Kira Tespit Davası | Kira Sözleşmesi 2023
Kira Tespit Davası | Kira Sözleşmesi 2023
Kira Tespit Davası
Kira bedelinin belirlenmesi için, kira tespit davasını kiraya veren, malik veya kiracı açabilir. Çatısı olan iş yerleri ile konutlar için açılabilen kira tespit davası, kira bedelinin tespiti davası olarak da adlandırılır. Kira bedelinde anlaşılamaması halinde açılan bu davada mahkeme, dava konusunun bedelinin ne olacağına ilişkin bir tespitte bulunur.
Kira Tespit Davası Ne Zaman Ve Nasıl Açılır?
Kira tespit davası sadece dava üzerindeki etkisinin artması istendiğinde, kira sözleşmesinin bitmesine 30 gün kala, kira tespit davasının açılması faydalı olmaktadır. Kira tespit davalarında görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemeleri; yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
Ev Sahibi Kirayı En Fazla Ne Kadar Arttırabilir?
Ev sahipleri, kira sözleşmesinin bitiminden ibaren, ancak sözleşmenin geçerli olduğu yıla ait 12 aylık tüfe oranının ortalaması kadar, kirayı artırma hakkı bulunuyor. Bu oran ise, her yılbaşında TUİK tarafından ilan ediliyor.
Kira Tespit Davası Şartları
-Taraflar arasında yazılı veya sözlü hali hazırda bir kira anlaşmasının olması gerekmektedir. Aslen yazılı kira sözleşmeleri daha iyi koşullar sağlar ama bu her zaman mümkün olmadığından sözlü anlaşmalar da kira sözleşmesi kapsamına girer. Bir sözleşmenin olması ve süresinin 5 yılın altında olması durumunda Türk Borçlar Kanununa göre yarar görülürse kiracı veya malik tarafından kira tespit davası açılabilir.
-Kira tespit davasının açılması için hukuki açıdan yararın bulunuyor olması gerekir. Buna örnek olarak, sözleşmede belirtilen kira artış oranının ÜFE’den yüksek tespit edilmiş olması ya da sözleşme süresinin beş yılı geçmemiş olması verilebilir. Hakim, hukuki bir yarar olmadığına karar verirse, kira tespit davasının açılmasını reddedebilir.
Kira Sözleşmesi
Kira sözleşmesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 299. Maddesinde kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeler olarak tanımlanmaktadır. Kira sözleşmesinin konusu taşınır mal olabileceği gibi taşınmaz malların kullanılması veya herhangi bir hakkın kiralanması da olabilir.
Kira Sözleşmesinin Türleri
-Adi Kira
-Konut ve Çatılı İşyerlerinin Kiralanması
-Ürün (Hasılat) Kirası
Kira Sözleşmesi Bitince Kiracı Nasıl Çıkarılır?
-Tahliye Taahhütnamesi Varsa
-Kira Sözleşmesi 10. Kez Yenilenmişse
– Ev – İşyeri Sahibinin Gereksinimi Nedeniyle Tahliye
– Yeniden İnşa ve İmar Nedeniyle Tahliye
– Ev – İşyerinin Satılması Durumunda Tahliye
– Kira Bedeli Ödenmemişse
Bu gibi durumlarda kiraya verenin kira sözleşmesini sona erdirme hakkı vardır.
Kira Tespit Davası | Kira Sözleşmesi 2023