MANŞET

Kira Kontratı | 2023

Kira Kontratı | 2023

Kira Sözleşmesi Nedir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.

Kira sözleşmesinde şekil şartı yoktur. Yazılı yahut sözlü şekilde yapılabilir.

Kira Sözleşmesinin Türleri

-Adi Kira

-Konut ve Çatılı İşyerlerinin Kiralanması

-Ürün (Hasılat) Kirası

Kira Kontratı Nasıl Yapılır?

Mülk sahibi ile mülkü kiralayan arasındaki mukavele özelliğini taşıyan kira kontratı üç ana bölümden oluşur.

• Kiralama ile alakalı genel konular.
• Kiralanacak mülke ait kiracının tüketiminde kalacak demirbaşlar.
• Kiralanacak olan mülkün açık adresi ve cinsi ile beraber, mülk sahibi ile kiralayanın kimlik
verileri, açık adresleri, kiralama bedeli ve kira süresinin başlangıç ve bitiş tarihi.

Kırtasiyelerden rahatlıkla temin edilebilen kira kontratı doldururken kiracı ve ev sahibinin de bulunmasında fayda vardır.

Kiracının Hak ve Borçları

Kiracı Sözleşmesi sonunda , kiralanan gayrimenkulü teslim aldığı zamanki hali ile geriye teslim etmekle yükümlüdür..

Kira parasını sözleşme ile veya mahalli töreye göre belirli olan zamanda ödemekle yükümlüdür.

Sözleşmede belirtilen sair paraları ödemekle yükümlüdür.

Kiralanan gayrimenkulde yapılması kiralayana düşen tamirat gerekliliği doğar veya üçüncü kişi kiralanan üzerinde bir hak ileri sürer ise bu durumu kiralayana derhal bildirmekle yükümlüdür.

Kiracı kiraladığı gayrimenkulü kullanırken özenli davranmak ve eğer kiralanan apartman dairesi ise ,binada oturan diğer kişilere karşı gereken görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Kat mülkiyetinin gereklerini yerine getirmelidir.

Kiralananı kullanırken tam bir özen göstermekle yükümlüdür. Ayrıca apartman kirasında diğer apartman sakinlerine karsı üzerine düşen ödevleri yerine getirmelidir.

Kira bedelini sözleşmede belirtilen surede ve yerde usulüne uygun olarak ödemelidir.

Kiralananda ,yapılması kiralayana düşen tamirat gerekliliği doğar veyahut üçüncü kişi kiralanan üzerinde bir hak ileri sürerse, kiralayana durumu hemen bildirmekle yükümlüdür.

Kira sözleşmesinin sonunda ,kiralananı teslim aldığı gibi teslim etmekle yükümlüdür.

Kiracının kiralananın kullanılmasının gerektirdiği olağan giderleri yapma borcu

Ev Sahibinin Hak ve Borçları

Ev sahibinin kiralananı şözleşme de öngörülen kullanmaya elverişli durumda teslim borcu

Ev sahibinin kiralananı şözleşme süresince sözleşmede öngörülen kullanmaya elverişli halde bulundurma borcu

Kira Kontratlarında Dikkat Etmeniz Gereken Konular

İmzalar Tam Olmalı:Kiracılar kontrat imzalamadan önce öncelikle evin kime ait olduğunu tapu kayıtlarını inceleyerek öğrenmelidir. Kira mal sahibi ile ya da mal sahibinin noter kanalıyla yetki verdiği bir kişi ile imzalanmalıdır.

Kimlik Bilgileri:Gayrimenkul kontratında mal sahibinin ve kiracının TC kimlik numaraları, adları ve soyadları yazılı olmalıdır. Bu temel bilgilere ek olarak mal sahibinin ve varsa kiracının kefillerinin adres bilgileri de kontratta bulunmalıdır.

Kira Miktarı Ve Zammı:Kira bedellerinin, hangi tarihler arasında ve hangi banka hesabına yatırılacağı kira kontratında bulunmalıdır. Kira bedelli hem rakamla hem de yazıyla kontratta bulunmalıdır.

Devreden Borçlar:Kiralanan gayrimenkulün eski dönemlerden kalma aidat,elektrik ve su borçlarının yeni kiracıya intikal etmemesine dair hükümler kontrat içerisinde bulunmalıdır.

Doğru Adres Bilgisi:Kontratta belirtilen adresin, kiralanan gayrimenkulün adresiyle aynı olup olmaması dikkatle incelenmelidir. Adresler de farklılık olursa resmi başvurular kabul edilmeyebilir ya da süreç olarak uzayabilir.

Uyuşmazlık Durumunda:Kontrat, kira ilişkisinden doğan bir uyuşmazlık olması durumunda hangi mahkeme ve icra müdürlüklerinin karar verme yetkisi bulunduğu bilgisini içermelidir.

Depozito Şartları:Mal sahibi kiracıdan olası bir zararı karşılamak adına depozito talebinde bulunuyorsa, kiracının verdiği depozito miktarı kontrata eklenmeli ve tarafların imzası alınmalıdır. Depozitonun geri verilemeyeceği durumlar da kontratta bulunmalıdır.

Artış Talepleri:Mal sahibinin kira artış talepleri de bu kontratta bulunmalıdır. Kira zammının hangi oranlarda olacağı, hangi dönemlerde talep edileceği kontratta şüpheye yer verilmeyecek şekilde bulunmalıdır.

Taraflar Bir Arada Bulunmalıdır:Kira kontratları imzalanırken hem mal sahibi hem kiracı birlikte olmalıdır. Eğer kiracının kefilleri varsa onlar da kontrat anında bulunmalıdır. Kontratın her sayfasına tarafların her ikisinin de imza atması gerekmektedir.

Kiracının Yükümlülükleri:Mal sahibi ve kiracı arasında netleştirilmesi diğer bir konuda da kiralanan gayrimenkul ile ilgili aidatlarla ilgilidir. Kiralanacak gayrimenkul apartman dairesi ise kiracı apartmanın genel giderlerine katılmalı ve aidatları ödemelidir.

Kira Kontratı | 2023

KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.

Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez.

Kira Kontratı Hangi Durumlarda Feshedilir?

Kira kontratı bazı durumlarda feshedilebilmektedir. 2 Şubat 2011 yılında yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu gereğince bu fesih işlemleri gerçekleştirilmektedir. Bu kanuna göre eğer kiracı kira bedelini zamanında ödemez ve geciktirme yaşanırsa öncelikle konut sahibi kiracıya yazılı belge ile son ödeme tarihi bildirecektir. Hem konutlarda hem de iş yerlerinde bu son ödeme süresi 30 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre zarfında kira bedeli ödenmezse kira sözleşmesi feshedilir ve gayrimenkulün tahliyesi gerçekleştirilir.

Kiracı yapılan kontrata uyduğu sürece mal sahibi tarafından keyfi olarak çıkarılamaz. Kontrat üzerinde belirtilen süre gelmeden hiçbir problem yokken yasal yollarla da kiracısının çıkmasını talep edemez. Kiracının ölmesi durumunda yasal mirasçıları kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir veya aynı şartlardan kira bedelini ödeyerek kontratı devam ettirebilir. Sıkça rastladığımız bir durumla karşılaşmamak için mal sahibinin de kiracının da kontrat yapması son derece önemli olmaktadır.

Kira Kontratı | 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu