Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu | Ceza Avukatı İzmir
Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu | Ceza Avukatı İzmir
KONUT DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL SUÇU / Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, bir kimsenin konutuna veya konutunun eklentilerine konut sahibinin rızasına aykırı olarak girilmesi halinde işlenmiş sayılır. Bununla birlikte konut sahibinin rızası ile konuta girilmiş olunsa dahi rıza ile girilen konut veya konutun eklentilerinden çıkmama eylemi de konut dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturacaktır.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun oluşması bakımından hangi yerlerin konut veya konutun eklentisi olarak kabul edilebileceği daha önce verilmiş Yargıtay kararları ile açıklanmıştır.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2018/385 sayılı kararı çerçevesinde,
- Kişilerin geçici veya devamlı olarak yerleşmek ve barınmak amacıyla oturduğu, yeme, içme, yatma, kalkma, dinlenme gibi ev ihtiyaçlarına tahsis edilmiş, fiilen yaşanıyor olan yerler konut olarak kabul edilir. Yargıtay boş daireler bakımından konut dokunulmazlığının ihlali suçunun oluşmayacağını kabul etmiştir.
Konut devamlı ve geçici olarak, kişilerin yerleşmek ve barınmak amacıyla oturmalarına elverişli yerler olup eklenti ise konut veya benzeri yerlerin kullanılış amaçlarından herhangi birini tamamlayan, girilmesi konutta oturma hakkına sahip kimselerin, özgürlük, huzur ve güvenliğini bozabilecek ek yapı veya yerlerdir. Konut dokunulmazlığını ihlal suçu da kişinin özgürlük hakkına, barış, huzur ve güvenliğine karşı işlenen suçlardan birisi olup bir yerin kişinin özgürlüğü bağlamında konuttan sayılabilmesi için kişinin o yeri konut olarak kullanması gerekir. Konut amaçlı yapılar, konut olarak kullanılmayıp, boş durumda olduklarında burada kişinin özgürlük hakkının barış, huzur ve güvenliğinin ihlal edilmesi fiilen olanaksız olacağından konut dokunulmazlığını ihlal suçu kapsamında konut olarak değerlendirilemez. Yapılan açıklamalar karşısında kiracının tahliye etmesi nedeniyle boş olan ve henüz kimsenin oturmadığı dairenin kombisi ile musluklarını çalan sanığın eyleminde konut dokunulmazlığını bozmak suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden bu suçtan da mahkumiyetine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir. (Yargıtay 2. Ceza Dairesi, E. 2015/1902, K. 2015/5809, T. 19.03.2015)
- Taşınmaz yapıların konut olarak değerlendirilmesinin yanı sıra taşınırlar da “karavan, çadır” konut olarak değerlendirilebilir ve konut dokunulmazlığının ihlali suçunun oluştuğu kabul edilebilir.
- Konut ile birlikte konutun eklentileri ise konutun kullanımına yarayan yapılardır. Örneğin evin balkonu, evin bahçesi gibi yerler konutun eklentisi sayılır ve bu eklentilere rızaya aykırı olarak girilmesi ya da rıza ile girilse dahi çıkılmaması eylemleri konut dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturur.
Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu | Ceza Avukatı İzmir
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunda suçun mağduru her zaman suçun oluştuğu konut veya konutun eklentilerinin mülkiyet hakkı sahibi midir?
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunda eğer ilgili konutun kullanımı kira sözleşmesi ile kiracıya bırakılmışsa fail konutun ev sahibi olan mülkiyet hakkı sahibi kişi de olabilir, bu halde konut sahibi bu suçu kiracısına karşı da işleyebilir. Ev sahibinin kiracının rızası olmadan veya rızasına aykırı olarak konuta girmesi ya da kiracının rızası ile konuta girmiş olsa dahi istenildiği halde konuttan çıkmaması da bu suçun oluşumuna sebep olacaktır ve ev sahibi bu suçtan dolayı cezalandırılacaktır.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun cezası nedir ve daha ağır cezayı gerektiren sebepler nelerdir?
Konut dokunulmazlığının ihlalini oluşturacak fiil, suçun temel şekli ile “Türk Ceza Kanunu m.116/1” işleniyorsa suçu işleyen fail mağdurun şikayeti üzerine 6 ay ile 2 yıl arasında belirlenmek üzere hapis cezası ile cezalandırılır. Fakat söz konusu suç cebir veya tehdit kullanılarak ya da gece vakti işleniyorsa suçu işleyen fail 1 yıl ile 3 yıl arasında belirlenmek üzere hapis cezası ile cezalandırılır.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun oluşması aşamasında bazı fiillerin işlenmesi sebebiyle suçu işleyen fail suçun temel şekline göre daha ağır bir cezayla cezalandırılır.
- Suçun silah ile işlenmesi halinde faile verilecek ceza arttırılır.
- Failin suçu işlerken kendisini kimsenin tanıyamayacağı bir hale bürünmesi halinde faile verilecek ceza arttırılır.
- Suçun birden fazla fail tarafından birlikte işlenmesi halinde faillere verilecek ceza arttırılır.
- Failin suçu işlerken var olan veya var olduğu kabul edilen suç örgütlerinin korkutucu etkisinden yararlanarak suçu işlemesi halinde faile verilecek ceza arttırılır.
- Failin suçu işlerken kamu görevinden sağladığı nüfuzu kötüye kullanması halinde faile verilecek ceza arttırılır.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun oluşması sonucu verilecek cezayı azaltacak ya da kaldıracak sebepler bulunur mu?
- Suçu işleyen fail herhangi bir hukuka uygunluk sebebinden yararlanıyorsa faile ceza verilmeyebilir. Örneğin kanun hükmünün yerine getirilmesi hukuka uygunluk sebebi çerçevesinde polisin konutta arama gerçekleştirmesi halinde polis konut dokunulmazlığını ihlal etmiş olmayacaktır ya da konut sahibinin rızası olması halinde ilgilinin rızası hukuka uygunluk sebebi çerçevesinde kişinin konutta bulunması veya girdiği konuttan çıkmaması fiilleri açısından ilgili suç oluşmayacaktır.
- Suçu işleyen fail herhangi bir zorunluluk sebebinden yararlanıyorsa, bu halde failin kendisine veya farklı bir kişiye yönelik ağır ve yakın bir tehlike varsa ve bu tehlike sebebiyle konut dokunulmazlığını ihlal ettiyse fail bu suçtan dolayı cezalandırılmaz.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun oluşması sonucu failin cezalandırılması mağdurun şikayetine bağlı mıdır?
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu şikayete tabi bir suçtur ve kişi suçu işleyen faili ve suç oluşturan fiili öğrenmesinden başlayarak 6 ay içerisinde şikayette bulunabilir.
Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu | Ceza Avukatı İzmir
Konut dokunulmazlığının ihlali suçuna ilişkin ceza davasının açılma süresi nedir?
Konut dokunulmazlığının ihlali suçuna ilişkin dava zamanaşımı süresi 8 yıldır ve 8 yıl içerisinde dava açılmamışsa veya açılmış dava bir karara bağlanamamışsa dava zamanaşımı süresinin bitmesi sebebiyle düşer.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu uzlaştırma kapsamında olan suçlar arasında mıdır?
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu uzlaştırmaya tabi suçlar arasındadır ve şikayetten itibaren soruşturma aşamasında Savcılık tarafından ilgili dosya uzlaştırma bürosuna gönderilmelidir. Konut dokunulmazlığını ihlal suçu kapsamında davanın tarafları Savcılık aşamasında da dava aşamasında da yargılamanın her aşamasında uzlaşma yoluna gidebilirler.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun uzlaştırma kapsamına alınmasına ilişkin Yargıtay kararı,
YARGITAY KARARI
SUÇ : Konut Dokunulmazlığını İhlal
HÜKÜM : Mahkumiyet Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre, sanık …’un temyiz dilekçesinin kapsamına göre hakkındaki mahkumiyet kararını temyiz ettiği anlaşılmakla, dosya görüşüldü: Konut dokunulmazlığını ihlal suçunun, suç tarihine göre uzlaştırma kapsamında bulunmayan, TCK’nın 106/1. maddesinin ilk cümlesinde düzenlenen tehdit suçu ile birlikte işlendiği iddia edildiğinden, CMK 253/3. maddesine göre uzlaşma kapsamında bulunmadığı, ancak yapılan yargılama neticesinde sanığın tehdit suçundan beraat etmesi ve hükümden sonra 02/12/2016 tarih ve 29906 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 6763 sayılı Kanunun 34. maddesi ile değişik CMK’nın 253/1-b-3. maddesi uyarınca, TCK’nın 106/1. maddesinin ilk cümlesinde düzenlenen tehdit suçunun da uzlaştırma kapsamına alınmış olması karşısında, konut dokunulmazlığını ihlal suçunun uzlaşmaya tabi hale geldiği anlaşılmakla, anılan Kanunun 35. maddesiyle değişik CMK’nın 254. maddesi uyarınca uzlaşma hükümlerinin uygulanması ve sonucuna göre sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesi zorunluluğu bozmayı gerektirmiştir.
Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu | Ceza Avukatı İzmir
Konut dokunulmazlığının ihlali suçuna ilişkin olarak görevli ve yetkili mahkeme hangisidir?
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunda görevli ve yetkili mahkeme suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesidir.
T.C. Yargıtay
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/1685
Karar No: 2021/1006
MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Alacağı Tahsil Amacıyla Tehdit, Konut Dokunulmazlığının İhlali
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu anlık bir suçtur. Mağdurun rızası dışında konutuna girilmesi ile suçun tamamlandığı, olay esnasında kullanılan cebir ve silah tehdidinin kişiye yönelik olarak kullanılması halinde, TCK’nın 116/4 ve 119/1.a bentlerinde düzenlenen nitelikli halin oluşacağı, cebir ve silah tehdidinin mala yönelik olarak kullanılması halinde, TCK’nın 116/1.maddesi uyarınca suçun basit halinin ihlali niteliğinde olacağı dikkate alındığında, sanığın kapıyı ittirmesi sonucunda açılan bölümden mağdura yönelik herhangi bir hareket gerçekleştirilmeden, içeriye girildikten sonra mal almaya yönelik olarak bıçak çekilmesi şeklinde gelişen eyleminin, nitelikli konut dokunulmazlığının ihlali suçunu işlemeye yönelik olmadığı, TCK’nın 116/1 kapsamında kaldığı gözetilmeden, yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir
KARŞI OY ; O**** *** dosya içeriğine göre, olay tarihinde mağdurun ikametine gelen sanığın, mağdurun yarım şekilde açtığı kapıyı ittirmek suretiyle zorla içeri girip, üzerinde bulunan bıçağı mağdura yönelik olarak çekmesi üzerine mağdurun balkona koşup yardım istemesi şeklinde gelişen konut dokunulmazlığının ihlali eyleminin, TCK’nun 116/1-4, 119/1.a maddelerine uygun düşen suçu oluşturduğu, bu nedenle onanması gerektiği düşüncesi ile yüksek çoğunluğun mahalli mahkemece verilen mahkumiyet hükmünün bozulmasına ilişkin kararına katılmıyorum.
Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu | Ceza Avukatı İzmir
Av. Derya MERİÇ
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.