Kadastro Davaları Nelerdir 2023
Kadastro Davaları Nelerdir 2023
Kadastro Nedir?
Kadastro, taşınmazların sınırlarını ve sahiplerini belirleyen ve bu hususları tapu siciline kaydına yönelik çalışmaları ifade etmektedir. Bu anlamda kadastro, tüm ülke sınırları içerisindeki taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleyerek, ülke sınırları içerisinde yer alan taşınmazların hukuki durumlarının tespit edilmesi tapu siciline tescil edilerek hak sahiplerine, malik olduklarını belirten tapu belgelerini verme işlemlerinin tamamını ifade etmektedir.
Kadastronun amacı nedir?
Kadastronun amaçları şu şekilde sıralanıyor;
-Emlak vergilerinin belirlenmesi,
-Mülkiyet haklarının korunması ve imar planlaması,
-Kişi ve kurumların sahip olduğu taşınmaz malların değerinin belirlenmesi.
Kadastro Davaları Nelerdir 2023
Kadastro bölümleri
Kadastro hizmetleri Hukuki kadastro, geometrik kadastro ve mali kadastro olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. Bunlardan hukuki kadastro; taşınmaz mallar üzerindeki hakların doğru şekilde belirlenmesi için yapılan işlemleri kapsarken, geometrik kadastro arsa parçalarının belirlenmesi ve toprağın ölçülmesi gibi hesaplamaları içeriyor. Mali kadastro ise toprak değerinin belirlenmesi işlerini içine alıyor.
Kadastro Komisyonunda ve Ekibinde Kimler Yer Alır?
Ekipte ve komisyonda yer alabilecek olan kişiler, Kadastro Kanunu’nda belirlenmiştir. Buna göre
ekipte;
İki adet kadastro teknisyeni,
Mahalle ya da köy muhtarı,
kişi
Komisyonda;
Kadastro müdürü,
Kadastro mühendisi,
Kadastro üyesi
Yer almaktadır.
Kadastro Davaları Nelerdir 2023
Kadastro Tespitine Nasıl İtiraz Edilir?
Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra kadastro ekibi çalışma alanında işlerini bitirinceye kadar tespitlere itiraz edilebilir. İtiraz, kadastro teknisyenliğine veya kadastro müdürlüğüne yapılır. Bu durumda itirazla ilgili tutanak veya ekleri en geç on gün içinde kadastro komisyonuna intikal ettirilir. İtiraz sadece uygulanan belgelerin geçerliliği hakkında yapılabilir. Bir belgeye dayanmayan itirazlar incelenmez. İtiraz edenin ilan süresi içinde dava açma hakkı saklıdır. Nitekim 30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşmektedir.
Kadastro müdürü tarafından onaylanarak kesinleşen tutanaklar ile kadastro mahkemesinin kesinleşmiş kararları; kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak gösterilmek suretiyle en geç 3 ay içinde tapu kütüklerine kaydedilir. Bu anlamda anılan tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren 10 sene geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz.
KADASTRO TUTANAĞINDA BULUNMASI GEREKENLER:
İl-ilçe-mahalle-köy-mevki adı
Pafta, ada, parsel numarası
Cins, Yüzölçümü, dayanak, yenileme
Harca esas değer
Edinme sebebi, tespit tarihi
Tespit maliki/malikleri/ hisseler
Askı ilanı, kesinleşme şerhi
Kadastro Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?
Kadastro Kanununun uygulanması ile ilgili dava ve işlere her kadastro bölgesinde tek hakimli ve Asliye Mahkemesi sıfatını haiz yeter sayıda kadastro mahkemesi kuruluyor.
Kadastro sınır tespitlerine itirazlar bir dilekçe ile yapılacak başvuru ile kadastro mahkemelerine de iletilebiliyor.
Kadastro mahkemesi; taşınmaz mal mülkiyetine ve sınırlı ayni haklara, tapuya tescil veya şerh edilecek veyahut beyanlar hanesinde gösterilecek sair haklara, sınır ve ölçü uyuşmazlıklarına, kadastroya ve tapu sicilini ilgilendiren benzeri davalara ve özel kanunlarca kendisine verilen işlere bakıyor.
Kadastroya veya kadastro ile ilgili verasete ait uyuşmazlıkları çözümleyebileceği gibi, istek üzerine veraset belgesi de verebilir.
Kadastro mahkemesi, yalnız kadastro işlerine münhasır olmak üzere;
A) Velisi veya vasisi bulunmayan küçüklere ve kısıtlılara kayyım tayin eder. Bunların menfaatlerini korumak amacıyla Türk Medeni Kanununun hakimin iznini şart kıldığı hallerde bu izni verir.
B) Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 465 ve bunu takip eden maddeleri gereğince adli yardım taleplerini inceleyerek kabul edebilir.
C) Tutanağı düzenlenen taşınmaz mallara ait ihtiyati tedbir kararı verebilir. Bu kararı hemen o yerin kadastro ve tapu sicil müdürlüklerine bildirir. Tedbir kararı alan taraf karar gününden itibaren usulün ön gördüğü süre içinde kadastro mahkemesinde dava açmadığı takdirde tedbir kendiliğinden hükümsüz kalır.
Kadastro Davaları Nelerdir 2023
Kadastro Davaları Ne Kadar Sürer?
Davaların belli durumlara göre süresi değişkenlik göstermeyecektir. Durum söz konusu mahkemenin iş yükü ile doğru orantılıdır.
Yine de en uzun kadastro davaları 1 yıl içerisinde çözümlenmiştir.
Kadastro Davası Kime Açılır?
Kadastro davası, kadastro mahkemesinde görülür. Dava açmak için öncelikle mahkemeye kanıt sunulması gerekir. Dava sürecinde delil sunulması ve tanık olması önemlidir. Bilirkişi raporları, tanık ifadeleri ve delillere göre mahkeme sonucu belirlenir. Tapu iptali ve tescil davası, taşınmaz sahibine veya mirasçılarına açılır ve bu davalara taşınmazın bulunduğu bölgedeki asliye hukuk mahkemeleri bakmaktadır.
Tapu İptali ve Tescil Davası Nedir?
Tapu iptali ve tescil davası, kadastro davalarından biridir. Tapu iptali davası, taşınmazın haksız yollarla üçüncü kişilere geçmiş olması durumunda açılır. Taşınmaz sahibinin mülkiyet haklarını korumak adına dava açma hakkı vardır. Tapu iptali davası, taşınmazın bulunduğu bölgedeki yetkili mahkemeye açılır.
Tapu iptali davası, asliye hukuk mahkemesine dilekçe yazılarak açılır. Taşınmazın bulunduğu bölge dışında hiçbir asliye hukuk mahkemesi bu davayı kabul etmez. Tapunun haksız bir şekilde başka bir kişiye ait olması durumunda mülkiyet sahibinin kanıt sunarak dava açması gerekir. Karşı tarafın ölmesi ve kayıp olması durumunda dava, mirasçılara açılır.
Kadastro Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Bu davalara bakacak olan mahkeme Kadastro Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkeme, söz konusu taşınmazın yer aldığı bölgeye bakan mahkemedir.
Dava açıldıktan sonra, konu ile alakalı bir bilirkişi tayin edilir. Bilirkişi delilleri ve tanıkları inceler, konu ile ilgili rapor oluşturur. Akabinde, yargılama gerçekleşir.