Kıymet Takdirine İtiraz 2023
Kıymet Takdirine İtiraz 2023
Kıymet takdiri, haczedilen taşınır veya taşınmaz malların en az ne kadara satılabileceğinin belirlendiği bilirkişi raporlarıdır.
Bu sebeple satış işleminin devamının sağlanması haczedilen mallar üzerinde hakkı olanların hakkının ihlaline neden olacağından itiraz icra takibinde satışı durdurmaktadır.
İcra ve İflas Kanunu 128/a maddesine göre Kıymet takdirinin tebliğ edildiği ilgililer, raporun tebliğinden itibaren yedi gün içinde raporu düzenleten icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesinde şikayette bulunabilirler.
Haczedilen taşınır/taşınmazların kıymet takdirinin yapılmasına müteakip işbu kıymet takdiri ilgililere tebliğ edilir.
Tebliğden itibaren 7 gün içinde kıymet takdirine ilişkin her türlü itiraz ve şikayet icra müdürlüğünün bağlı bulunduğu icra mahkemesine bildirilir.
Kıymet takdir raporu kimlere tebliğ edilir?
Kıymet takdirine ilişkin rapor; borçluya, haciz koydurmuş alacaklıya ve diğer ipotekli alacaklılara tebligatın yapıldığı icra dosyasındaki, ayrıca bildirilmiş bulunması hali müstesna olmak üzere, tapudaki mevcut adresleri esas alınmak suretiyle tebliğ edilir.
Kıymet takdirine itiraz kararı temyiz edilebilir mi?
Üzerine verilen kararın temyiz kabiliyeti bulunmadığından bu kararın ihalenin feshi aşamasında değerlendirilmesi gerekir.
İncelenmeksizin reddedilmesi ihalenin feshi nedenidir.
Kıymet takdirine itiraz satış süresini keser mi?
Taşınmaza haciz yaptıktan sonra itiraz sonucunda herhangi bir değişiklik olursa ihalenin feshi sebebi olur demektedir. Bunu dikkate alan alacak vekilleri itiraz üzerine hiç satış istememektedir.
Kıymet takdirine itirazlarını hangi mahkemeye yapılır?
Yargıtay Kararı Kıymet takdiri talimat yolu ile başka bir icra müdürlüğünce yapılmışsa kıymet takdirine dair itirazları inceleme yetkisi de o icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesine aittir.
Kıymet takdiri 2 yıllık süre ne zaman başlar?
Kararında Mahkemece hangi tarih itibari ile değerleme yapıldığı belirtilmemiş ise iki yıllık süre, icra müdürlüğü rapordaki değerleme tarihinden başlar.
İİK’nun 128/2 nci maddesi gereğince, Hacizli malın satışa hazırlık işlemleri sırasında icra dairesi taşınmazın kıymetini konusunda uzman, ehil bilirkişiler aracılığıyla tayin ve tespit ettirir.
Kıymet takdiri kesinleşmeden satış istenebilir mi?
İİK.nun 128 ve 128 a maddeleri gereğince kesinleşen kıymet takdirinin satışta esas alınması gereklidir. Bir başka değişle, satışın yapılması yasaya aykırıdır.
Kıymet takdirine itirazlar takibi durdurur mu?
Haczedilen taşınmazın iki yıl içinde satışının istenmemesi halinde haciz düşer. kıymete itiraz İİK. nun 106. maddesindeki süreleri kesmez.
Kimler kıymet takdirine itiraz edebilir?
Yargıtay Kararı
Takip borçlularından her biri kıymet takdiri yapılan malın maliki olmasalar bile takdirine itiraz etme hakkı vardır.
Kıymet takdiri, haczedilen taşınır veya taşınmaz malların en az ne kadara satılabileceğinin belirlendiği bilirkişi raporlarıdır.
Bu sebeple satış işleminin devamının sağlanması haczedilen mallar üzerinde hakkı olanların hakkının ihlaline neden olacağından takdire itiraz icra takibinde satışı durdurmaktadır.
Kıymet takdiri işlemi satışa hazırlık işlemi olup, kıymet takdir raporunun tebliğ edilmemiş olması, kıymet takdirine itiraz edilmesi, satış talebinde bulunulmasına ve dolayısıyla satış kararı verilmesine engel teşkil etmez.
Kıymet takdirine itiraz vekalet ücreti maktu mu?
Uygulamada kıymet takdirine itiraz davalarına ilişkin olarak çoğu icra mahkemesi işin niteliği gereği gerekçesiyle vekalet ücretine hükmetmemekle birlikte, herhangi bir gerekçe gösterilmeden ‘Asgari Ücret Tarifesi uyarınca’ gerekçesiyle vekalet ücretine hükmeden icra mahkemeleri de bulunmaktadır.
Tebligatların yapılmasından sonra itiraz süresinde itirazı olmayan mallar kesinleşir. İtirazı olmuş ve davası sonuçlanmış mallar da kesinleşir. Kesinleşmiş mallar için artık Satış istenir. Satış kaydı yapılırken de sadece kesinleşen mallar listeye gelir.
Kıymet takdiri tebliği zorunlu mu?
İİK.’nun 128. maddesi uyarınca, borçlu dışındaki taşınmaz paydaşlarına kıymet takdirine
ilişkin raporun tebliğ zorunluluğu da bulunmamaktadır
Kıymet takdiri yapacak kişi icra dairesindeki icra müdürü tarafından tayin edilen, SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) lisansı olan, alanında uzman ve ehil olan bilirkişi aracılığı ile yapılmaktadır.