MANŞET

Küçükçekmece İş Hukuku Avukatı 2022

Küçükçekmece İş Hukuku Avukatı 2022

İş Hukuku, kendine özgü kuralları ve uygulamaları olan bir hukuk dalıdır. İş sözleşmeleri, işçi, işveren, işçilik hakları, iş kazası, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, hizmet tespiti, işe başlatmama tazminatı gibi birçok kavram İş Hukukuna özgü kavramlar olarak karşımıza çıkar.

İş hukukunun özel bir hukuk alanı olması, kendine has uygulamalarının ve inceliklerinin olması nedeniyle bu alandaki hukuki uyuşmazlıklara da uzman avukatların bakması tercih edilir.

İş Hukuku Avukatları Ne Yapar?

İş Hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukat öncelikle işçi ve işveren için hukuki danışmanlık yapabilir. İş sözleşmesinin hazırlanmasından itibaren verilecek hukuki danışmanlık ile taraflar ileride bir hukuki uyuşmazlık çıkma ihtimalini minimuma indirebilir.

Aynı şekilde iş sözleşmesinin devamı süresince de danışmanlık hizmetinden faydalanılabilir. Hukuka uygun davranmak isteyen işçi ve işverenler uygulamalarının hukuka uygun olup olmadığını, atacakları bir adımın kendilerine ne getireceğini öğrenebilir. Bu tip çalışmaları önleyici hukuk hizmeti olarak nitelendirmek mümkündür.

İş sözleşmesi ile ilgili bir hukuki uyuşmazlık ortaya çıktığında da avukatlardan yardım alınabilir. Arabuluculuk sürecini başlatıp yürütmek, dava açmak, dava sürecini yürütmek, gerektiğinde üst mahkemelere gitmek, kazanılan hakları icra yoluyla almak gibi birçok aşama avukatlar aracılığıyla yapılabilir.

İş Hukukundaki Uyuşmazlık ve Davalar

İş sözleşmesiyle ilgili uyuşmazlıkların tamamı bu alana girer, En çok karşılaşılan davalar şunlardır:

İş sözleşmesinin haksız feshi nedeniyle açılan davalar
İşçi alacaklarının tespiti ve ödenmesi için açılan davalar. Bu alacaklar kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil alacakları gibi kalemler olabilir.
İş kazası nedeniyle açılan tazminat davaları,
Sigortası yatırılmayan işçilerin açtığı hizmet tespit davaları,
Mobbing iddiasıyla açılan davalar,

İş kazaları nedeniyle ortaya çıkan ölüm ve yaralanmalar için işverenden tazminat isteme hakkı vardır.

Özellikle gerekli iş güvenliği eğitimlerinin verilmediği, koruyucu ekipmanların sağlanmadığı, güvenlik önlemlerinin alınmadığı kazalarda işçinin ya da mirasçılarının acısının bir nebze de olsa giderilmesi için bu davalar açılır.

Literatürde iş kazası avukatı diye bir tabir olmasa da bu tip davalara bakan avukatlar halk arasında bu şekilde nitelendirilir.

İşveren Firmalar Bünyelerinde İş Hukuku Avukatı Bulundurabilir

İşçi çalıştıran kurum ve özel kuruluşların bünyelerinde bir avukat çalıştırması ya da sözleşmeli avukatla çalışması da mümkündür. Böylece maaşlı olarak çalışan bir avukat yardımı alınmış olur ve her iş için danışmanlık ve avukatlık hizmeti almaya göre daha düşük maliyetle hukuki yardım sağlanır.

Mevzuata göre belirli özelliklerdeki şirketlerin bünyelerinde bir avukat çalıştırmaları ya da sözleşmeli avukatla çalışmaları zorunludur. Bu zorunluluk sadece İş Hukuku ile ilgili olmamakla birlikte İş Hukukunu da ilgilendirir.

İş Hukukunda Avukat Tutmak Şart mı?

Ülkemizdeki mevzuata göre iş davalarında avukat tutmak şart değildir. Kişiler isterlerse kendi hukuki süreçlerini kendileri yönetebilir. Ancak profesyonel bir yardım hakların elde edilmesi bakımından çok önemlidir. Özellikle iş hukukunun birçok inceliğinin olması nedeniyle iş davalarında avukat yardımı alınması özellikle tavsiye edilir.

İş Hukuku Avukatlarının Ücretleri

Avukatların alacakları ücretlerin alt sınırları Avukatlık Ücret Tarifesine göre belirlenir. Bu tarife her sene yenilenir ve asgari ücretlerde değişiklik yapılır. Avukatlar bu tarifede belirlenen miktarların altında ücret kabul edilemez. Aksi halde rekabet yasağına aykırı hareket edilmiş olur. Ancak bu miktarların üzerinde bir ücret belirlemek mümkündür.
İş Hukuku Avukatı

İş hukuku, iş, işçi, işveren konularını ele alan ve aralarında ki uyuşmazlıkları düzenleyen bir hukuk dalıdır. İş kanunları arasına giren uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde görülür. Ülkemizde iş kanunu 1475 numaralı kanun olarak da bilinmektedir. İş kanunu ilk defa ülkemizde 25.08.1971 yılında kabul edilmiştir. Sonra 01.09.1971 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak ülkemizde yürürlüğe girmiştir.

İş Hukuku Nedir?

İş hukuku, iş ilişkisi içinde olan işçi ve işveren arasında ki uyulması zorunlu kurallar bütünüdür. Belli bir iş yerinde hizmet karşılığında ücret alan işçi ve işveren arasında bağlı oldukları topluluklarla olan ilişkilerini düzenleyen uyulması zorunlu kurallar bütünüdür. Çalışanlar nitelikleri bakımından bağımlı çalışan ve bağımsız çalışan olarak ikiye ayrılır. Bağımlı çalışanlar sadece işçiyi, haksız çıkarmalarda işe iade alınmasını ele alır ve işveren arasındaki ilişkisini düzenler. İş hukuku bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku olarak ikiye ayrılır.

Bireysel İş Hukuku ve Toplu İş Hukuku

Bireysel iş hukuku: Küçük işletmelerde hizmet amacıyla çalışan işçi ve işveren arasındaki ilişkileri düzenler. Ücret, ek ücret ikramiye, tazminat, işten ayrılma ve çalışma konuları gibi konuları kapsar.

Toplu iş hukuku: büyük işletmelerde işçi, işveren tarafından sendika şeklinde temsil edilen işyerlerinde uygulanır. Sendika kurma, sendika feshetme, sendika haklarını koruma gibi konuları kapsar.

İşverenin Borçları Nelerdir?

İşçinin hizmet akdinde çalışmayı yapması sonucunda işverenin hizmet akdinde belirtilen ücreti işçiye ödemesi gerekir. Bu ücret iş hukukuna göre Türk parası olarak ödenmelidir. İşveren, işçinin kullanacağı araç ve gereçleri, malzeme ve donanımları temin etme borcu vardır.

Küçükçekmece İş Hukuku Avukatı

Araç, gereç donanımı bakım ve onarımı ile ilgili işlemleri araç ve gereçlerin yenilenmesi gibi sorunlar işverenin sorumluluğu altındadır. İşçinin sağlığı ve güvenliği de işverenin sorumluluğundadır. Üretim anında ve sonrasında insan sağlığını tehdit eden sorunları tespit edip gerekli önlemlerin alınması işverenin sorumluluğundadır. İşveren tüm çalışanlarına eşit davranmalıdır.

İşverenin doğum izni borcu da bulunmaktadır. Kadın işçilerin doğumdan 18 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izinleri bulunmaktadır. Sigortalı kadına ve sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe çocuğun yaşamasıyla birlikte doğumdan sonraki 6 ay içerisinde her ay doğum tarihinin geçerli olduğu asgari ücretin üçte biri kadarıyla emzirme yardımı verilmektedir.

İşçinin Borçları Nelerdir?

İşçinin ilk olarak çalışma borcu vardır. Hizmet akdinde ismi geçen işçinin çalışmayı yapması borcudur. Yapacağı işi işçi, işverenin izni olmadan başkasına devredemez. Hastalık, kaza, kısa süreli tutuklanma gibi durumlarında yerine işçi alınması işverenin başkasını bulma sorumluluğuna bağlıdır.

İşçinin çalışacağı iş belirtilmemişse işverenin istediği işte çalışmak zorunluluğu vardır. İşçi işini özenle yapma borcuna da sahiptir. İşyerinin başarısı için üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekir. İşçi işverene karşı sadakat borcu da vardır. İşyeriyle ilgili arz eden bilgi ve teknolojiyle ilgili söylenilmemesi gereken bilgileri deşifre etmemesi gerekir. Sonra işyeri kurallarına uyulması gerekir. Aksi durumlarda işten çıkarılma gerçekleşebilir.

İş Hukukunun Özellikleri Nelerdir?

İş hukukunda işçinin hakları gözetilir. Bunlarla ilgili ve iş hukukunun özellikleri aşağıda sıralanmıştır.
İşveren, çalışanının karşılığını vermesi gerekir. Hakların ihlal edilmesi durumunda iş hukukunda iş haklarını koruması gerekir.
İşçiler sendikalar aracılığı ile yönetime girebilirler.
İş hukukunda, işçinin kişiliğine öncelik verilir. Sözleşme işçi ve işveren arasındaki karşılıklı anlaşmalı olarak belirlenir.
İş hukuku özel hukuka tabii olduğundan ve devletin müdahalesinden dolayı da karma hukuk özelliği taşımaktadır.
İş hukukunun yukarıdakilerden farklı özellikleri de bulunuyor.

Küçükçekmece İş Hukuku Avukatı 2022

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu