilir. Yani ortakların dışında 3.şahıslarda açık artırmaya katılabilirler. Açık artırmada en yüksek fiyatı veren kim olursa olsun o kişi yeri satın alabilir.

Avukat tutmadan izale-i şuyu davası açılır mı?

İzale-i şuyu davası, Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Mahkemeye bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor. Dava açarken avukat tutmak zorunlu olmuyor.

İzaleyi Şüyu

Izaleyi şuyu davasında yargılama giderlerini kim öder?

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i şüyu) davası avukat ücretini kim öder?

İzalei şüyu davasında mahkemece takdir edilen avukatlık ücretini bütün paydaşlar birlikte öder.

Izale-i şuyu davası hangi durumlarda açılır?

Bu dava genellikle arsa , arazi daire gibi taşınmazların ortaklık konusunda yaşanan sorunların giderilmesinde açılır.

İzale-i Şuyu yani Ortaklığın Giderilmesi Davasıdır.

Izale i şuyu davasında önalım hakkı var mıdır?

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davasında Önalım Hakkı

Önalım hakkı, yenilik doğuran bir haktır. Bu hakkın kullanılmasıyla yeni bir hukuki işlem oluşur.  Ancak bu payın satışı halinde diğer paydaşların kanundan kaynaklanan önalım hakkı mevcuttur.

Ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar?

Ortaklığın giderilmesi davası maktu harca tabiidir. Yani malın değeri üzerinden nispi bir harç alınmaz. Herkes aynı harcı devlete ödeyecektir. Davayı açanlar her ne kadar dava başında tüm harcı ödemek zorunda olsalar da yargılama sonunda payları oranında harçtan sorumlu olacaklardır.

Izaleyi şuyu davasına itiraz edilir mi?

İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Satış İşlemleri

Mahkeme tarafından kurulan hükme karşılık davada taraf olan paydaşların her birine usulüne uygun tebligat yapılmalı ve tebligat sonrası yasal itiraz süresinde itiraz etmemiş olması gerekmektedir.

İzaleyi Şüyu

Izale-i şuyu satış bedeli ne zaman ödenir?

İhalenin yapılmasını müteakip alıcı, ihale bedelini yatırmış olduğu teminatı tenzil ederek bakiye kısmını 10 gün içerisinde Satış Memurluğuna ödemek zorundadır. Yapılan ihale sonrasında herhangi bir fesih davası açılmamış veya başkaca engel hal yok ise ihale kesinleşmiş olur. Ve Alıcısı adına taşınmaz tescil olunur.

Izale şuyu davası ne kadar sürer?

Satış memuru tarafından belirlenen satış günü de süreci en az iki ay uzatıyor. Tüm işlemlerin toplamı ile birlikte izale-i şuyu davaları en kısa sekiz ayda sonuçlanabiliyor.

Izale i şuyu davası devam ederken hisse devri yapılabilir mi?

,Ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri yönündedir. Yargıtay kararlarında, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri vurgulanmaktadır.

Izaleyi şuyu şerhi nasıl kaldırılır?

Tüm paydaşlar anlaştığına göre, ortak bir dilekçe ile İzale-i şuyu şerhinin kaldırılmasını isteyebilirler. Taleple bağlı olan Mahkeme şerhin kaldırılmasına karar verecektir.

Izaleyi şuyu satış talebi nedir?

Taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasına izale-i şuyu denir.

Izale i şuyu davası hangi mahkemede açılır?

Ortaklığın giderilmesi davasında yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Örneğin; taşınmaz mal İstanbul’da bulunuyorsa ortaklığın giderilmesi davasında yetkili ve görevli mahkeme İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi olacaktır

İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır ?

Dava aynen taksim veya satış yoluyla giderme şeklinde açılabilir. Satış yoluyla ortaklığın giderilmesi için aynen taksim mümkün olmamalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu