MANŞET

Cinsel Saldırı Suçu Şikâyete Bağlı Mıdır 2022

Cinsel Saldırı Suçu Şikâyete Bağlı Mıdır 2022

Kanunda cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, dört ana suç tipi halinde, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz başlıkları ile düzenlenmiştir.

Cinsel Saldırı Suçunda Daha Ağır Cezayı Gerektiren Haller

Silah kullanılarak yahut birden çok kişi ile

3. derece dâhil kan hısımı veya kayın hısımlığı ilişkisindeki bir kişiye karşı veya üvey; baba, ana, kardeşe karşı ya da evlatlık veya evlat edinen tarafından

Beden sağlığı veya ruh sağlığı açısından kendisini savunacak durumda olmayanlara karşı,
Kamu vazifesinin , vesayet veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle,

Toplu yaşama zorunluluğu bulunan ortamların sağladığı kolaylıktan yararlanarak işlenmesi hâlinde, verilecek cezalar yarı oranında artırılır.

Cinsel saldırı suçunun faili,

Kanun koyucu tarafından “cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi” olarak tanımlanmıştır. Kanun metninde yer alan cinsel davranış ifadesi, mağdurun vücuduna değme suretiyle icra edilen cinsel arzuları gidermeye yönelik hareketler anlamına gelmektedir. Söz konusu fiilin sarkıntılık düzeyinde kalması, daha az cezayı gerektiren nitelikli hali oluşturur. Bahis konusu edilen suçun oluşması, failin cinsel arzularını tatmin etme amacıyla (kastıyla) hareket etmesine bağlıdır.,

Cinsel Saldırı Suçu 2021 Ceza Avukatı

Neticesine göre sırf hareket suçu olarak nitelendirilen basit cinsel saldırı suçunda fail, cinsel davranışlarla mağdurun vücut dokunulmazlığını ihlal etmektedir.

Söz konusu suçun faili, herkes olabilir. Rızası ve iradesi hilafına, cinsel özgürlüğüne haksız müdahalede bulunulan mağdur da kadın, erkek herkes olabilir.

Ancak, TCK m.102/1’in uygulanabilmesi için mağdurun 18 yaşından büyük olması gerekir. Nitekim Yargıtay, mağdurun 18 yaşından küçük olması halinde TCK m.102/1 temel alınarak hüküm kurulmasını bozma sebebi olarak nitelendirmiştir.

Nitelikli Cinsel Saldırı Suçu

Nitelikli cinsel saldırı suçunun, yani tecavüz suçunun cezası şu şekildedir: Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Cinsel Saldırı suçunun nitelikli olarak işlenmesi durumunda fail hakkında on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur(TCK md.102/2).

Cinsel saldırı suçu hangi mahkemede görülür?

Dava, suçun işlendiği yerde asliye ceza mahkemesinde görülecektir. Ancak sarkıntılık suçu haricinde olan basit cinsel saldırı suçu ve nitelikli cinsel saldırı suçunda görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.

Basit cinsel saldırının cezası kaç yıl?

Bir kişiyi rızası dışında öpmek, ellemek, sarılmak, okşamak bu kategoride yargılanan suçlardır.

Basit cinsel saldırı suçları Türk Ceza Kanunu’nun 102/1 maddesinde birinci cümlede tanımlanmıştır. Basit cinsel saldırı suçunun cezası 5 yıldan 10 yıla kadar hapistir. Bu ceza türü adli para cezasına çevrilemez.

Cinsel Saldırı Suçunun Cezası

Cinsel Saldırı Suçunun Basit Halinin Cezası:

Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. (TCK 102/1)

Cinsel Saldırı Suçunun Nitelikli Halinin Cezası:

Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikâyetine bağlıdır.(TCK 102/2)

Cinsel Saldırı Suçu 2021 Ceza Avukatı

Cinsel Saldırı Suçunun Daha Fazla Cezayı Gerektirir Halleri:

Suçun;

a) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

b) Kamu görevinin, vesayet veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

c) Üçüncü derece dâhil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen veya evlatlık tarafından,

d) Silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte,

e) İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,

işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilen cezalar yarı oranında artırılır. (TCK 102/3)

Netice Sebebi İle Ağırlaşan Cinsel Saldırı Suçları

Cinsel saldırı için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması hâlinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır. (TCK 102/4)

Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur. (TCK 102/5)

Cinsel Saldırı Suçu Şikâyete Bağlı Mıdır?

Cinsel saldırı suçunun basit hali ve sarkıntılık düzeyinde kalması şikâyete bağlı suçlardandır.

Bunun yanı sıra TCK 102/2’de belirtilen nitelikli halin (vücuda organ ya da sair cisim sokulması) eşe karşı işlenmesi durumunda da suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.

Suçun şikâyet süresi 6 ay olup 6 ay içerisinde mağdur fail hakkında şikayetçi olmalıdır.

Bu 3 durum hariç cinsel saldırı suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı değildir.

Yani Cumhuriyet Savcısı suçun işlendiğini öğrendiği andan itibaren (dava zamanaşımı süresi içerisinde kalmak koşulu ile) soruşturma işlemlerine başlayacaktır.
Cinsel Saldırı Suçunda Zamanaşımı

Cinsel saldırı suçu ile alakalı zamanaşımı süreleri suçun farklı görünüşleri için ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

-Suçun sarkıntılık seviyesinde kalması durumunda zamanaşımı süresi 8 yıldır.

-Suçun sarkıntılık seviyesinde kalmayan basit halinin ve nitelikli hallerinin zamanaşımı süresi 15 yıldır.

Cinsel Saldırı Suçu İçin Verilecek Cezanın Seçenek Yaptırımlara Çevrilmesi

Cinsel saldırı suçunun 15 yaşından büyük kişiler tarafından işlenmesi halinde verilecek cezanın adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

-Cinsel saldırı suçu neticesinde verilecek ceza 2 yıl ve altında hapis cezası ise erteleme hükümleri uygulanabilir. Bu da ancak suçun sarkıntılık seviyesinde kalması ile mümkün olacaktır. Yani sarkıntılık seviyesinde kalmayan cinsel saldırı suçu için verilen hapis cezasının ertelenmesi mümkün değildir.

Cinsel saldırı suçu neticesinde verilecek ceza 2 yıl ve altında hapis cezası ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümleri uygulanabilir. Bu da ancak suçun sarkıntılık seviyesinde kalması ile mümkün olacaktır. Yani sarkıntılık seviyesinde kalmayan cinsel saldırı suçu için verilen hapis cezası için hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkün değildir.

Cinsel Saldırı Suçunun Sonucunda Mağdurun Bitkisel Hayata Girmesi veya Ölmesi

Ölüm veya bitkisel hayata girme sonucu cinsel davranış sonucu oluşmuş olması gerekir. Fail, cinsel saldın sonrası, suçun ortaya çıkmaması için mağduru öldürüşse, hem cinsel saldın suçu, hem de nitelikli adam öldürme suçu söz konusu olacaktır, ancak bu hal uygulanmayacaktır.

Bu suçla birlikte kişi özgürlüğünden yoksun bırakma suçu birlikte işlenmişse, cinsel saldın ve cinsel amaçlı olarak hürriyeti kısıtlama suçlarından fail ayrı ayrı cezalandırılacaktır.

SUÇUN SORUŞTURULMASI VE YARGILAMASI

Sarkıntılık suçu veya eşe karşı işlenen nitelikli cinsel saldırı (tecavüz suçu) şikayete tabi suçlar arasında yer almaktadır.

Şikayetten vazgeçme, soruşturma veya ceza davası açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında mümkündür. Mağdurun şikayetten vazgeçmesi halinde soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir ve mağdur aynı olayla ilgili bir daha şikayet hakkını kullanamaz. Ceza davasının açıldığı aşama olan kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme halinde mahkeme davanın düşmesi kararı verir.

Sarkıntılık suçu ve eşe karşı işlenen cinsel saldırı (tecavüz) suçu dışındaki tüm cinsel saldırı suçları savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur. Şikayetten vazgeçme ceza davasının düşmesi sonucunu doğurmaz.

Dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamış veya dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılmamış ise ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur.

Sarkıntılık suçunda şikayet hakkı kullanılırsa dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Basit veya nitelikli cinsel saldırı suçlarının diğer tüm hallerinde dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Söz konusu cinsel suçlar, bu zamanaşımı süresi içerisinde her zaman soruşturulabilir.

Cinsel Saldırı Suçu Şikâyete Bağlı Mıdır 2022

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu