MANŞET

Miras Araştırılması Nasıl Yapılır?

Miras Araştırılması Nasıl Yapılır

Ölen kişinin malvarlığının öğrenebilmek için öncelikle mirasçıların mirasçılık belgesi alması gerekir. Mirasçılık belgesi diğer adıyla veraset ilamı noterden alınabilir. Ancak noterden alınması mümkün değilse Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak alınmalıdır.

Veraset ilamı alındıktan sonra tapu, banka gibi kurumlara başvurularak araştırma yapılabilir. Bu süreç biraz uzun ve karmaşık olabilmektedir. Murisin hangi bankada parasının olduğu bilinmeyebilir bu halde bütün bankalara tek tek yazılması gerekir. Yada murisin bankaların birinde kiralık kasası varsa bunun içinde bankanın genel merkezine başvuru yapılması gerekir. Miras araştırması; miras paylaşımının adil olması, mirasçıların saklı paylarına tecavüz olup olmadığını öğrenmeleri yahut muris mirastan mal kaçırmak için bazı işlemlerde bulunmuşsa bunları öğrenmek adına önem arz eder.

Mirasçılık Belgesi (veraset İlamı) Miras Bırakanın Malvarlığını Gösterir Mi?

Mirasçılık belgesi, mirasçı olan kişilerin bilgilerini ve paylarını göstermektedir. Vefat eden kişinin malvarlığı hakkında bir bilgiyi içermez. Miras bırakan kişinin tapu, araç, banka hesabında parasının bulunup bulunmadığı gibi bilgileri içermemektedir. Miras bırakanın malvarlığı yahut borçları için dava açılması gerekir.

 

Ölen Kişinin Üzerinde Kayıtlı Araç Olup Olmadığı Nasıl Öğrenilir?

Ölen kişinin üzerindeki araç sorgulaması trafik tescil müdürlüğünden öğrenilebilir. Aynı zamanda sigorta şirketlerinden de sorgulama yapılması mümkündür.  Hem sigorta şirketine hem de Trafik tescil müdürlüğüne mirasçılık belgesi ile başvuru yapılarak araç kaydı hakkında bilgi alınabilir.

Ölen Kişinin Bankadaki Parası Nasıl Öğrenilir?

Murisin hangi bankada ne kadar parası olduğu bilinmiyorsa bankalara tek tek yazı yazılmalıdır. Ancak murisin kiralık kasası varsa bankalara genel başvuru ile bu kasa hakkında bilgi verilmez. Bunun için bankanın genel merkezine başvuru yapılmalıdır.

Vefat Eden Kişinin Tapu Kayıt Bilgileri Nasıl Öğrenilir?

Vefat eden kişinin tapu kayıtlarına ilişkin sorgulama tapu genel müdürlüğüne başvuru ile öğrenilebilir. Tapuya başvuru yapacak kişi mirasçı yahut yasal temsilcisi olabilir.  Tapuya başvuruda bulunurken mirasçılık belgesi ile başvuruda bulunmak gerekir. Bazı tapu kayıt bilgileri eskiye dayandığı zaman sistemde çıkmama olasılığı vardır. Bu halde tapu dairelerindeki arşivden sorgulama yapılması gerekir.

E-devlet Üzerinden Miras Sorgulama

E devlet sistemine giriş sağlandıktan sonra miras sorgulama kısmına tıklanmalıdır. Açılan sayfaya vefat eden kişinin kimlik numarası yazılarak sorgulanmalıdır. Bu sorgulama sonucunda size bırakılmış bir miras yahut yasal mirasçı iseniz bu sorgulama ile öğrenebilirsiniz.

Terekenin Tespiti Davası 

Terekenin tespiti davası ile miras bırakanın malvarlığı ve borçları öğrenebilir. Bu halde miras bırakanın malvarlığı tam ve doğru olarak tespit edilmiş olur. Terekenin tespiti davası ile miras bırakanın mal varlığı kayıt altına alınarak korunmaktadır. Dolayısıyla mirasçıların miras üzerindeki hakları da korunmaktadır. Bu dava ile miras bırakanın yapmış olduğu muvazaalı işlemlerde tespit edilecektir. Ancak bu muvazaalı işlemlerin iptal edilmesi için ayrıca muris muvazaası davası açılması gerekir.

Terekenin tespiti davasında mirasçılar, murisin malvarlığının tespit edilmesini mahkemeden talep eder. Bu davada sadece tereke tespit edilmektedir. Mirasçılar için mirasın paylaşımı bu dava ile yapılmaz. Mirasın öğrenilmesiyle birlikte mirasın paylaşımında mirasçılar arasında uyuşmazlık yaşanıyorsa ayrı bir dava açılması gerekir.

Terekenin Tespiti Davasını Kimler Açabilir?

Her bir mirasçı tek başına bu davayı açabileceği gibi bütün mirasçılar aynı anda da açabilir.

Terekenin Tespiti Davasında Zamanaşımı 

Terekenin tespiti davasında zamanaşımı süresi yahut hak düşürücü süre yoktur. Önemli olan davayı açmakta hukuki yararın bulunmasıdır. Miras bırakanın ölümünden itibaren hukuki yararı bulunan ilgili kişiler tarafından bu dava her zaman açılabilir. Hukuki yararı olan kimseler atanmış ve yasal mirasçılardır. Aynı zamanda miras bırakanın ve mirasçıların alacaklılarının da bu davayı açmakta hukuki yararı olduğu kabul edilir.

Terekenin Tespiti Davası Nerede Açılır?

Miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesinde bu dava açılabilir.

Miras Araştırılması Nasıl Yapılır

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu