MANŞET

Ketmi Verese | Mirasçılığın Gizlenmesi Aydın

Ketmi Verese | Mirasçılığın Gizlenmesi Aydın

Miras bırakanın ölümü ile birlikte miras, mirasçılara kendiliğinden intikal eder. Ancak mirasçıların kimler olduğu bilinemeyebilir. Mirasçılık sıfatının ispatı için veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ihtiyaç vardır. Veraset ilamı alınması sırasında, 3. kişi veya diğer mirasçılar tarafından bir veya birkaç mirasçının, mirasçılık sıfatı gizlenmeye çalışılabilir. Yani 3. veya diğer kişiler, mirasçı sıfatına ait bir kimseye mirasın intikalini engellemeye çalışmalarıdır. İşte buna ketmi verese denir.

Ketmi Verese Davası Nedir?

Mirasçılık sıfatı engellenerek mirastan pay alması engellenen kişinin başvurabileceği bir dava çeşididir. Ketmi verese davası TMK’da henüz düzenlenmemiştir. Ancak doktrinde ve uygulamada şekillenmiş bir davadır. Ketmi verese davasında; mirasçılardan bir veya birkaçının miras payını engellemek için hukuka aykırı alınmış olan veraset ilamının aksinin ispatlanması gerekir. Bu halde belge geçersiz olacaktır.

Ketmi Verese Davalarının Açılabilmesi İçin Ön Koşul

Ketmi verese davasını açacak olan kişinin mirasçılık sıfatını tespit ettirmiş olması gerekir. Bu nedenle bütün mirasçıların gösterilmeden ve buna uygun olarak miras paylarının da yer almadığı mirasçılık belgesinin iptali ile, bütün mirasçıların yer aldığı gerçek mirasçılık belgesinin çıkarttırılması gerekir.

Yargıtay’a göre öncelikle gerçeğe uygun olarak alınmış olmayan mirasçılık belgesinin iptali için dava açılması gerekir. Bu dava açılmadan önce doğrudan ketmi verese davasına dayalı bir davasını açarsa, davanın reddine değil, mirasçılık belgesinin iptali davası açılması için kendisine süre verilmesi gerektiği kabul edilir.

Mirasçılık belgesi alınması çekişmesiz yargının konusu olmakla birlikte mirasçılık belgesinin iptali için açılan davanın çekişmeli ve hasımlı olarak görülmesi gerekir.

Ketmi verese davasının açılabilmesi için “hasımlı veraset ilamı” alınması gerekir. Hasımlı veraset ilamı alınmasının ardından dava açılabilir. Ancak Yargıtay, hasımlı veraset ilamı alınmadan dava açılması halinde, davanın reddine karar verilmemesi ve eksikliğin giderilmesi için süre verilmesi gerektiği kabul edilmektedir.

Ketmi Verese Nedenine Dayalı Tapu İptal Ve Tescil Davası

Bir veya birkaç mirasçının gizlenerek hukuka aykırı olarak alınmış olan mirasçılık belgesi ile yapılan tescil işlemleri yolsuz tescil olacaktır. Bu halde de miras payını alması engellenen kişi veya kişiler, tescil işleminin yolsuz olması nedeniyle tapu sicilinin düzeltilmesini isteyebilirler.

Miras hukuku açısından terekenin paylaştırılması ve miras ortaklığının sona erdirilmesi, bütün mirasçıların katılımı ve oybirliği ile yahut mahkeme kararıyla olabilir. Mirasçılık sıfatı engellenmiş bir kimsenin olması halinde yapılan miras paylaşımı veya ortaklığın giderilmesi halinde; bütün mirasçıların katılı ile gerçekleşmiş olmayacağı için yapılmış olan bütün işlemler hukuken yok hükmündedir.

Yargıtay’a göre bu davada hasımlı mirasçılık belgesi getirilmesi için imkan tanınmalıdır.

Mirasçılık belgesinin iptali veya ketmi verese nedeniyle dava açılmadan önce taşınmazlar iyniyetli 3. kişilere intikal etmiş olabilir. Bu halde tapu siciline güven ilkesi nedeniyle 3. kişilerin iktisapları korunur. Ancak 3. kişi taşınmazı alırken, ketmi verese durumunu biliyor veye bilebilecek durumda ise bu halde hakkın korunması söz konusu olmaz. Tabi ki 3. kişi iyiniyetli olduğu için tapu iptali söz konusu olmayacaktır ancak bu halde diğer mirasçıların sorumluluğu devam eder.

Ketmi verese nedenine dayalı tapu iptal ve tescil davası; tapuda malik olarak gözüken kişiye karşı açılabilir. Aynı zamanda bu davanın açılabilmesi için zamanaşımı veya hak düşürücü süre yoktur. Her zaman açılabilir. Çünkü mirasçılık belgesinin verilmesi kesin hüküm niteliğinde değildir. Aksi her zaman ispat edilebilir. Ancak veraset ilamının iptali dışında dışında diğer miras davalarına başvurulacaksa bu halde hak düşürücü süreye dikkat edilmesi gerekir.

Ketmi Verese | Mirasçılığın Gizlenmesi

Ketmi Verese Nedenine Dayalı Tapu İptal Ve Tescil Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme

Taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde bu dava açılabilir.

Ketmi Verese | Mirasçılığın Gizlenmesi Aydın

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu